21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Υπό εξέταση σημαντικό πακέτο βοήθειας στην Τυνησία με φόντο τη μεταναστευτική κρίση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Τυνησία με στόχο τη διάσωση και ανάπτυξη της οικονομίας της, αλλά και την αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την Τυνησία, την οποία επισκέφθηκε, η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για 900 εκατομμύρια ευρώ μακροοικονομικής συνδρομής, συν 150 εκατομμύρια ευρώ άμεσης δημοσιονομικής στήριξης «μόλις βρεθεί η απαραίτητη συμφωνία», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Όπως πρόσθεσε, η Ε.Ε. θα παράσχει επίσης φέτος στην Τυνησία 100 εκατομμύρια ευρώ για διαχείριση των συνόρων, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για επιχειρήσεις κατά διακινητών και για την επιστροφή προσφύγων – μεταναστών «με βάση τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Ε.Ε. μέχρι τώρα συνδέει την όποια στήριξή της με την ολοκλήρωση από την πλευρά της Τυνησίας της συμφωνίας επί ενός προγράμματος δανεισμού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά ο πρόεδρος της χώρας Καίς Σαγιέντ απορρίπτει τις βασικές μεταρρυθμίσεις αυτού του σχεδίου, υπό τον φόβο κοινωνικής έκρηξης.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλία είναι η κύρια χώρα άφιξης μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από την Τυνησία.

Η κ. Μελόνι, η οποία επισκέφθηκε την Τυνησία και την περασμένη εβδομάδα, ασκεί πιέσεις στο ΔΝΤ να χαλαρώσει τους όρους του δανείου. Όπως ανέφερε, η Ε.Ε. και η Τυνησία έχουν ήδη υπογράψει κοινή δήλωση, την οποία χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα «προς τη δημιουργία μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης».

Είπε επιπλέον ότι υπάρχει «ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας» για την οριστικοποίηση της συμφωνίας βοήθειας πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου.

Με πληροφορίες από Reuters

«Ευρώπη – φρούριο» για όσους ζητούν άσυλο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό