15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Το ChatGPT κατάφερε σε δύο μήνες ό,τι Facebook και Twitter χρειάστηκαν χρόνια

Ειδήσεις Ελλάδα

Λίγες εβδομάδες μετά την κυκλοφορία στις 30 Νοεμβρίου του chatbot που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, το OpenAI, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πίσω από το ChatGPT, προβλεπόταν να αποφέρει έσοδα έως και 1 δισ. δολάρια το 2024, όπως είχαν δηλώσει πηγές στο Reuters εκείνη την εποχή.

Η ικανότητα του μοντέλου να μετατρέπει τις εντολές που δεχόταν, σε ποίηση, τραγούδι και σχολικά δοκίμια, μάγεψε 100 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε δύο μήνες, επιτυγχάνοντας αυτό που χρειάστηκε το Facebook τεσσεράμισι χρόνια και το Twitter πέντε, οπότε έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή καταναλωτών ποτέ.

Μερικές φορές, οι απαντήσεις ήταν λανθασμένες. Αυτό συνέβαινε τόσο συχνά, ώστε η λέξη «παραισθήσεις», με την έννοια της τεχνητής νοημοσύνης που παράγει λάθος πληροφορίες, να επιλεγεί ως η λέξη της χρονιάς από το Dictionary.com.

Τέτοια λάθη όμως δεν σταμάτησαν την ευφορία αλλά ούτε και τον υπαρξιακό τρόμο που ενέπνευσε αυτή η νέα τεχνολογία. Οι επενδυτές, με επικεφαλής το στοίχημα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στο OpenAI, διοχέτευσαν 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης το 2023, σύμφωνα με το Pitchbook.

Η μάχη για την υπεροχή στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, που βρισκόταν στο παρασκήνιο μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας για χρόνια, βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο με την Alphabet, το Meta και το Amazon.com να ανακοινώνουν όλα τα νέα ορόσημα.

Οι παγκόσμιοι «κολοσσοί» μάχονται για υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη. Φωτογραφία: Reuters

Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, χιλιάδες επιστήμονες και εμπειρογνώμονες τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή απαιτώντας να σταματήσει η δοκιμή πιο ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις τους και ο πιθανός κίνδυνος για την ανθρωπότητα.

Η κίνηση παραλληλίστηκε με το «Oppenheimer», την επιτυχία του Κρίστοφερ Νόλαν σχετικά με τις προειδοποιήσεις του κατασκευαστή της ατομικής βόμβας ότι η αδιάκοπη επιδίωξη της προόδου θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανθρώπινη εξαφάνιση.

«Αυτό είναι ένας υπαρξιακός κίνδυνος», είπε ένας από τους «νονούς της τεχνητής νοημοσύνης», ο Τζέφρι Χίντον, ο οποίος παραιτήθηκε από την Alphabet το Μάιο. να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό».

Η Consultancy PwC εκτίμησε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φτάσει τα 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έως το 2030, σχεδόν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας.

«Είμαστε αρκετά κοντά στο σημείο που θα πρέπει να εργαζόμαστε πολύ σκληρά και να διαθέσουμε πολλούς πόρους, για να καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό», σημείωσε.

Αυτή η αισιόδοξη πρόβλεψη ενισχύεται από το γεγονός ότι σχεδόν κάθε κλάδος, από τον χρηματοοικονομικό και τον νομικό έως τον κατασκευαστικό τομέα και την ψυχαγωγία, έχει αγκαλιάσει την τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος της προβλέψιμης στρατηγικής του.

Ένα βασικό ερώτημα που προκαλεί η «επέλαση» του OpenAI είναι αν το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και του αντικτύπου της στην κοινωνία θα συνεχίσει να είναι αντικείμενο μίας ομάδας προνομιούχων της Σίλικον Βάλεϊ και να εξελίσσεται πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι ρυθμιστικές αρχές, υπό την ηγεσία της ΕΕ, είναι αποφασισμένες να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο το 2024, προωθώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία προστατευτικού πλαισίου για την τεχνολογία, με τη μορφή ενός νόμου της ΕΕ με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να γνωστοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτοί οι κανόνες, και άλλοι που ετοιμάζονται σε Βρετανία και ΗΠΑ, εμφανίζονται καθώς ο κόσμος οδεύει στη «μεγαλύτερη χρονιά εκλογών» στην ιστορία, γεγονός που εγείρει ανησυχία για επιχείρηση παραπληροφόρησης των ψηφοφόρων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Μόνο το 2023, η NewsGuard, μια εταιρεία που δημιούργησε ένα σύστημα αξιολόγησης για ιστότοπους ειδήσεων και πληροφοριών, εντόπισε 614 «αναξιόπιστους» ιστοτόπους που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη σε 15 γλώσσες, από τα αγγλικά έως τα αραβικά και τα κινέζικα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει ήδη στρατολογηθεί για να πραγματοποιήσει εκστρατείες στις ΗΠΑ, θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο σε πολλές από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν φέτος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό