17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Χαρδαλιάς: Η πανστρατιά της Νέας Δημοκρατίας, η «άνευ όρων παράδοση» Πατούλη και οι πρώτες βολές από ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ζεϊμπέκικο είναι χορός μοναχικός και αυτό που ο Γιώργος Πατούλης χόρεψε – την πιο ακατάλληλη στιγμή- στο Ζάππειο για το χατήρι γυναικών από την ομογένεια έμελλε να είναι «το τελευταίο βράδυ του» στην Περιφέρεια. Θα μεσολαβήσει μεν το χρονικό διάστημα έως ότου παραδώσει τα ηνία στον νικητή των αυτοδιοικητικών εκλογών του ερχόμενου Οκτώβρη, ο ίδιος όμως δεν θα ‘ναι είναι υποψήφιος.

Η αφαίρεση της στήριξης από τη Νέα Δημοκρατία, ύστερα από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και την έντονη ενόχληση στο πρωθυπουργικό γραφείο για τη στάση του, και η επιλογή να δοθεί δίχως χρονοτριβή το χρίσμα του «γαλάζιου» υποψηφίου στον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τον οδήγησαν υποχρεωτικά στην έξοδο. Αν και γιατρός, αντίδοτο στο φαρμάκι που υποχρεωτικά ήπιε, απόρροια των όσων δρομολογήθηκαν, δεν ήταν εφικτό να το βρει σ’ αυτήν την περίπτωση.

Η «παράδοση» Πατούλη

Ο Γιώργος Πατούλης εκτέθηκε, εξέθεσε και τέθηκε εκτός. Υποχρεωτικά οπισθοχώρησε. Προτίμησε να μην φτάσει στην ολική ρήξη και να κατέλθει ως ανεξάρτητος – αντάρτης υποψήφιος στις εκλογές της Περιφέρειας, αλλά να παραμείνει «πιστός στις αρχές και τις αξίες της παράταξης», όπως ο ίδιος υποστήριξε στη δήλωση απόσυρσης. Άλλωστε όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «δεν δημιούργησα ποτέ πρόβλημα στο κόμμα μου, δεν πρόκειται να δημιουργήσω ούτε τώρα».

Με δεδομένο ότι είχε ήδη καταρτίσει το ψηφοδέλτιό του, θα μπορούσε να μετρήσει τις δυνάμεις και τις αντοχές του απέναντι στον μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε η σκέψη και η πίεση από ανθρώπους του περιβάλλοντός του να μην κάνει πίσω και να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Τα χέρια δεν τα σήκωσε αμέσως επιχειρώντας να κερδίσει κάμποσο χρόνο. Έκανε μάλιστα, μέσα στο κρίσιμο Σαββατοκύριακο, μια απόπειρα να διασώσει την υποψηφιότητά του. Κατάλαβε από την προσπάθεια επικοινωνίας με τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο δρόμος είναι χωρίς γυρισμό. Οι κλήσεις απαντήθηκαν εν τέλει μόνο όταν αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να ενημερώσει σχετικά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη.

Εκ των υστέρων, ο Γιώργος Πατούλης διάλεξε να μην αντιπαρατεθεί, αλλά να συνταχθεί – όπως και του ζητήθηκε. Του είχε γίνει σαφές εξ αρχής ότι αυτή τη φορά η συγγνώμη του δεν επαρκεί και πως είναι ειλημμένη απόφαση να υπάρξει στροφή. Άρα όφειλε να συμβιβαστεί.

Άλλωστε δεν διέρρευσε συμπτωματικά από κυβερνητικές πηγές ότι ναι μεν ο κ. Πατούλης δεν κατάφερε να συνεργαστεί αρμονικά με την κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν μόνο η χημεία που τον έφερε σε απόσταση από τον Πρωθυπουργό. Μετεδόθηκε χαρακτηριστικά μια δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητα της Περιφέρειας σε έκτακτες καταστάσεις και για ορισμένα ερωτηματικά σε ζητήματα χρηστής διοίκησης.

Η απόλυτη συστράτευση για τον Χαρδαλιά

Πλέον ο Νίκος Χαρδαλιάς θα στηριχθεί παντοιοτρόπως. Κι από τον Γιώργο Πατούλη, με συνέπεια να έχει αποφευχθεί, οριστικά πια, ένας εμφύλιος που θα προκαλούσε ρωγμές στο κεντροδεξιό κοινό και θα έφερνε αναπόφευκτες διαρροές.

Φάνηκε ξεκάθαρα από αυτός θα είναι το πρόσωπο γύρω από το οποίο θα συνενωθεί η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα στην Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη κυριαρχία που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από τη Λέσβο, στηρίζοντας την υποψηφιότητα Στεφανή για το Βόρειο Αιγαίο, πως η Κυβέρνηση έχει λάβει τη λαϊκή εντολή, κάθε νέα νίκη παρόλα αυτά αποτελεί άλλη μια σφραγίδα.

Εξάλλο, η μάχη με δύο έμπειρους αυτοδιοικητικούς (Ιωακειμίδης, Σγουρός) μοιάζει πως θα είναι αμφίρροπη. Πόσο μάλλον όταν μεσολαβεί ελάχιστος χρόνος. Παρόλα αυτά στον υφυπουργό Άμυνας το κυβερνών κόμμα αντικρίζει τον υποψήφιο που θα συσπειρώσει γύρω του όλες τις δυνάμεις και θ’ ανακτήσει το έδαφος που χάθηκε επικοινωνιακά με τη στάση του Γιώργου Πατούλη.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συγκεντρώνει μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά για να οδηγήσει το άρμα με ταχύτητα και ασφάλεια. Έχει δουλέψει την αυτοδιοίκηση, γνωρίζει εκ των έσω τα προβλήματα και όσα μπορούν να προκύψουν, έχει βγει μπροστά κι έχει διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις, είναι αναγνωρίσιμος και συμπαθής στο εκλογικό σώμα, διαθέτοντας παράλληλα εσωτερικά ερείσματα.

Υπό κρίση το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας

Το τι θα γίνει με τους υποψηφίους που είχε ήδη ανακοινώσει στον συνδυασμό του ο Γιώργος Πατούλης θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Νίκου Χαρδαλιά σε συνεννόηση με τους επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου. Ούτε θα αποδομηθεί όλη η έως τώρα προσπάθεια των ανθρώπων που θα στήριζαν τον Γιώργο Πατούλη ούτε όμως θα υπάρξει τυφλή μεταφορά ονομάτων από το νέο ψηφοδέλτιο στο άλλο.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο υποψήφιο Περιφερειάρχη, το μεσημέρι της Τρίτης, θα είναι κομβική κι όχι τόσο εθιμοτυπική, όπως φυσικά θα είναι και όλες οι συνεννοήσεις που θα ακολουθήσουν με Μπρατάκο, Μαρινάκη και λοιπούς.

Οι πρώτες βολές από ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ

Ήδη πάντως ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ εξαπέλυσαν τα πρώτα βέλη τους για το νέο πρόσωπο που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, στοχεύοντας φυσικά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι πολύ νωπή η φωτογραφία που δόθηκε από το Υπουργείο Άμυνας και απεικονίζει τον Νίκο Χαρδαλιά να κοιτά έναν χάρτη με θέσεις απόρρητων στρατιωτικών σημείων.

Στο δίμηνο που ακολουθεί ως την Κυριακή των εκλογών πολλοί θα χορέψουν τον δικό τους χορό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό