23.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Φρεγάτα ΥΔΡΑ: Η πρώτη εμπλοκή στο Άντεν

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν συμμετείχε τα ξημερώματα της Τετάρτης (13.03.2004) η φρεγάτα ΥΔΡΑ.

Συγκεκριμένα, η «Ύδρα» εξαπέλυσε πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs) παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Τα drones που απειλούσαν το πλοίο, απομακρύνθηκαν.

Η επίσημη ανακοίνωση

Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλλε με πυροβόλο εναντίον 2 Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν.

Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Η περιοχή δράσης της φρεγάτας «Ύδρα»

Υπενθυμίζεται ότι ως πεδίο δράσης του ελληνικού πολεμικού πλοίου έχει οριστεί η θαλάσσια περιοχή από τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και την Αραβική Θάλασσα μέχρι τα Στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο.

Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στο πλαίσιο της αμυντικής εντολής της έχει ως στόχο να παρέχει επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα, να συνοδεύει τα εμπορικά πλοία και να τα προστατεύει από πιθανές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι .

Η ευρωπαϊκή αρμάδα έχει ήδη στενή συνεργασία με την υπό αμερικανική σημαία επιχείρηση «ΦΥΛΑΚΑΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ» αλλά και με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ιδίως μέσω του Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας στο Κέρας της Αφρικής (MSCHOA).

Υπό την ευθύνη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ύπατου Εκπροσώπου, Ζοζέπ Μπορέλ, η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας ασκεί τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική διεύθυνση της επιχείρησης, η οποία σε πρώτη φάση θα έχει διάρκεια ενός έτους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό