24.1 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Χάρης Θεοχάρης στο ΒΗΜΑ: Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι μόνες που έχουμε μπροστά μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Σταθερότητα ή ακυβερνησία είναι σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, υποψήφιο βουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία στον Νότιο Τομέα και πρώην υπουργό Τουρισμού, το δίλημμα μπροστά στο οποίο θα βρεθούν και θα κληθούν να επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα, ο κ. Θεοχάρης αναλύει του άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετρατία, το οποίο, όπως αναφέρει «θα μας οδηγήσει στο αύριο, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αντάξια των απαιτήσεων μας».

Ερωτηθείς για τα σενάρια συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Ακόμα, τοποθετήθηκε και για το σενάριο μιας «κυβέρνησης ηττημένων».

Τέλος, μίλησε για τις προτεραιότητές του για τα Νότια, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «εστιάζουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου θα συμβάλλει καταλυτικά σε μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους τους πολίτες του Νότιου Τομέα».

Είστε το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από τη διαμόρφωση προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία. Ποιες είναι οι αρχές που διέπουν το εν λόγω πρόγραμμα και καθόρισαν την διαμόρφωση του «κορμού» του, με το οποίο το κόμμα ζητά την ψήφο του εκλογικού σώματος;

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι κοστολογημένο και βασίζεται σε πέντε άξονες ανάπτυξης για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας. Θα πρέπει να τονίσω ότι ο βασικός στόχος του προγράμματός μας είναι ο περιορισμός της ανεργίας, σε ένα επίπεδο κάτω από 8%. Ταυτόχρονα, δρομολογούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ, του μέσου μηνιαίου μισθού στα 1500 ευρώ, καθώς και αύξηση στις συντάξεις κατά 3-4%. Ειδικότερα, ο πρώτος άξονας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας αφορά στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης και του εισοδήματος, ενώ παράλληλα θα μειώνονται φόροι και εισφορές.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την ελληνική κοινωνία και τη θεραπεία κρίσιμων παθογενειών για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στην υγεία, την παιδεία, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, προσφέροντας κίνητρα στα νέα ζευγάρια.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην πράσινη και την ψηφιακή ανάπτυξη, με την ολική ψηφιοποίηση του ελληνικού δημοσίου και των υπηρεσιών, ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια το χρόνιο και ιδιαίτερα κοστοβόρο πρόβλημα της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, η υλοποίηση προγραμμάτων που θα φέρουν την Ελλάδα κοντά στους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντανακλά την έγνοια μας για τις επόμενες γενιές και το μέλλον της φυσικής ομορφιάς της χώρας.

Ο τέταρτος άξονας του προγράμματος της ΝΔ, περιλαμβάνει πολιτικές με στόχο την επιτάχυνση στον χρόνο απονομής δικαιοσύνης, αξιολόγηση σε όλο το φάσμα του ελληνικού δημοσίου και ισότητα για όλους.

Τέλος, στον πέμπτο και τελευταίο άξονα του προγράμματός μας για την επόμενη τετραετία υπάγονται όλες οι δράσεις για μια πιο ισχυρή Ελλάδα, με αναβαθμισμένη φύλαξη των συνόρων, την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας σε οργανωτικό επίπεδο, ένα νέο και σύγχρονο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε όλα τα επίπεδα. Όπως καταλαβαίνετε, το στρατηγικό σχέδιο της ΝΔ είναι ένα πρόγραμμα ολιστικό, το οποίο δίνει λύσεις στις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς να ξεφεύγει από τα αυστηρά δημοσιονομικά όρια. Είναι ένα πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει στο αύριο, παρέχοντας όλα τα εχέγγυα ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αντάξια των απαιτήσεων μας και, κυρίως, των προσδοκιών της νέας γενιάς.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να λέει πως το ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη ΝΔ. Θεωρείται πιθανό το σενάριο συνεργασίας της Χαριλάου Τρικούπη με τη ΝΔ; Μια τέτοια συνεργασία ενδέχεται να επηρεάσει το πρόγραμμα της Πειραιώς;

Όπως έχουμε πολλές φορές ξεκαθαρίσει -και, μάλιστα, όπως έχει διατυπώσει με απόλυτη σαφήνεια ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να υπάρξει περιθώριο για τη σύναψη συνεργασιών, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η πλέον θεμελιώδης είναι το πολιτικό πλαίσιο. Στο ντιμπέιτ παρακολουθήσαμε τον κ. Ανδρουλάκη να μιλά χωρίς να έχει κάποια σαφή και ξεκάθαρη θέση για το πως πρέπει να πορευτεί η χώρα. Μίλησε γενικόλογα, αναφέροντας κάποιες προτάσεις, οι οποίες δεν είναι καν κοστολογημένες.

Δεν μπορώ, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να εξάγω έστω και υποψία ότι υπό τις παρούσες συνθήκες βαδίζουμε προς ένα ενδεχόμενο συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Από την άλλη, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένο και σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι έχετε να πείτε για το ενδεχόμενο μιας «κυβέρνησης ηττημένων»;

Η αλήθεια είναι ότι η φράση από μόνη της δημιουργεί αμηχανία. Πώς είναι δυνατόν κάποιος που ηττήθηκε στις εκλογές, δηλαδή μέσα από την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία, να έχει βλέψεις να δημιουργήσει κυβέρνηση; Τι θα είναι αυτό που θα πει στους Έλληνες πολίτες;

Ναι, ο κ. Τσίπρας, συνειδητοποιώντας ότι οδεύει προς μια ξεκάθαρη εκλογική ήττα, ρίχνει στο τραπέζι διάφορες τέτοιες ευφάνταστες ιδέες, προκειμένου να διατηρήσει μία ελπίδα να επωφεληθεί ο ίδιος. Νομίζω όμως ότι πρέπει να σοβαρευτούμε. Και πρέπει να σοβαρευτούμε, διότι εάν ήταν δυνατόν να προκύψει ένα σύνολο 151 βουλευτών από τη συνεργασία μεταξύ των ηττημένων στις εκλογές, είναι βέβαιο ότι θα έβρισκαν έναν τρόπο να συναρμολογήσουν όπως όπως μία κυβέρνηση «κουρελού».

Ο μόνος τρόπος ώστε η χώρα να αποφύγει και άλλες εκπλήξεις αντίστοιχες με εκείνες που ζήσαμε όλοι μας το 2015, αλλά και την τετραετία που ακολούθησε, είναι ένας και μόνος: Η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί ισχυρή στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μας οδηγήσει στις δεύτερες εκλογές, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί σε θέση να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να οδηγήσει τη χώρα με σταθερότητα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας χωρίς αμφιταλαντεύσεις και παλινωδίες.

Ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών κατά την γνώμη σας; Τι είναι αυτό που θα ωθήσει τους αναποφάσιστους να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία στη κάλπη της 21ης Μαΐου;

Σταθερότητα ή ακυβερνησία -αυτό είναι το ξεκάθαρο δίλημμα, μπροστά στο οποίο θα βρεθούν και θα κληθούν να επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η χώρα μας χρειάζεται έναν καθαρό ορίζοντα. Η πατρίδα χρειάζεται μια ξεκάθαρη λύση για την ηγεσία της. Δεν έχει ανάγκη ούτε από πειράματα ούτε από συμπλεύσεις που εμπεριέχουν τυχοδιωκτισμό και που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν σε ναυάγια.

Οι μνήμες είναι ακόμη νωπές και πιστέψτε με, η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν θέλει να ζήσει ξανά τους εφιάλτες του 2015, με τις ολέθριες για τη χώρα συνέπειες των επιπολαιοτήτων και του απαράδεκτου ερασιτεχνισμού όσων ανέλαβαν να κυβερνήσουν τότε, με ασύστολα ψέματα και αλόγιστες υποσχέσεις που ουδέποτε τήρησαν. Πρέπει να συνεχίσουμε στη σταθερή τροχιά της ανάπτυξης, χωρίς παρεκκλίσεις, κωλυσιεργίες και χαμένο χρόνο. Νομίζω ότι όποιος αμφιταλαντεύεται, θα πρέπει να σκεφτεί με τη λογική και στη βάση των επιχειρημάτων και του προγράμματος μας. Και η απόφαση που θα λάβει, θα είναι η σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία ως μόνη αποδεδειγμένα κατάλληλη διέξοδος για τη χώρα μας.

Δεδομένου ότι η ΝΔ διαμηνύει σε όλους τόνους ότι στόχος της είναι η αυτοδυναμία, ποιο είναι το αποτέλεσμα που επιθυμεί στην πρώτη κάλπη το κόμμα. Στόχος είναι η πρωτιά κατά τις επαναληπτικές εκλογές;

Στην ουσία οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι οι μόνες που έχουμε μπροστά μας. Και με αυτή την λογική κινούμαστε, προσπαθώντας να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, κερδίζοντας με τη μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι που θα μας υπαγορεύσει το επόμενο βήμα και θα λειτουργήσει ως οδηγός μας, με στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει μία ισχυρή και στιβαρή κυβέρνηση, η οποία θα μπορέσει να δώσει συνέχεια στην υλοποίηση του έργου της, με γνώμονα την σοβαρότητα και την διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο για την κοινωνία μας.

Είστε υποψήφιος Βουλευτής στο Νότιο τομέα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που θέλετε να επιλύσετε και ποιες οι προτεραιότητές σας για τα Νότια, εφόσον επιλεγείτε;

Ο Νότιος Τομέας αποτελεί μία πολύ μεγάλη περιοχή, με ισχυρό και σύνθετο κοινωνικό αποτύπωμα. Ο Νότιος Τομέας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολα σαν ένα ψηφιδωτό, στο οποίο εντοπίζουμε στοιχεία από όλα όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η έναρξη του μεγάλου έργου με την επένδυση στο Ελληνικό συνιστά σύμβολο ανάπτυξης και φέρνει θετικά αποτελέσματα στην περιουσίες των πολιτών. Παράλληλα όμως, το ίδιο αυτό project καθιστά επιτακτική την ανάγκη να διευθετήσουμε θέματα που σχετίζονται πχ με την οδική κυκλοφορία, καθώς και με την αλματώδη άνοδο των τιμών και των ενοικίων. Παράλληλα, εστιάζουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, η επίλυση του οποίου θα συμβάλλει καταλυτικά σε μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους τους πολίτες του Νότιου Τομέα.

Η ενασχόληση με την κάθε περιοχή, τα τοπικά προβλήματα, ασχέτως μεγέθους και κρισιμότητας, θα πρέπει να ακολουθήσουν όλα πορεία επίλυσης. Ξέρετε, όσο μικρό και αν θεωρούμε ένα θέμα, για τον άνθρωπο εκεί έξω που το βιώνει άμεσα, είναι σημαντικό. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Εγώ τουλάχιστον, προσπαθώ πάντα να μπαίνω στη θέση του απλού, καθημερινού συμπολίτη μου, ώστε να κατανοώ βαθιά το εκάστοτε ζήτημα και να συνεισφέρω, όσο περισσότερο μπορώ, στην εξεύρεση μιας αποτελεσματικής λύσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό