22.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Όταν η ΑΕΚΑΡΑ έβγαινε πρωταθλήτρια από τους… καταρράκτες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια από τις πιο μεγάλες νίκες της οκταετίας 1988-96 ήταν αυτή επί του Εδεσσαϊκού με 1-0, σαν σήμερα πριν από 28 χρόνια. Ήταν η προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και η ΑΕΚ ήθελε μόνο νίκη, ώστε να διατηρήσει την απόσταση του ενός βαθμού από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (που είχε φέρει 0-0 στην Έδεσσα ένα μήνα νωρίτερα, χάνοντας την πρωτοπορία από την ΑΕΚ) και να πάει με προβάδισμα στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, όπου την περίμενε ο αδιάφορος βαθμολογικά Ολυμπιακός στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Τα πράγματα, όμως, δεν ήταν απλά. Ο νεοφώτιστος Εδεσσαϊκός έπαιζε για τη σωτηρία του και δεν έπρεπε να χάσει, ενώ ο διαιτητής Δερμετζόγλου έδειξε από νωρίς τις προθέσεις του καταλογίζοντας ανύπαρκτο πέναλτι σε μαρκάρισμα του Ζόραν Σλίσκοβιτς στον Γιώργο Καραϊσαρίδη. Ο Αντώνης Μήνου, όμως, έπεσε σωστά και απέκρουσε το πέναλτι του Κρίστο Κόλεφ, κρατώντας έτσι το 0-0 και δίνοντας το σύνθημα για την αντεπίθεση νίκης.

Από εκεί και μετά, υπήρχε μόνο ΑΕΚ στο γήπεδο. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς πίεσαν και έχασαν ευκαιρίες, όμως έπεσαν πάνω στη μεγάλη εμφάνιση του τερματοφύλακα Ναούμ Τάκου. Στο βίντεο που παραθέτουμε, μπορείτε να δείτε και να καταλάβετε…

Ήταν, όμως, αρκετή μια στιγμή του κορυφαίου σκόρερ της ΑΕΚ (33 γκολ σε 33 ματς σε εκείνο το πρωτάθλημα) Βασίλη Δημητριάδη για να γραφτεί η ιστορία. Στο 61’, μετά την καλοζυγισμένη σέντρα του Γιώργου Αγορογιάννη, ο Δημητριάδης έπιασε κεφαλιά-ψαράκι και νίκησε τον αντίπαλο τερματοφύλακα, δίνοντας το έναυσμα σε περίπου 3.000 οπαδούς της ΑΕΚ που είχαν… χωρέσει στο γηπεδάκι της Εδεσσας (έχοντας υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία κατά τη μετάβασή τους στη μακεδονική πόλη μέσα σε συνθήκες καύσωνα) να αρχίσουν το… γλέντι τίτλου.

Δύο εβδομάδες μετά (μεσολάβησε ένα κενό λόγω του αγώνα Ρωσίας-Ελλάδας 1-1 που αποτέλεσε το «εισιτήριο για την πρόκρισή μας στο Μουντιάλ του 1994) το 3-1 επί του Ολυμπιακού στη Νέα Φιλαδέλφεια σήμαινε τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Αγορογιάννης, Καραγιάννης, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Καραγκιοζόπουλος, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης (89’ Κοπιτσής) Σλίσκοβιτς (78’ Κλόπας) Σταματής

Στις 30 Μαϊου

30/5/26 Αθηναϊκός-ΑΕΚ 8-0 (Πρωτάθλημα Αθήνας – η πιο βαριά ήττα στην ιστορία της ΑΕΚ σε επίσημο αγώνα)

30/5/48 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-0 (Κύπελλο Ελλάδας –σκόρερ του ημιτελικού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ο Κλεάνθης Μαρόπουλος, αλλά μεγάλη μορφή του αγώνα ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ Μιχάλης Δελαβίνιας που έκανε το πιο μεγάλο παιχνίδι της καριέρας του)

30/5/54 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 1-1 (Πρωτάθλημα Ελλάδας –επεισοδιακός αγώνας μέσα σε λάσπη και με την ΑΕΚ να ισοφαρίζει με τον Σταματιάδη)

30/5/71 Εθνικός-AEK 1-3 (Α’ Εθνική – ανατροπή με τα γκολ των Παπαϊωάννου, Κ. Νικολαϊδη και Πομώνη και η κατάκτηση του τίτλου ήταν απλά θέμα χρόνου)

30/5/79 ΑΕΚ-Παναχαϊκή 5-1 (Κύπελλο Ελλάδας –εύκολη πρόκριση στον τελικό μετά την ήττα στην Πάτρα με 3-2)

30/5/82 AEK-Καστοριά 2-1 (Α’ Εθνική –ο τελευταίος αγώνας της μεγάλης καριέρας του Λάκη Νικολάου μετά από 11 χρόνια στην ΑΕΚ, σε ηλικία 33 ετώμν)

30/5/99 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0 (Α’ Εθνική –η ΑΕΚ έμεινε αήττητη σε όγδοο σερί ντέρμπι τη διετία 1997-99, ενώ ο Ντέμης Νικολαϊδης λίγο έλειψε να χαλάσει τη φιέστα τίτλου στο Καραϊσκάκη)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό