17.4 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Υπερκάλυψη κατά 2,3 φορές για το ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Τέτης Ηγουμενίδη[email protected]

Με υπερκάλυψη περίπου 2,3 φορές και επιτόκιο στο κατώτερο εύρος που είχε ανακοινωθεί, 2,3%, ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία η δημόσια προσφορά για το ομόλογο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, της ΓΕΚ Τέρνα.

Το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο όχι μόνον από τους θεσμικούς αλλά και από απλούς επενδυτές, με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, με ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ (σχεδόν το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας).

Παράλληλα, στον ενεργειακό τομέα από ΑΠΕ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που του ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος προσεγγίζει τα 0,9 GW και αναμένεται να αυξηθεί στα 3 GW έως το 2026 (βάσει των υφιστάμενων έργων) με την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. Στις παραχωρήσεις και στον κλάδο των συγχρηματοδοτούμενων έργων, η ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει σε έργα περίπου 5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα σε ώριμη φάση διαγωνισμού και για τα οποία έχει προκριθεί.

Η διάθεση

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του ομολογιακού, 203.000 ομολογίες, ή το 67,7% θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές και 97.000 (32,3%) σε ειδικούς επενδυτές (θεσμικούς).

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ομολόγου είναι η ρήτρα αειφορίας, βάσει της οποίας η ΓΕΚ Τέρνα δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025.

Χρηματοδότηση έργων

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, τα καθαρά αντληθέντα κεφάλαια 291,738 εκατ. (μείον τα έξοδα) θα διατεθούν ως εξής:

Ποσό έως 225 εκατ. για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου.

Ειδικότερα, θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής, ενέργειας μέσω παραχωρήσεων ή και ΣΔΙΤ που ενδεικτικά δύναται να αφορούν αυτοκινητόδρομους, λιμένες, αερολιμένες, σήραγγες, δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου, έργα ανάπτυξης ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων (ξενοδοχείων, εμπορικών χρήσεων, συνεδριακών κέντρων, καζίνο), ακίνητα ή ανάπτυξη ακινήτων. Επίσης θα διατεθούν για την απόκτηση συμμετοχών σε εταιρείες, καθώς και εξαγορών και συγχωνεύσεων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που έχει δραστηριότητα ο Όμιλος.

Κεφάλαιο έως 46,7 εκατ. θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης του Ομίλου και 20 εκατ. για την εξόφληση υφιστάμενου ή μελλοντικού δανεισμού.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό