21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το Mars Reconnaissance Orbiter εντόπισε ροές πάγου στον πλανήτη Άρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ακόμα μία σπουδαία ανακάλυψη από το Mars Reconnaissance Orbiter, τον δορυφόρο της NASA που έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη, καθώς η πανίσχυρη κάμερα HiRISE (High Resolution Imaging Experiment) εντόπισε «παγετώνα» που κινείται αργά και μάλιστα σε περιοχή που δεν βρίσκεται στους πόλους του κόκκινου πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Mike Mellon, γεωλόγο εξειδικευμένο στον πλανήτη Άρη και μέλος του HiRISE project,

Η επιφάνεια του Άρη είναι γεμάτη με δείγματα γεωμορφών που μοιάζουν με παγετώνες. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πάγων εντοπίζονται συνήθως στους πόλους, έχουμε παρατηρήσει μοτίβα αργών ροών σε μη-πολικές περιοχές του πλανήτη. Καθώς ο πάγος ρέει στο υπέδαφος παρασέρνει μαζί του πέτρες και χώμα από το περιβάλλον, τα οποία μεταφέρονται κατά μήκος της επιφάνειας του. Η διαδικασία αυτή εξελίσσεται πολύ αργά, ίσως για χιλιάδες χρόνια, όμως δημιουργεί ένα δίκτυο γραμμικών μοτίβων που αποκαλύπτουν την ιστορία της συγκεκριμένης ροής.

Ακόμη και όταν λιώσει ή εξαερωθεί ο πάγος, τα υπολείμματα των πετρωμάτων εξακολουθούν να «λένε» την ιστορία της εξασθενισμένης μεν, αλλά ακόμα ενεργής γεωλογικής δραστηριότητας του πλανήτη Άρη. Οι ερευνητές προσθέτουν την τελευταία παρατήρηση στα προηγούμενα ευρήματα τόσο του MRO, όσο και των rovers που κινούνται στην επιφάνεια του Άρη, όπως για παράδειγμα του Perseverance που σαρώνει το δέλτα ενός αρχαίου ποταμού μέσα στον κρατήρα Jezero και εντόπισε οργανικές ενώσεις τον περασμένο μήνα.

[NASA]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό