27.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Πόσο «καυτό» θα είναι το φετινό καλοκαίρι; Οι χώρες που θα «ψηθούν» και η εκτίμηση για την Ελλάδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη

25/05/2024 06:27

12
SHARES

Μετά την επίμονη ζέστη που επικράτησε από το τέλος του Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Απριλίου, η ανησυχία για τις προβλέψεις του φετινού καλοκαιριού αυξάνεται.

Το περσινό καλοκαίρι ο υδράργυρος «χτύπησε» κόκκινο ενώ οι καύσωνες που σημειώθηκαν στη χώρα μας είχαν παρατεταμένη διάρκεια. Στον επιστημονικό κόσμο, φαίνεται πως αναμένουν ένα θερμό καλοκαίρι καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραίες καιρικές συνθήκες.

Μιλώντας στο ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος έκανε μία εκτίμηση για το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει μία ασφαλής πρόγνωση για τις καιρικές συνθήκες που θα δούμε το καλοκαίρι καθώς οι εποχικές προγνώσεις δείχνουν ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, μία μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

«Η εποχική πρόγνωση από την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία θα δημοσιευθεί στο τέλος του Μαΐου για το καλοκαίρι», ανέφερε αρχικά ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο .

«Υπάρχει μία πληροφορία ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό από το μέσο όρο των τελευταίων 6 ετών ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν θα έχουμε αρκετούς λίγους αλλά έντονους καύσωνες», συμπλήρωσε.

Στον παρακάτω χάρτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοπέρνικος φαίνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας από την κανονική τιμή.

«Είναι ο μέσος όρος πολλών αντίστοιχων προγνώσεων από μεγάλα παγκόσμια προγνωστικά κέντρα», εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι 1η Μαΐου φαίνεται ότι στα Βαλκάνια φέτος θα έχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά ωστόσο κάτι αντίστοιχο βγαίνει κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο η πρόγνωση είναι ότι θα έχουμε λίγο πιο θερμό καλοκαίρι. Από όλη την Ευρώπη, η Ισπανία και η Τουρκία θα έχουν πιο θερμό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα η Ισπανία θα έχει 1-2 βαθμούς πάνω από τα κανονικά», πρόσθεσε.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μία τάση που παρατηρείται σχεδόν κάθε χρόνο, πρόκειται για την ίδια εποχική πρόγνωση, δεν γνωρίζουμε ποιος μήνας θα είναι πιο ζεστός, πόσους καύσωνες θα σημειωθούν, την ένταση και τη διάρκεια», εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

«Η φετινή πρόβλεψη σύμφωνα με το meteo είναι περίπου η ίδια με εκείνη των τελευταίων έξι ετών», πρόσθεσε.

Ο μετεωρολόγος Παναγιώτης ΓιαννόπουλοςΤο καλοκαίρι σε αριθμούς από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων δημοσίευσε ανησυχητικά δεδομένα σχετικά με τις προβλέψεις θερμοκρασίας για το επερχόμενο καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Το παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τις προγνώσεις για κάθε μήνα Μάιο από το 2017 έως σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο), με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016.

Oι γκρι κύκλοι αποτελούν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων, ενώ τα κόκκινα στίγματα “Χ” αναφέρουν τις πραγματικές θερμοκρασίες. Παρατηρείται ότι το 2022 καταγράφηκε ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια, παρότι πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022.

: Mika Rantanen on X

Για φέτος, η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με το 17 % των σεναρίων να δείχνουν ακραία υψηλές τιμές, και τον μέσο όρο κοντά στους +0.6 °C πάνω από την κλιματική τιμή, την υψηλότερη προγνωστική τιμή μέχρι στιγμής. Η πιο ακραία τιμή προγνωστικής απόκλισης είναι κοντά στο +2.5 ºC. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής το μοντέλο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων έχει προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υπερεκτιμά τις πραγματικές τιμές.

Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο πιο θερμός

Η υπηρεσία παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι φέτος σημειώθηκε ο πιο ζεστός Απρίλιος που έχει καταγραφεί, παρατηρώντας συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες για 11 συνεχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 κατατάσσεται ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών.

Παρά το εξασθενημένο φαινόμενο του El Nino, που είναι υπεύθυνο για τις θερμές συνθήκες στον Ειρηνικό Ωκεανό, οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να είναι ασυνήθιστα υψηλές. Οι επιστήμονες κατηγορούν την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο για αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, ο Απρίλιος ήταν 1,58 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον αντίστοιχο μήνα της προβιομηχανικής περιόδου 1850-1900, σύμφωνα με την C3S. Ο διευθυντής του C3S, Carlo Buontempo, τονίζει ότι παρά τις φυσικές διακυμάνσεις όπως το El Nino, η αύξηση της θερμοκρασίας προς νέα ρεκόρ οφείλεται στην παγιδευμένη ενέργεια στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα λόγω των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι μέσες θερμοκρασίες των τελευταίων 12 μηνών έχουν υπερβεί το όριο θέρμανσης των 1,5 βαθμών Κελσίου, όπως ορίζεται από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015. Αυτό σημειώνει την επείγουσα ανάγκη για δράση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αναφορικά με τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τι είναι η αφρικανική σκόνη και πού οφείλεται η συχνή εμφάνισή της

Το «πέπλο αφρικανικής σκόνης» που κάλυψε τη χώρα μας το περασμένο διάστημα ήρθε από την έρημο Σαχάρα. Όπως εξήγησε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο αυτό το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο για την Ελλάδα, καθώς σχεδόν κάθε άνοιξη επανέρχεται περισσότερες από μία φορές.

«Δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια αν θα έχουμε συχνά τέτοια φαινόμενα. Υπάρχει το φαινόμενο εδώ και χρόνια απλά ασχοληθήκαμε περισσότερο σαν χώρα φέτος, δεν είναι κάτι καινούργιο», σημείωσε ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Η αφρικανική σκόνη, γνωστή και ως σκόνη της Σαχάρας, αποτελεί ένα μείγμα άμμου και σκόνης από την ερημική περιοχή της Σαχάρας. Όταν οι άνεμοι συνεπαίρνουν τη σκόνη αυτή, τη μεταφέρουν χιλιάδες χιλιόμετρα προς την Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες. Κατά κανόνα, η σκόνη αυτή κινείται προς τις μεσογειακές χώρες, όπως Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που φτάνει ακόμη και στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω του Ατλαντικού.

Τα σύννεφα σκόνης ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα όταν οι άνεμοι τα συνεπαίρνουν από το έδαφος, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν σε υψηλά ύψη, ακόμη και χιλιόμετρα μακριά από το έδαφος, επιτρέποντας τους να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις πάνω από τη θάλασσα. Η σκόνη μπορεί να πέσει στο έδαφος μόνο μέσω της βροχής, δημιουργώντας τις γνωστές λασποβροχές.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τη συχνότητα της εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης. Σύμφωνα με έρευνες, η έρημος της Σαχάρας έχει μεγαλώσει τουλάχιστον κατά 10% από το 1923. Αυτή η αλλαγή έχει επιπτώσεις στην περιοχή και την οικονομία της, καθώς επιδεινώνει την ερημοποίηση και την ανεπάρκεια νερού. Επιπλέον, η αυξημένη παρουσία της σκόνης αυτής στην ατμόσφαιρα έχει επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και τη φύση.

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για το φετινό καλοκαίρι – Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία

Πρόβλεψη-σοκ για το φετινό καλοκαίρι: Θα είναι το πιο ζεστό των τελευταίων ετών

Η αφρικανική σκόνη «πνίγει» τη χώρα μας: Πώς επηρεάζει την υγεία μας – Προειδοποιήσεις των γιατρών

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό