21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το σχόλιο της Δευτέρας – Η ιδέα ενός τέλειου ισολογισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιμέλεια:Καρποδίνης ΔημήτρηςΠτυχιούχος Α.Ε.Ι.Λογιστής – Φοροτεχνικός

Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Καλημέρα καλή εβδομάδα και Χρόνια Πολλά σε όλους.

Ο ισολογισμός της ζωής, μια σύνθετη και ατομική άσκηση, καλεί τον καθένα μας να αξιολογήσει τα πεπραγμένα, τα κέρδη και τις απώλειες, τα όνειρα υλοποιημένα και άπιαστα. Αν βουτήξουμε στα στοιχεία αυτού του ιδιότυπου ισολογισμού θα βρούμε αγάπη που προσφέραμε, άτυχες στιγμές, μεγάλες ή μικρές νίκες, εμπειρίες και ωριμότητα που κερδίσαμε μέσα από αυτές. Θα βρούμε όνειρα που έμειναν όνειρα, πόθοι που δεν έσβησαν και προσδοκίες που δεν υλοποιήθηκαν. Ο ισολογισμός της ζωής δεν είναι απλώς μια άθροιση κερδών και απωλειών. Είναι μια βαθιά, ειλικρινής ματιά στον εαυτό μας, μια αναγνώριση των βιωμάτων μας, μια προσπάθεια για αυτογνωσία. Μέσα από αυτή την άσκηση, αναγνωρίζουμε ό,τι μας όρισε, ό,τι μας σημάδεψε, ό,τι μας ώθησε μπροστά ή μας κράτησε πίσω.
Η ιδέα ενός τέλειου ισολογισμού, όπου το ενεργητικό και το παθητικό ισοσκελίζονται, δημιουργεί μια γοητεία ισορροπίας, στην πραγματικότητα, η ζωή σπάνια υπακούει σε τέτοιες δομές.
Στο τέλος, ο ισολογισμός της ζωής παραμένει μια ατελής καταγραφή. Η αξία του δεν κρύβεται στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά στην ίδια την αναζήτηση. Στο ταξίδι της αυτογνωσίας, στην αναγνώριση της μοναδικότητας της ύπαρξής μας, στο νόημα που δίνουμε εμείς οι ίδιοι στην ύπαρξή μας.
Αν ο δικός σου Ισολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος μην γκρινιάζεις. Πήγαινε στο Ενεργητικό και κάνε και άλλες εγγραφές όχι για να ισοσκελίσει αλλά για εσένα και μόνο.
Η αξία της ύπαρξης δεν μετριέται σε στήλες ενεργητικού και παθητικού. Η αληθινή ισορροπία βρίσκεται στην αρμονία της ψυχής σου. Κάντε εγγραφές στον ισολογισμό σας για εσάς και μόνο. Η ζωή είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, συναισθήματα, δυνατότητες και μοναδικές στιγμές. Ας την αξιοποιήσουμε στο έπακρο, κυνηγώντας τα όνειρά μας, προσφέροντας αγάπη, μαθαίνοντας τα όρια μας και εξελισσόμενοι μέσα από τις δυσκολίες τα εμπόδια και τη συνεχή βελτίωση σε νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Πολλά τα θέματα της εβδομάδας που πέρασε και ενώ κοντοζυγώνει το άνοιγμα των δηλώσεων, έρχεται (θα δείτε παρακάτω) ένα ακόμη νέο νομοσχέδιο με σκοπό τη ριζική αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα διότι αποτελεί κριτήριο για να λάβουμε την 4η δόση από το ταμείο ανάκαμψης. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναδείξει την αποτελεσματικότητά του και κατά πόσο πραγματικά θα είναι ριζική η αλλαγή του ΚΦΔ καθώς οι αλλαγές του στηρίζονται στη σύγχρονη τεχνολογία, τη διαφάνεια και τις ψηφιακές διαδικασίες.

  

■ Σημαντικά θέματα εβδομάδος

✔  Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Παρουσίαση των αλλαγών που έρχονται

Το νομοσχέδιο αφορά την αναμόρφωση του ΚΦΔ και οι βασικότερες αλλαγές που θα έρθουν σύντομα είναι :

☠ Αυτόματη οριστικοποίηση φορολογικών δηλώσεων. Για το πως θα γίνει η αυτόματη ενημέρωση πήραμε μια γεύση εδώ : Πως θα γίνει η αυτόματη οριστικοποίηση των δηλώσεων και πως θα εμφανίζεται το τεκμαρτό εισόδημα των ατομικών επιχειρήσεων

☠ Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων – Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.
Περαιτέρω η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

☠ Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ – Η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα

☠ Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας

☠  Συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους – Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

☠  Παραγραφή – Η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου πρέπει να γίνει μέσα στην πενταετία που προβλέπεται για την παραγραφή.

🏁 Αλλαγές θα υπάρχουν και στα πρόστιμα, τις οποίες όμως μας τις κρατάνε για έκπληξη…

❖ Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο  briefing της εβδομάδας

✔  Φορολογικές αλλαγές με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή

✔ Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων

Λόγω των ειδικών αργιών διατραπεζικών συναλλαγών έτους 2024 στις 29.03.2024 (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών) και 01.04.2024 (Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών) το Διοικητικό Συμβούλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α., με την υπ. αρ. 91/Συν.10/14.03.2024 απόφασή του, παρατείνει, μέχρι και την Τρίτη 02.04.2024, την προθεσμία καταβολής:

1) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024,

2) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024,

3) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. Ο.Γ.Α.,

4) ασφαλιστικών εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κ.λπ με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024 και

5) δόσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση δεν αφορά την προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) e-Ε.Φ.Κ.Α. Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024 (01/2024), εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024 (02/2024), η οποία λήγει, όπως έχει καθορισθεί, την Δευτέρα 01.04.2024.

❖ Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

✔  Ασφαλιστική ικανότητα για χρέη έως 100 ευρώ

Κατατέθηκε η διάταξη σε νομοσχέδιο του υπ.Υγείας στη Βουλή:

Συγκεκριμένα με το άρθρο 60 του νομοσχεδίου δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον e-Ε.Φ.Κ.Α., καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές των ασφαλισμένων, μέχρι του οριζόμενου ποσού.

Προτεινόμενη διάταξη :
Στο άρθρο 41 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), περί ασφαλιστικών εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, προστίθεται παρ. 8Α ως εξής:
«8Α. Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές του ασφαλισμένου στον e-Ε.Φ.Κ.Α μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ. Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό του πρώτου εδαφίου τακτοποιούνται με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.».

❖ Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

✔ Την επόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση η απόφαση για την ψηφιακή έκδοση δελτίου αποστολής – Τα στατιστικά της προ-συμπλήρωσης της δήλωσης ΦΠΑ

Μετά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, θα δοθεί το σχέδιο της εγκυκλίου με τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθήσουν σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή διακίνηση αγαθών (ψηφιακή έκδοση δελτίου αποστολής)

Στην ίδια ημερίδα όπου ειπώθηκαν τα ανωτέρω παρουσιάστηκαν επίσης τα στατιστικά της προ-συμπλήρωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τον μήνα Ιανουάριο 2024

Σχετικά με την προ-συμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ, ο Γ. Κουνδουράκης, προϊστάμενος της διεύθυνσης ανάπτυξης φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, ανέφερε ότι, για τον μήνα Ιανουάριο απόλυτη ταύτιση στα έσοδα εμφανίζει το 80,5% των επιχειρήσεων, ενώ το 16,8% των επιχειρήσεων δήλωσαν παραπάνω έσοδα στη δήλωση ΦΠΑ από αυτά που διαβιβάστηκαν στην πλατφόρμα.

Στα έξοδα υπήρξε μεγαλύτερη απόκλιση. Το 59,1% των επιχειρήσεων παρουσίασε ταύτιση στα έξοδα της δήλωσης σε σχέση με τα έξοδα που διαβιβάστηκαν στην πλατφόρμα και προ-συμπληρώθηκαν στο έντυπο ΦΠΑ. Μεγαλύτερα έξοδα στο έντυπο ΦΠΑ σε σχέση με αυτά που διαβιβάστηκαν στην πλατφόρμα δήλωσε το 18,95% των επιχειρήσεων ενώ λιγότερα δήλωση το 22%.

Στην ίδια ημερίδα μάθαμε ότι για τις καθυστερήσεις στην εμφάνιση των διαβιβάσεων στο έντυπο ΦΠΑ, φταίμε και εμείς φταίτε και σεις, φταίει και ο Χατζηπετρής : «Tις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έντονα το φαινόμενο λόγω των κακών υλοποιήσεων. Υπάρχουν εταιρίες που στέλνουν το ίδιο παραστατικό 2.000.000 φορές μέσα στην ημέρα, κανένα σύστημα δεν μπορεί να αντέξει εάν 1.000 τέτοιες εταιρίες κάνουν τέτοια υποβολή στοιχείων, ή κάνουν request δεδομένων από την αρχή του χρόνου ή στέλνουν χαρακτηρισμό εξόδων 300.000 φορές τον ίδιο χαρακτηρισμό μέσα στην ίδια ημέρα. Όταν έχουμε τέτοια θέματα δυστυχώς όση προσπάθεια και να καταβάλλουμε σαν τεχνική ομάδα, τις τελευταίες ημέρες η απόκριση του συστήματος μειώνεται, αυτό είναι αλήθεια, θα κοιτάξουμε να το περιορίσουμε»

❖ Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

 

✔  Παράταση υποβολής ΥΔ λογιστή-φοροτεχνικού στο ΟΕΕ

✔  IRIS: Προθεσμία εγγραφής ελευθέρων επαγγελματιών έως 30 Ιουνίου

✔  Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα πληρωμής – POS, IRIS (ΚΥΑ 8139/2024)

Προστέθηκαν 2 ερωτήσεις καθώς και οι απαντήσεις τους.✍ Eρώτηση: Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή επιχειρήσεις (ατομικές/εταιρείες) που είναι υπόχρεοι των διατάξεων της ΚΥΑ 8139/31-01-2024 (Β’ 744), δύνανται να αρνηθούν τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό και να απαιτήσουν ως μέθοδο πληρωμής την καταβολή μετρητών, κατά τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές;

Απάντηση : Όχι, οι υπόχρεοι, κατά τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές, δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να αρνηθούν τη χρήση των μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και των μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό και απαγορεύεται να απαιτήσουν ως μέθοδο πληρωμής την καταβολή μετρητών.

✍ Eρώτηση: Ελεύθεροι Επαγγελματίες ή επιχειρήσεις (ατομικές/εταιρείες) που είναι υπόχρεοι των διατάξεων της ΚΥΑ 8139/31-01-2024 (Β’ 744), δύνανται να ζητήσουν ή να επιβάλλουν επιβαρύνσεις για την χρήση των μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και των μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, κατά τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές;

Απάντηση : Όχι, δεν δύνανται. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 62 «Επιβαλλόμενες επιβαρύνσεις (άρθρο 62 της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ)» του ν. 4537/2018 (Α’ 84) οι υπόχρεοι, κατά τις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές, δεν δύνανται σε καμία περίπτωση να ζητήσουν ή να επιβάλλουν επιβαρύνσεις για τη χρήση οποιουδήποτε μέσου πληρωμών. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλονται οι εκ του νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις.

❖ Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

✔ Πόθεν έσχες: Μηνιαία υποβολή καταστάσεων υπόχρεων προσώπων

Λόγω αναγκών προσαρμογής της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στις διατάξεις του ν. 5026/2023, η έναρξη καταχώρισης και οριστικοποίησης των καταστάσεων υπόχρεων μηνός Μαρτίου 2024 για όλους όσους απέκτησαν νέα ιδιότητα από 28.02.2023 έως και 29.2.2024 κατ’ εξαίρεση ορίζεται η 19η Μαρτίου 2024 ενώ ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορίζεται, η 31η Μαρτίου 2024. 

Από τον μήνα Απρίλιο 2024 και μετά, από την 1η έως και την 15η εκάστου μήνα θα καταχωρίζονται κανονικά οι νέοι υπόχρεοι του προηγούμενου μήνα καθώς και τυχόν υπόχρεοι με απόκτηση ιδιότητας σε παλαιότερο μήνα που εκ παραδρομής δεν καταχωρίστηκαν.

Προθεσμία υποβολής στοιχείων συζύγων

Η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων συζύγου/ΜΣΣ στην παραπάνω εφαρμογή, είναι τρεις ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της μηνιαίας κατάστασης των υπόχρεων.

❖ Τα παραπάνω σχολιάστηκαν και στο briefing της εβδομάδας

✔ Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) Δήλωση απόδοσης τέλους διαμονής παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων

Προστέθηκε στο τέλος μια επισήμανση ΠΡΟΣΟΧΗΑπό 01-01-2024 σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.
5Α του αρ. 111 του ν. 4446/2016 όπως τροποποιήθηκε με το αρ. 28 του ν.
5073/2023, οι επιχειρήσεις (φυσικά με 3 ακίνητα και πάνω και νομικά πρόσωπα) με
αντικείμενο δραστηριότητας υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσω των
ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού εκμίσθωση
υποχρεούνται στην επιβολή τέλους παρεπιδημούντων.Σχόλιο : Όταν ο νόμος λέει άλλα και εφαρμόζονται τελικά άλλα. Περισσότερα ακούστε στο briefing της εβδομάδας

 

 

■ Briefing

✔ Το briefing της εβδομάδας – Νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τέλος παρεπιδημούντων σε ιδιώτες, «πόθεν έσχες» κ.ά. (22.3.2024) – Εάν προτιμάτε να ακούτε και όχι να διαβάζετε.

 

■Επισημάνσεις – αρθρογραφία


Άρθρα Η τύχη της μίσθωσης ακινήτου μετά τον πλειστηριασμό – Οι δυνατότητες του υπερθεματιστή


Άρθρα Η εορτή της 25ης Μαρτίου


Τεχνητή διευθέτηση: Ίδρυση εταιρίας στη Βουλγαρία – Τιμολογήσεις με μεγάλη απόκλιση – Διάβρωση της φορολογικής βάσης και μετατόπιση κερδών


Άρθρα Πως αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα


Άρθρα Εισαγωγή χρημάτων από πώληση ακινήτου στο εξωτερικό

 

■ Εργατικά – Ασφαλιστικά


ΕΔΟΕΑΠ: Παράταση καταβολής ΑΚΑ-ΑΚΕ-ΑΚΕΕΔ Φεβρουαρίου για κοινές επιχειρήσεις και ΑΚΑ Ιανουαρίου για Δημόσιους Φορείς


Απασχόληση συνταξιούχων – Νέες οδηγίες e-ΕΦΚΑ


ΓΣΕΕ: Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου


Π. Τσακλόγλου: Τι ισχύει για νέους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ που επιθυμούν να ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ


Σε 1.017.056 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ για το Φεβρουάριο

 

■Τα νέα της ΑΑΔΕ


Ίδρυση Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης – Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Μετεξέλιξη των σημερινών ΔΟΥ Αττικής και Θεσσαλονίκης σε υπηρεσίες νέου τύπου, χωρίς ειδική τοπική αρμοδιότητα, που θα λειτουργούν ως Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης

Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ενοποιούνται οι παρακάτω ΔΟΥ Αττικής και Θεσσαλονίκης με όμορη χωρική αρμοδιότητα, ως εξής:

ΔΟΥ προς ενοποίηση:
Ενοποιείται με την:
Ημερομηνία Ενοποίησης:

ΔΟΥ ΙΒ’ Αθηνών
ΔΟΥ ΙΖ’ Αθηνών
17/6/2024

ΔΟΥ Αιγάλεω
ΔΟΥ Περιστερίου
1/7/2024

ΔΟΥ Ψυχικού
ΔΟΥ Χολαργού

ΔΟΥ Κορωπίου
ΔΟΥ Παλλήνης
8/7/2024

ΔΟΥ Δ’ Αθηνών
ΔΟΥ Α’ Αθηνών
15/7/2024

ΔΟΥ Ε’ Πειραιά
ΔΟΥ Α’ Πειραιά
22/7/2024

ΔΟΥ Δ’ Θεσσαλονίκης
ΔΟΥ Ε’ Θεσσαλονίκης

Η απόφαση  →
Δ.ΟΡΓ.Α 1032531 ΕΞ 2024


Διασύνδεση POS-ταμειακών: Διαθέσιμα τα προσυμπληρωμένα αρχεία επιχειρήσεων για τη δήλωση στο μητρώο εγκαταστατών


myAADEapp: Παρουσίαση της νέας εφαρμογής


Πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων με κάρτες ξένων τραπεζών

 

 

■Κλαδικά


ΠΔΣΟ: «Το επιτελικό κράτος έριξε το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων ΟΠΣΚΕ – Να δοθεί παράταση εδώ και τώρα»


ΠΔΣΟ: «Αναγκαία η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων στις δυο νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027»


ΣΟΛΦΕΕ Αιγιαλείας και Καλαβρύτων: «Οι στιγμές για το επάγγελμά μας είναι κρίσιμες και το βάρος των ευθυνών μεγάλο»


Σύλλογος Εφοριακών Ν. Θεσ/κης-Κιλκίς-Χαλκιδικής – «ΑΑΔΕ: Η προχειρότητα σε όλο το μεγαλείο της!!!» 
 

■ΣτΕ – ΔΕΕ -Α.Π.


ΣτΕ 2086/2022 Διασφαλιστικά μέτρα Δημοσίου (άρθρο 14 ν. 2523/1997) σε βάρος μελών ΕΕ εταιρίας


Υπόθεση C-606/22 Δεν αποκλείεται η διόρθωση του οφειλόμενου φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) διά φορολογικής δηλώσεως στην περίπτωση που έχουν πραγματοποιηθεί παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών κατόπιν εφαρμογής υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, με την αιτιολογία ότι για τις πράξεις αυτές δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια αλλά ταμειακές αποδείξεις.

Εσφαλμένος φορολογικός συντελεστής – Αρχή της φορολογικής ουδετερότητας – Προσαρμογή της φορολογικής οφειλής λόγω μεταβολής της βάσης επιβολής του φόρου – Εθνική πρακτική κατά την οποία δεν επιτρέπεται, ελλείψει τιμολογίου, η διόρθωση του ποσού του ΦΠΑ και η επιστροφή του επιπλέον αποδοθέντος ΦΠΑ – Απουσία κινδύνου απώλειας φορολογικών εσόδων – Ένσταση αδικαιολόγητου πλουτισμού


ΣτΕ 289/2022 Αν νόμιμος τίτλος είναι φύλλο ελέγχου, από το οποίο προκύπτει το ύψος της ζημίας που προέκυψε ορισμένο οικονομικό έτος, ζητήματα αναφερόμενα στο κύρος του τίτλου αυτού κατά νόμο και στο ύψος της ζημίας που έχει αναγνωρισθεί από τη φορολογική αρχή κρίνονται αποκλειστικώς κατά την κρίση των οικονομικών αποτελεσμάτων του έτους στο οποίο φέρεται να έχει προκύψει η ζημία


ΣτΕ 1271/2023 Υποτιμολογήσεις – Άρθρο 39 ν. 2238/1994


Άρειος Πάγος 1095/2022 Διεθνείς οδικές μεταφορές εμπορευμάτων (CMR) και απώλεια φορτίου – Διάκριση μεταξύ της πρόσκλησης βλάβης και της απώλειας του πράγματος

 

■Λοιπά ενδιαφέροντα


Έως 27/3 οι αιτήσεις για την ενίσχυση ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ, μέσω ΕΣΠΑ


Νέα παράταση υποβολής αιτήσεων για τις Δράσεις του ΕΣΠΑ για την Ίδρυση και Λειτουργία Νέων ΜμΕ και νέων Τουριστικών ΜμΕ


ΤτΕ: Ανώτατα όρια στα στεγαστικά δάνεια


ΚΕΕΕ – Χ. Θεοχάρης: Εξετάζονται μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων


Servicers: Μέχρι 31 Μαρτίου πρέπει να λειτουργήσουν οι ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης δανειοληπτών


Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ: Αποφάσεις έγκρισης αποτελεσμάτων για την 1η και 2η Δράση


CESOP: Διαβίβαση και ανταλλαγή πληροφοριών για πληρωμές στο πλαίσιο της καταπολέμησης της απάτης ΦΠΑ


Κτηματολόγιο: Μόνο ψηφιακά η υποβολή πράξεων από Δικαστικούς Επιμελητές στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα


Πρόγραμμα 135 εκατ. ευρώ για στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

 

■ Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις (εκτός από αυτές που αναλύθηκαν ανωτέρω)

✏   Φορολογικοί έλεγχοι 2024 και προτεραιοποίηση υποθέσεων

 

✏   Επιστρεπτέα προκαταβολή και επανεξέταση αιτήσεων: Διόρθωση οικονομικών δεδομένων και παράταση απάντησης

 

 

■ Λοιπές αποφάσεις

✏ GDPR στο πλαίσιο διαδικασιών στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν. 4940/2022 . Η απόφαση  →  ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/58/οικ.5760/20-03-2024

✏ Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής, σε πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα – Τροποποίηση της 17143/11.09.2023 . Η απόφαση  →  22410/21-03-2024

✏ Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν αρχής γενομένης από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα – Τροποποίηση της 17176/11.09.2023 . Η απόφαση  →  22408/21-03-2024

✏ Ομάδα Εργασίας για την αναμόρφωση των τελών κυκλοφορίας . Η απόφαση  →  38962 ΕΞ 13-03-2024

✏ Απόκτηση άδειας ορκωτού ελεγκτή λογιστή – Δικαίωμα συμμετοχής στις επαγγελματικές εξετάσεις. Τροποποίηση της 001/2017 . Η απόφαση  →  248/1/31-01-2024

✏ Χορήγηση άδειας ορκωτού ελεγκτή λογιστή και ελεγκτικής εταιρείας – Τροποποίηση της 003/2017 . Η απόφαση  →  248/2/31-01-2024

✏ Αποζημίωση πληγέντων από πυρκαγιές της 19ης Αυγούστου 2023 στον Έβρο . Η απόφαση  →  20792/14-03-2024

✏ Διαδικασία εξετάσεων για την πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού για πολίτες τρίτων χωρών – Καθορισμός ποσού παραβόλου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου – Τροποποίηση της 140304/K1/3-11-2021 . Η απόφαση  →  25047/K1/08-03-2024

✏ Μέτρα σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη για δάνεια και λοιπές πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο . Η απόφαση  →  227/08-03-2024

✏ Κρατική Αρωγή και ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο: Διευκρινίσεις εφαρμογής . Η απόφαση  →  15673/01-03-2024
 

Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή συνέχεια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό