23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες μιλούν για λάθος του εργαστηρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες, για την «μετάλλαξη» Deltacron ( συνδυασμός Δέλτα με Όμικρον)  που, σύμφωνα με Κύπριους ειδικούς ανιχνεύτηκε στα εργαστήρια.  Μάλιστα, η χώρα ανακοίνωσε τον εντοπισμό 25 τέτοιων κρουσμάτων.

Ωστόσο όλο και περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν την ύπαρξή της. 

Χθες με ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε πως πρόκιται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου, προκαλώντας την μήνι του  καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιου Κωστίκη.

Ωστόσο και άλλοι επιστήμονες συνηγορούν υπερ του κ. Μαγιορκίνη θεωρώντας πως μετάλλαξη που σύμφωνα με τους Κυπρίους βασίζεται στο γενετικό υπόβαθρο της παραλλαγής Delta σε συδυασμό ορισμένες από τις μεταλλάξεις της Όμικρον έιναι προϊόν επιμόλυνσης. 

«Οι ακολουθίες του κυπριακού «Deltacron» είναι ξεκάθαρα επιμολυντικές», έγραψε το Σαββατοκύριακο στο Twitter ο Τομ Πικοκ , ιολόγος στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College του Λονδίνου.

Ο Τζέφρι Μπάρετ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών για το Γονιδίωμα Co-19 στο Ινστιτούτο Wellcome Sanger της Βρετανίας, είπε ότι οι υποτιθέμενες μεταλλάξεις εντοπίζονται σε ένα τμήμα του γονιδιώματος που είναι ευάλωτο σε σφάλματα σε ορισμένες διαδικασίες αλληλούχισης.

«Είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται για βιολογικό ανασυνδυασμό των γενεαλογιών Delta και Omicron», είπε τη Δευτέρα. 

Την περασμένη εβδομάδα, προέκυψαν μη επαληθευμένες αναφορές για τον  ιό “flurona” ή “flurone” – συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού — τον οποίο επίσης απέρριψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

«Ας μην χρησιμοποιούμε λέξεις όπως Deltacron, flurona ή flurone. Παρακαλώ» έγραψε στο Twitter η Maria van Kerkhove, επιδημιολόγος  στον Π.Ο.Υ.

«Αυτές οι λέξεις υπονοούν συνδυασμό ιών/παραλλαγών και αυτό δεν συμβαίνει», είπε.

«Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από γρίπη και κορωνοϊό ταυτόχρονα, οι δύο ιοί δεν μπορούν να συνδυαστούν» τόνισε.

  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό