21.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το σύστημα του Ερμή | Gossip-tv.gr

Ειδήσεις Ελλάδα

Robert Schmidt: H προέλευση, οι τεχνικές και τα πλεονεκτήµατα που προσφέρει η ελληνική αστρολογική κληρονοµιά

Συνεχίζοντας την δηµοσίευση άρθρων του Robert Schmidt παραθέτουµε ένα ακόµα άρθρο που είναι δηµοσιευµένο στην ιστοσελίδα του Projecthindsight. Οι δηµοσιεύσεις αυτές κρίνονται από πολύτιµες έως απαραίτητες, σε όσους επιθυµούν να ασχοληθούν ουσιαστικά µε τον πλούτο της γνώσης που περιέχεται στην αρχαία ελληνική αστρολογία. Το άρθρο που ακολουθεί αφορά στην προέλευση, τις τεχνικές και τα πλεονεκτήµατα που προσφέρει η ελληνική αστρολογική κληρονοµιά. Επειδή η ίδρυση της Ελληνιστικής αστρολογίας αποδίδεται στον Ερµή Τρισµέγιστο, ο συγγραφέας αναφέρεται σε αυτήν µε την ονοµασία «Το Σύστηµα του Ερµή». Κατόπιν έγγραφης αδείας του Robert Schmidt το µετέφρασα και το αναδηµοσιεύω.

Για όποιον εδιαφέρεται, ακολουθεί και το πρωτότυπο αγγλικό κείµενο.

*****************************************************

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ

Η καλύτερη τεκµηριωµένη έρευνα καταδεικνύει ότι κάποια στιγµή κατά το δεύτερο αιώνα π.Χ. η Ελληνιστική αστρολογία ξεπήδησε στο προσκήνιο σαν νόβα. Μέσα στο σύντοµο χρονικό διάστηµα εκατό ετών περίπου, η µάλλον ελάχιστη κληρονοµιά από τη Βαβυλώνα και την Αίγυπτο µεταµορφώθηκε ολοκληρωτικά και ένα εντελώς νέο σώµα αστρολογικού δόγµατος ήρθε στο φως. Αυτή η θερµή περίοδος έντονης αστρολογικής συγκέντρωσης οδήγησε σε αληθινή αφθονία νέων αστρολογικών εννοιών και πρακτικών. Αυτές περιλάµβαναν απλά θέµατα όπως όψεις, την έννοια του κυβερνήτη, τις έννοιες των οίκων, διελεύσεις στο γενέθλιο χάρτη και συναστρία, όλα από τα οποία έχουν παραµείνει καθοριστικά για τη ∆υτική αστρολογία µέχρι σήµερα, καθώς και αφθονία άλλων εννοιών και τεχνικών που δεν κατόρθωσαν να φτάσουν έως τον εικοστό αιώνα. Γι’ αυτό µπορούµε να πούµε ότι η Ελληνιστική αστρολογία αποτελεί ουσιαστικά την αληθινή γέννηση της ∆υτικής αστρολογίας.

Εµπνευσµένοι από ένα τελείως νέο κοσµολογικό όραµα, το οποίο συνέλαβαν µε τη µορφή ενός περίπλοκου και αυστηρού µεταφυσικού συστήµατος, οι ιδρυτές της Ελληνιστικής αστρολογίας δηµιούργησαν εκείνες ακριβώς τις έννοιες και τεχνικές που ήταν απαραίτητες για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του νέου θεωρητικού πλαισίου τους. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό επίτευγµα· διότι ενώ οι Jones και Rudhyar πέτυχαν µια σε βάθος αναδιαµόρφωση των εννοιών της αστρολογίας σε περίπου ίδιο χρονικό διάστηµα, είχαν τη δυνατότητα να λαµβάνουν τις παραδοσιακές έννοιες και τεχνικές ως «δεδοµένα», αν και στην εποχή τους ήταν απλώς «αποκαΐδια».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό