25.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών καταδικάστηκε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Binance, του κορυφαίου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ο οπίος και παραδέχθηκε την ενοχή του στις κατηγορίες για «διευκόλυνση ξεπλύματος χρήματος».

H ποινή για τον Τσανπένγκ Ζάο, που επεβλήθη από το δικαστήριο του Σιάτλ, ήταν αισθητά μικρότερη σε σχέση με την εισήγηση του εισαγγελέα για κάθειρξη 3 ετών. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι βάσει της εισαγγελικής πρότασης θα περάσει στη φυλακή τουλάχιστον 12 με 18 μήνες.

Πώς έπεσε στα μαλακά

Τον Νοέμβριο ο Ζάο είχε καταλήξει σε διακανονισμό με την αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του οποίου δέχθηκε να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο διακανονισμός και η παραδοχή της ενοχής βοήθησαν στο να πέσει στα «μαλακά».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του διακανονισμού η Binance έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, ενώ στον Ζάο προσωπικά έχει επιβληθεί πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων.

Η Binance έχει μηνυθεί ξεχωριστά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και την Επιτροπή Συναλλαγών Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CTFC) για παράτυπο χειρισμό περιουσιακών στοιχείων πελατών και τη λειτουργία παράνομου, μη εγγεγραμμένου χρηματιστηρίου στις Η.Π.Α.

«Πρωτοφανούς κλίμακας» οικονομικό έγκλημα και «Άγρια Δύση»

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Ζάο παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ σε «άνευ προηγουμένου κλίμακα» και ότι επέδειξε «σκόπιμη αδιαφορία» για τις νομικές ευθύνες της Binance.

Σε ένα υπόμνημα, στις 23 Απριλίου, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι υπό τον έλεγχο του Ζάο, η Binance λειτουργούσε σύμφωνα με ένα μοντέλο της «Άγριας Δύσης».

«Ο Ζάο πόνταρε ότι δεν θα τον πιάσουν και ότι αν το έπιαναν, οι συνέπειες δεν θα ήταν τόσο σοβαρές όσο το έγκλημα», ανέφερε υπόμνημα. «Αλλά ο Ζάο συνελήφθη και τώρα το Δικαστήριο θα αποφασίσει ποιο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματά του».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό