16 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Φουντώνουν τα σενάρια ανασχηματισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Ένα φθινοπωρινό restart επιδιώκει η κυβέρνηση, με τη συζήτηση για τον ανασχηματισμό να έχει φουντώσει. Ο πρωθυπουργός σκοπεύει να στείλει στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη μήνυμα αλλαγής σελίδας και στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει μια σειρά πρωτοβουλιών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με αλλαγές σε σημαντικά υπουργεία και είσοδο νέων προσώπων, ώστε να σταλεί μήνυμα ανανέωσης. Ενισχυμένη θα είναι η συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών στο νέο σχήμα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι στην κυβέρνηση πρόσωπα με τεχνοκρατικό προφίλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, έπειτα από ένα ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ (καθώς η κόρη του ξεκινά να φοιτά στο Yale). Αύριο είναι προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο με συγκεκριμένη ατζέντα, ενώ ακολουθούν σημαντικά ταξίδια μέσα στην εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στη Σλοβενία. Το απόγευμα της Τετάρτης θα είναι στη Θεσσαλονίκη για να έχει έναν κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς εν όψει και της ΔΕΘ. Επόμενος σταθμός θα είναι η Μασσαλία, όπου στις 3 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Στον… δρόμο για τον ανασχηματισμό τα φώτα πέφτουν κυρίως στην οικονομία, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στα υπουργείο με «κοινωνικό» πρόσημο, όπου αναμένεται να υπάρξουν καραμπόλες και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Στελέχη πρώτης γραμμής αναμένεται να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, χωρίς να αποκλείεται και κάποια ηχηρή «μεταγραφή» από τον χώρο του κέντρου.

Ερωτηματικά

Ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρξουν αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Παράλληλα θεωρείται πιθανόν να δοθεί βαρύτητα στο «χαρτοφυλάκιο» που αφορά την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς στόχος είναι να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα (ακόμα και από τη γενιά των 30ρηδων). Ταυτόχρονα στόχος είναι να ενισχυθεί η παρουσία γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.

Τέλος, δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένες αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει και στο παρελθόν. Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοινώθηκε πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός στον πρωθυπουργό

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό