21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το φυσικό αέριο φτάνει Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο- «Συμβολική αλλά και χαρούμενη στιγμή για την Δ. Ελλάδα» λέει ο Ν. Φαρμάκης στο thebest.gr

Ειδήσεις Ελλάδα

Το φυσικό αέριο έρχεται και στην Δυτική Ελλάδα, αρχικά στις πρωτεύουσες των τριών νομών δηλαδή στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και στον Πύργο. Το έργο θα επισημοποιηθεί απόψε σε ειδική εκδήλωση στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΔΑ (φορέα υλοποίησης του έργου) Μάριου Τσάκα και φυσικά του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, περιλαμβάνει δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης, μήκους περίπου 208 χλμ και οι συνδέσεις που θα γίνουν, ανά πόλη έχουν ως εξής:

Για την Πάτρα προβλέπεται να υπάρξουν 5.747 οικιακοί χρήστες, 178 εμπορικοί και 20 βιομηχανικοί.

Για το Αγρίνιο, 2.824 οικιακοί, 232 εμπορικοί και 3 βιομηχανικοί χρήστες

Για τον Πύργο, 607 οικιακοί και 52 εμπορικοί.

«Είναι μια πολύ συμβολική, σημαδιακή αλλά και ταυτόχρονα χαρούμενη στιγμή για την Δυτική Ελλάδα. Είναι χαρούμενη γιατί μετά από το 2011 όταν και είχε κλείσει οριστικά το κεφάλαιο φυσικό αέριο, σήμερα βρισκόμαστε εδώ με ένα έργο που εντάξαμε το 2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 14/20 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπροστά σε εγκαίνια ουσιαστικά έναρξης εργασιών. Υπάρχει πλέον ανάδοχος, έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχει ενταχθεί το έργο, υπάρχει σίγουρη χρηματοδότηση και μιλάμε για ένα έργο, το οποίο και σχεδιαστικά ακόμα καταφέραμε με δικές μας ενέργειες και διπλασιάσαμε τους οικιακούς δικαιούχους δηλαδή περισσότερα νοικοκυριά θα μπορέσουν να επωφεληθούν αυτής της έλευσης του φυσικού αερίου. Σίγουρα είναι αυταπόδεικτο ότι θα επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση στην καλύτερη- περιβαλλοντικά- ενέργεια» αναφέρει στο thebest.gr, σχετικά με το έργο έλευσης φυσικού αερίου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

Αναφερόμενος, στα επόμενα βήματα που είναι στα πλάνα της περιφερειακής αρχής, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα, τα οποία θα συνοδεύσουν και θα σημαδέψουν την σημερινή περιφερειακή αρχή. Θεωρούμε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού της Δυτικής Ελλάδας, ένα βήμα για το οποίο βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις για να δούμε πως μπορούμε να το «κουμπώσουμε» και με άλλες ενέργειες που θα χρηματοδοτηθούν από την επόμενη προγραμματική περίοδο και θα έχουν να κάνουν ίσως, είτε από εμάς είτε από τα υπουργεία για επιδότηση των χρηστών για το πώς θα φτάνει στον καθένα το φυσικό αέριο. Και σε αυτό το κομμάτι θα υπάρξει μέριμνα και πρόνοια είναι βέβαιο αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία που υπάρχει, καθώς το επόμενο ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί τις εγκαταστάσεις  φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι για να πάμε στο επόμενο βήμα θα πρέπει να σκεφτούμε πως και οι άλλες πόλεις σιγά σιγά θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε καινούργια μορφή ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο. Και γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις.

Το πρώτο βήμα όμως έχει γίνει και δίνει το στίγμα και το πολιτικό και το ουσιαστικό της περιφερειακής αρχής που είναι η υλοποίηση σπουδαίων έργων, που σημαίνουν αλλαγή του προφίλ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σίγουρα θα πρέπει να αναφερθούμε στη συνεργασία που είχαμε με τις τρεις δημοτικές αρχές, με τα τεχνικά επιμελητήρια και φυσικά με τη ΔΕΔΑ, για να φτάσουμε ως εδώ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό