17.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το 25% των καινούργιων αυτοκινήτων στη Γαλλία μπαίνει στην πρίζα 

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση της Automobile Platform (PFA), που εκπροσωπεί κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές, ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στη Γαλλία το 2023 συνδέεται σε πρίζα. Είναι δηλαδή είτε 100% ηλεκτρικά είτε plug-in υβριδικά.

Πιο αναλυτικά τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 16,8% των νέων ταξινομήσεων, ενώ τα plug-in υβριδικά το 9,2% των αυτοκινήτων που τέθηκαν σε κυκλοφορία.

Οι κινητήρες βενζίνης παρέμειναν σταθεροί, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/3 του στόλου που τέθηκε σε κυκλοφορία, ενώ το πετρέλαιο συνέχισε να μειώνεται: μόνο 1 στα 10 νέα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν το 2023 ήταν diesel.

Σύμφωνα με την ένωση επαγγελματιών ηλεκτροκίνησης Avere περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα κυκλοφορούν ήδη στους γαλλικούς δρόμους.

Επί του παρόντος, η Tesla κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό με τα Model 3 και Υ, ενώ ακολουθούν το Dacia Spring και το MG4 μπροστά από το Fiat 500e και το Renault Mégane, πρώτο γαλλικής προέλευσης μοντέλο.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η επιδότηση αγοράς γίνεται από τα τέλη του 2023 με νέα περιβαλλοντικά κριτήρια που ευνοούν ευθύς εξαρχής τα πιο ελαφρά μοντέλα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη.

Τα κινεζικής κατασκευής μοντέλα όπως το Dacia Spring, το πιο φθηνό ηλεκτρικό της αγοράς, αλλά και τα Tesla Model 3 και MG 4, εξαιρούνται πλέον από αυτή την επιδότηση.

Προκειμένου τα πιο μετριοπαθή νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, το γαλλικό κράτος έχει επίσης δρομολογήσει ένα σύστημα ενοικίασης με επιλογή αγοράς (LOA) για λιγότερα από 100 ευρώ για αυτοκίνητα πόλης και 150 ευρώ για οικογενειακά αυτοκίνητα (εκτός ασφάλισης και συντήρησης).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό