23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ψάχνει ισχυρό πρόσωπο από τα δεξιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ένα μπαράζ συσκέψεων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κάποιες εντός της ημέρας, αλλά και εντείνοντας την αναζήτηση για μια υποψηφιότητα με ισχυρά δεξιά χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει στροφές στην κομματική προετοιμασία για τις εκλογές.

Εκτός από τα ονόματα στο επίκεντρο βρίσκεται όπως λέει και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού το «fine tuning», οι ειδικές ρυθμίσεις δηλαδή στη γενική στρατηγική με την οποία το κόμμα μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Πειραιώς και Ηρώδου Αττικού, έχουν ρίξει το βάρος στην προετοιμασία του ευρωψηφοδελτίου, ώστε το αργότερο μέσα στον Απρίλιο να είναι όλα έτοιμα.

Τελευταία ακούγονται έντονα τα ονόματα του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, όπως επίσης του πρώην υφυπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και του οδοντιάτρου Μιλτιάδη Μητσιά, γιου του γνωστού ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά.

Ήδη, έχει ξεκινήσει να κινείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος, ενώ σε τροχιά περιοδειών με τη βοήθεια του στενού πολιτικού του φίλου Μάκη Βορίδη έχει μπει και ο πρώην υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης.

‘Ομως εκτός από τα πρόσωπα, δίνουν έμφαση στα διλήμματα. Ο διπλός στόχος που έχει βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε θέλει την αύξηση της συμμετοχής αλλά και την αποτροπή της χαλαρής ψήφου.

«Η αφετηρία μας είναι το 33,12%, του 2019», λένε από την Πειραιώς. Γι’αυτό και το μήνυμα που εκπέμφθηκε στη συνάξη με τη φοιτητική νεολαία του κόμματος ήταν: «Ξεχάστε το 41% της εμπιστοσύνης και της ευθύνης, το κοντέρ μηδενίζει ξανά». Άλλωστε είναι ορατός ο κίνδυνος που υπάρχει στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με τη δυναμική που αναπτύσσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Ελληνική Λύση.

Σε κυβέρνηση και κόμμα θέλουν μια «ξεκάθαρη νίκη» στις ευρωεκλογές που θα επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας εντός συνόρων αλλά και την ισχύ της στις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε λίγα 24ωρα άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Βουκουρέστι όπου είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση των ηγετών των κεντροδεξιών κομμάτων της Γηραιάς Ηπείρου. Ένα ραντεβού, όπου αναμένεται να επικυρωθεί η νέα υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

Ένας από τους βασικούς σταθμούς στην προεκλογική κούρσα για τη μάχη των ευρωεκλογών θεωρείται το 15ο συνέδριο του κόμματος από τις 5 έως στις 7 Απριλίου στο Ζάππειο, το οποίο συμπίπτει με τη 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια στην Πειραιώς κάνουν ειδικές προετοιμασίες για την προσυνεδριακή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Μια εκδήλωση που προφανώς στοχεύει στην κομματική συσπείρωση στη Βόρεια Ελλάδα όπου ανεβαίνει η απήχηση της εκ δεξιών απειλής. Τις επόμενες ημέρες θα οριστεί η Οργανωτική Επιτροπή, ενώ ήδη «τρέχει» η προετοιμασία του.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη μιλούν για ένα Συνέδριο που θα αναδείξει την συμπόρευση των παλαιών αγωνιστών της παράταξης με αυτούς που εντάχθηκαν στη ΝΔ τα τελευταία χρόνια συμβάλλοντας στην διεύρυνση της. Παράλληλα, είναι σε πλήρη εξέλιξη η κατάρτιση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου.

Ο πρώτος «κορμός» από τα ονόματα έχει δημιουργηθεί από τους «λοχαγούς» του Κυριάκου Μητσοτάκη, το επιτελείο δηλαδή των στενών συνεργατών του, που απαρτίζουν οι Θανάσης Νέζης, Γιάννης Μπρατάκος, Γιάννης Σμυρλής, Παύλος Μαρινάκης αλλά και η Γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλλα, εδώ και αρκετό καιρό έχουν σκανάρει έναν μεγάλο όγκο βιογραφικών.

Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ωστόσο τις τελευταίες ώρες βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για τη διαφημιστική της καμπάνια που έφθασε σε μέιλ εκλογέων κατά παράβαση της νομοθεσίας αλλά και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Επίσης, υποψήφια θα είναι και η Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία θα διεκδικήσει τρίτη θητεία μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος ακόμη δεν έχει ανάψει το πράσινο φως και για τον Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Τη διεύρυνση στο χώρο του κέντρου θα συμβολίσει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκε πρόσφατα στη ΝΔ, ενώ αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί και για τον Πύρρο Δήμα , ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αν και η δική του υποψηφιότητα έχει ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Τα τυπικά απομένουν για την ανακοίνωση του χρίσματος στον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ο οποίος έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του εντός και εκτός Πειραιώς. Μια δεύτερη μάχη στη διεκδίκηση του σταυρού θα δώσει ο καθηγητής πανεπιστημίου και υποψήφιος στις εθνικές εκλογές στη μονοεδρική της Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Ναπολέων Μαραβέγιας.

Υποψήφιος θα είναι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας και η πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νόνη Δούνια. Υποψήφια µε το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο αναµένεται να είναι και η δηµοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα. Ακούγεται, επίσης, το όνοµα της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, του καθηγητή ∆ιεθνών Σχέσεων, Σωτήρη Σέρµπου, και του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η ένταξη στη λίστα των «42» του Σπύρου Καρανικόλα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό