21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το AI chatbot του Elon Musk είναι πλέον open source

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις 11 Μαρτίου, ο Elon Musk δήλωσε ότι η xAI θα ανοίξει τον πηγαίο κώδικα του AI chatbot Grok, και πλέον είναι διαθέσιμη μια ανοιχτή έκδοση στο GitHub. Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές και τους προγραμματιστές να βασιστούν στο μοντέλο και να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η xAI ενημερώνει το Grok στο μέλλον, καθώς ανταγωνίζεται την ανταγωνιστική τεχνολογία των OpenAI, Meta, Google και άλλων.

Μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας εξηγεί ότι αυτή η ανοιχτή έκδοση περιλαμβάνει τα “βασικά βάρη του μοντέλου και την αρχιτεκτονική του δικτύου” του “314 δισεκατομμυρίων παραμέτρων του μοντέλου Mixture-of-Experts, Grok-1”. Συνεχίζει λέγοντας ότι το μοντέλο προέρχεται από ένα σημείο ελέγχου τον περασμένο Οκτώβριο και δεν έχει υποστεί λεπτομερή ρύθμιση “για κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως ο διάλογος”.

Όπως σημειώνει το VentureBeat, κυκλοφορεί υπό την άδεια Apache 2.0 που επιτρέπει την εμπορική χρήση, αλλά δεν περιλαμβάνει τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευσή του ή τις συνδέσεις με το X για δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Η xAI ανέφερε σε μια ανάρτηση του Νοεμβρίου 2023 ότι το LLM Grok “αναπτύχθηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες” και στοχεύει σε χρήσεις γύρω από τη δημιουργία κωδικών, τη δημιουργική γραφή και την απάντηση ερωτήσεων.

Αφότου ο Musk αγόρασε το Twitter (πλέον X), ο κώδικας πίσω από τους αλγορίθμους του τελικά κυκλοφόρησε και ο Musk έχει επικρίνει ανοιχτά τις εταιρείες που δεν διαθέτουν ανοιχτό κώδικα για τα AI μοντέλα τους. Αυτό περιλαμβάνει την OpenAI, την οποία βοήθησε να ιδρυθεί, αλλά τώρα μηνύει, ισχυριζόμενος ότι η εταιρεία παραβίασε μια αρχική ιδρυτική συμφωνία ότι θα ήταν ανοιχτού κώδικα.

Όταν λανσαρίστηκε το Grok chatbot, η πρόσβαση σε αυτό απαιτούσε μια συνδρομή X Premium. Η πρόταση του Grok ήταν να είναι μια πιο χιουμοριστική, σύγχρονη εναλλακτική λύση για το chatbot του ChatGPT της OpenAI ή του Gemini της Google.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό