19.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τράπεζες και Μυτιληναίος ανέβασαν το ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο άρχισε η νέα εβδομάδα για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει τη νευρικότητα που εμφάνισε στο μέσο της συνεδρίασης και να κλείσει στη ζώνη των 960 μονάδων, έχοντας μάλιστα λάβει ισχυρή ώθηση στον τζίρο του από το πακέτο του Μυτιληναίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,2% στις 962,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 963,13 μονάδων (+1,23%) και 953,59 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 142,95 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 47,28 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,76 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,31% στις 2.340,56 μονάδες, ενώ στο +0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.453,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,54% στις 701,75 μονάδες.

Ο τζίρος σήμερα αυξήθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ από το πακέτο των 2,7 εκατ. τεμαχίων που διακινήθηκε στη μετοχή του Μυτιληναίου, στην τιμή των 18,50 ευρώ. Το πακέτο συνδέεται με το deal που ανακοινώθηκε στις 13 Δεκεμβρίου, όταν η Fairfax συμφώνησε να αγοράσει 2,7 εκατ. μετοχές στην τιμή́ των 18,5 ευρώ και να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εισηγμένης.

Έστω και μέσω πακέτων, ο τζίρος έδειξε να είναι βελτιωμένος, με την αγορά να χρειάζεται πλέον τις τοποθετήσεις στα επίπεδα προκειμένου να υψώσει αναχώματα σε περίπτωση που έρθει η διόρθωση. Άλλωστε, ήδη μετρά έξι ανοδικές συνεδριάσεις χωρίς στάση, με την αγορά να δείχνει μία τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με την πτώση των ξένων κάτι που μαρτυρά ότι έχει κάτι να περιμένει στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, ο τζίρος χρειάζεται σταθεροποίηση πάνω από τα 80 εκατ. για να αρχίσει να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το σημαντικό είναι ότι πλέον η αγορά έχει επιχειρηματικά νέα καθημερινά, ενώ σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίο τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές εταιρίες δείχνουν ότι το ενδιαφέρον είναι συνεχώς αυξανόμενο για το μέλλον.

Σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη το θετικό σενάριο για την αγορά είναι η επιθετικότερη και πιο “πειραματική” αύξηση των επιτοκίων να οδηγηθεί προς ολοκλήρωση, με τις επόμενες αυξήσεις να είναι μικρότερου βεληνεκούς και κινούμενες προς την κορύφωσή τους, όπου θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν, προκειμένου στο τέλος του τρέχοντος “κύκλου” να κινηθούν “νοτίως”.

Από αυτό το timing και τη συγκυρία του με τα διεθνή γεωστρατηγικά γεγονότα θα εξαρτηθεί η απόδοση των ρευστών στοιχείων ενεργητικού, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να βρίσκεται – μετά και την ολοκλήρωση των εορτών – στο “λάβατε θέσεις” του φετινού επενδυτικού “μαραθωνίου”, επισημαίνει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha bank έκλεισε με άλμα 7,01%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με +4,07% και τη Βιοχάλκο με +3,54%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΔΕΗ, Titan, Aegean και Εθνική και άνω του 1% σε Motor Oil, Eurobank και Σαράντη. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος έκλεισαν με απώλειες 133% και 1,08% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, ΟΛΠ, Λάμδα και Jumbo. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό