17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το 2025 η Σουηδία θα εγκαινιάσει δρόμο που θα φορτίζει τα αυτοκίνητα ασύρματα και εν κινήσει

Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζεις μια είδηση για την “ηλεκτροδότηση” ενός αυτοκινητόδρομου, με σκοπό οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των επισκέψεων τους σε σταθμούς φόρτισης.
Ωστόσο, η Σουηδία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το 2025 θα θέσει σε λειτουργία τον πρώτο δρόμο παγκοσμίως που θα επιτρέπει τη φόρτιση με επαγωγικό τρόπο τα αντίστοιχης τεχνολογίας ηλεκτρικά οχήματα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί όπως η ασύρματη φόρτιση των smartphones, όπου μία ειδική πλάκα είναι ενσωματωμένη στο οδόστρωμα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που διαθέτουν αντίστοιχη τεχνολογία φορτίζουν όταν κινούνται πάνω σε αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, η σκανδιναβική χώρα θα εγκαινιάσει περίπου 3.000 χλμ. του αυτοκινητόδρομου E20 για ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, με το ηλεκτρικό οδικό σύστημα (ERS) να επιτρέπει την εν κινήσει φόρτιση. Ο αυτοκινητόδρομος διασχίζει το κέντρο τριών μεγάλων σουηδικών πόλεων της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Μάλμε. Ο ηλεκτρονικός αυτοκινητόδρομος (e-motorway) αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της Σουηδίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στις μεταφορές.

O Jan Pettersson, διευθυντής της σουηδικής Διοίκησης Μεταφορών, δήλωσε σχετικά:
Πιστεύουμε ότι η λύση της ηλεκτροδότησης είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα των μεταφορών και εργαζόμαστε σε μια σειρά από λύσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με ερευνητές, μόνο το 25% του σουηδικού οδικού δικτύου θα πρέπει να “ηλεκτροδοτηθεί” για να παρουσιάσει το νέο σύστημα θετικά αποτελέσματα, με τη χώρα της σκανδιναβικής χερσονήσου να έχει συνεργαστεί με την Γερμανία και την Γαλλία για την ανταλλαγή εμπειριών και δεδομένων, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α. και η Ινδία εντείνουν ακόμα πιο πολύ τις προσπάθειες τους για την κατασκευή τέτοιων δρόμων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό