17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το 40% της ευρωπαϊκής παραγωγής εμβολίων Co-19 εξάγεται (γράφημα)

Ειδήσεις Ελλάδα

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές των εμβολίων που παράγονται εντός του μπλοκ, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,να προτείνει σήμερα την ενίσχυση των περιορισμών ώστε να δοθεί στις Βρυξέλλες περισσότερη δύναμη για να εμποδίσουν τις αποστολές, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες παραγωγής εμβολίων που δεν επιτρέπουν διεθνείς αποστολές δόσεων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι και διπλωμάτες.

Οι νέοι κανόνες θα προσθέσουν διατάξεις για την κάλυψη των εννοιών της «αμοιβαιότητας» και της «αναλογικότητας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ αργά την Τρίτη – πράγμα που σημαίνει ότι οι αποστολές θα μπορούσαν να αποκλειστούν σε χώρες όπου παράγονται εμβόλια, αλλά που δεν δείχνουν αμοιβαιότητα εξάγοντας εμβόλια, καθώς και σε χώρες που κατάφεραν να επιτύχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον πληθυσμό τους από την ΕΕ.

Περίπου το 40% όλων των δόσεων που έχουν παραχθεί στην ΕΕ έως σήμερα έχουν εξαχθεί σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών με τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά εμβολιασμού.

Η Βρετανία που απορροφά τη μερίδα του λέοντος από αυτές τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, προχωρά με μια επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού ενώ η ΕΕ έχει μείνει πίσω.

GZEROMEDIA.COM

Ποιες άλλες χώρες εισάγουν δόσεις από την ΕΕ; Ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Χιλή και η Μαλαισία. Η Βρετανία όμως που έχει απορροφήσει τα περισσότερα εμβόλια, με 9,1 εκατ. δόσεις απέχει σημαντικά από την δεύτερη χώρα, τον Καναδά, που έχει αποσπάσει συνολικά 3,9 εκατ. δόσεις.

 Η ΕΕ αντιμετωπίζει από τη μία μια αργή διάθεση των εμβολίων κατά του Co- 19, αποτέλεσμα τόσο γραφειοκρατική «δυσκινησίας» όσο και ζητημάτων εφοδιασμού, και από την άλλη ένα νέο κύμα εξάρσεων του ιού που δημιουργεί και πάλι πίεση στα συστήματα υγείας των κρατών μελών οδηγώντας τελικά τις κυβερνήσεις στην ανανέωση των περιορισμών, αναβάλλοντας τα σχέδια ανοίγματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από gzeromedia

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό