18.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Υπάρχει και φιλότιμο (;), το comeback του Φίλη και μια ΔΕΗ για τον Κωτσόβολο! – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Νεκροί

Στον αστερισμό της καταστροφής – περιβαλλοντικής, αλλά και ανθρώπινης πλέον – βρίσκεται μεγάλο μέρος της χώρας. Εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν, τις περιουσίες που καταστράφηκαν, υπάρχουν πέντε ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν – τρεις πολίτες και οι δύο πιλότοι του … συλλεκτικού Canadair!

Πόλεις

Το εξόχως ανησυχητικό γεγονός της χθεσινής ημέρας είναι πως απειλήθηκαν – για πρώτη φορά – δύο πόλεις, η Λαμία κινδύνευσε περισσότερο, αλλά και ο Βόλος, που η φωτιά έφτασε στα άρια της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής. Οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν απείρως ευνοϊκές για την καταστροφή.

Αυτοκριτική;

Κι είναι, επίσης, εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ένιωσε κάν την ανάγκη να κάνει μία στοιχειώδη αυτοκριτική για την τεράστια καταστροφή που έχει συντελεστεί. Είναι η δεύτερη που συντελείται σε διάστημα τριών χρόνων. Στη «βάρδια» του δηλαδή.

——————————————————————————

Παράταση!

Εν πάση περιπτώσει αύριο Παρασκευή κλείνει η Βουλή για τις θερινές διακοπές και αναστέλλονται οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις. Ολων; Όχι. Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κατέθεσε μία ρηξικέλευθη πρόταση: να μην κλείσει η Βουλή! Ένα ρίγος διαπέρασε όλους τους παρευρισκόμενους βουλευτές και κυβερνητικούς. Και απορρίφθηκε άνευ συζητήσεως!

Αλησμόνητο

Κι όλοι ανέσυραν στη μνήμη τους το αλησμόνητο 2015, όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν η πρώτη πρόεδρος της Βουλής στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεδριάσεις δεν έλεγαν να τελειώσουν. Περασμένα αλλά όχι … ξεχασμένα!

Συμπολιτευόμενη;

Πάντως η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου μου θυμίζει τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του Πα.Σό.Κ. στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τότε που το ΚΚΕ δήλωνε – εμπράκτως – ως συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, με όλα τα συμπαρομαρτούντα της εποχής. Μάλιστα το είχε αναφέρει στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ο – μακαρίτης – Χαρίλαος Φλωράκης. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν το έχει δηλώσει. Ακόμη! 

————————————————————————————————–

 Ο κ. Κ. Ζαχαριάδης

Και αίφνης για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η θέση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων έγινε ιδιαίτερα επίζηλη. Οι επίμονες διαρροές έκαναν λόγο για την υποψηφιότητα του κ. Κώστα Ζαχαριάδη – δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική απόφαση από την Πολιτική Γραμματεία – μέχρι που η ομάδα των «53», η βασική συνιστώσα της «Ομπρέλας» πρότεινε τον κ. Νίκο Φίλη.

Ο κ. Ν. Φίλης

Ο κ. Φίλης δεν κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής της Α΄ Αθηνών και για να συμβεί αυτό ο σύντροφος του κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος – με τη βοήθεια του κ. Νάσου Ηλιόπουλου, που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια – κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια! Και το κατόρθωσε. Ο λόγος: άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου – ακόμη και στην Κουμουνδούρου ανατρέχουν στη βοήθεια της ψυχολογίας για να ερμηνεύσουν διάφορα φαινόμενα!

Ενδιαφέρον…

Και ο κ. Φίλης επιχειρεί τώρα το come back, με την βοήθεια των συντρόφων του. Και φυσικά θα κληθεί να πάρει θέση η παράταξη του κόμματος στο Δήμο Αθηναίων, η «Ανοιχτή Πόλη», και να αποφασίσει τελικώς η Πολιτική Γραμματεία. Και τα δύο τα αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον….

———————————————————————–

«Είδες η ΔΕΗ;»

 Τελικά η ΔΕΗ είναι όλο εκπλήξεις.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου είναι έξω από τα συνηθισμένα.

Μακριά από τη ΔΕΗ που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πρώτη επενδυτική κίνηση ήταν αυτή της εξαγοράς της θυγατρικής και των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής Enel στη Ρουμανία.

Είναι η πρώτη φορά που η δημόσια επιχείρηση καταφέρνει να βγει εκτός συνόρων και μάλιστα με επιτυχημένο τρόπο να αποκτήσει assets όπως δίκτυο διανομής και χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ

 Ο Κωτσόβολος

Η δεύτερη μεγάλη επενδυτική κίνηση της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πιθανόν να εκδηλωθεί με την απόκτηση της αλυσίδας λιανικού εμπορίου «Κωτσόβολος».

Και τι δουλειά μπορεί η εταιρεία να έχει σε μία άλλη αγορά, σε μία διαφορετική δραστηριότητα;

Επιδιώκει να διεισδύσει με δυναμικότερο τρόπο στην παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι το δίκτυο των 95 καταστημάτων της «Κωτσόβολος» αποτελεί την ιδανικότερη είσοδο της επιχείρησης στη λιανική.

Κάτι, αντίστοιχο, έγινε με την εξαγορά των καταστημάτων της «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» από τον ΟΤΕ.

Αποφασισμένη

Από τη διοίκηση της ΔΕΗ στις ερωτήσεις που τίθενται για το αν υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον αρκούνται στο «ουδέν σχόλιο».

Πάντως, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, θεωρούν ότι το σχέδιο της δημόσιας εταιρείας για είσοδο στο retail θα γίνει είτε με την εξαγορά της «Κωτσόβολος» είτε άλλης αλυσίδας είτε με δική της ανάπτυξη των καταστημάτων.

——————————————————————————

Η παράταση

Εντός της ημέρας ίσως και αύριο Παρασκευή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Δηλαδή, το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τη διατήρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στη βαθιά κατάψυξη…

Όπως είχατε ενημερωθεί από τον ΟΤ, οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη να λαμβάνει την απόφαση για τη συνέχιση εφαρμογής των συγκεκριμένων μέτρων (λήγουν κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου) μέχρι το τέλος του 2023.

Όπως μαθαίνω, δεν αποκλείεται η παράταση των μέτρων να ισχύσει για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Φαίνεται πως ο κ. Σκυλακάκης κάνει δεύτερες σκέψεις…

Ψάχνω το λόγο και θα σας ενημερώσω…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό