21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το σπανιότατο quadruple double ήταν μια τυπική πραγματικότητα για «Το Όνειρο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Το triple double είναι μια συνήθης συνθήκη στη σύγχρονη εποχή του ΝΒΑ κατά την οποία ένας παίκτης καταφέρνει σε ένα ματς να σημειώσει διψήφιο αριθμό σε τρεις από τις πέντε βασικές θετικές κατηγορίες του μπάσκετ (πόντοι, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα). Ουκ ολίγοι αστέρες του «σήμερα» έχουν κάνει συνήθεια την εν λόγω τριπλή επίδοση, επιδεικνύοντας την πληρότητα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι τους ή την επιρροή που ασκούν στο παρκέ για τις ομάδες τους.

Νίκολα Γιόκιτς, Λούκα Ντόντσιτς, Ντομάτας Σαμπόνις, Ράσελ Γουέστμπρουκ ή Λεμπρόν Τζέιμς και ακόμα ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι παίκτες που έχουν σημειώσει πολλές φορές ένα triple double στη διάρκεια μιας αναμέτρησης, ενώ κατά το παρελθόν μετρ του είδους αποτέλεσαν οι Τζέισον Κιντ, Μάτζικ Τζόνσον και ακόμα παλαιότερα ο Όσκαρ Ρόμπερτσον.

Το double double είναι πιο σύνηθες και δεν αποτελεί κάποια… είδηση όταν κάποιος το κατορθώνει, όμως πόσο σπάνιο είναι το επόμενο στάδιο την πολλαπλών επιδόσεων, δηλαδή το… quadruple double;

Ο λόγος φυσικά για την επίδοση κατά την οποία ένας παίκτης καταφέρνει να σημειώσει διψήφια τιμή, τουλάχιστον σε τέσσερις από τις πέντε βασικές κατηγορίες που προαναφέραμε. Για να αντιληφθεί κανείς την σπανιότητα της εν λόγω επίδοσης, αρκεί να μάθει πως μόνο τέσσερις φορές έχει επιτευχθεί στα χρονικά του NBA, ενώ δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πόσο σπάνιο ήταν ένα quadruple double και ποιοι είναι οι εκλεκτοί που το κατάφεραν

Τέσσερα quadruple double από τέσσερις διαφορετικούς παίκτες εκ των οποίων οι τρεις έπαιζαν στη θέση του σέντερ. Την αρχή έκανε το 1974 ο ψηλός των Μπουλς, Νέιτ Θέρμοντ με 22 πόντους, 14 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 12 κοψίματα σε 45 λεπτά συμμετοχής (με παράταση) για μια τρομερά γεμάτη εμφάνιση στη νίκη επί των Χοκς με 120-115. Το 1986 ήρθε ο γκαρντ των Σπερς, Άλβιν Ρόμπερτσον για να πληγώσει τους Σανς (120-114) με 20 πόντους, 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 κλεψίματα σε μόλις 36 λεπτά.

Οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1994, ένας ακόμα παίκτης της ομάδας του Σαν Αντόνιο κατάφερε να σημειώσει quadruple double και συγκεκριμένα ο θρυλικός σέντερ Ντέιβιντ Ρόμπινσον με 34 πόντους, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 10 κοψίματα στη νίκη επί των Πίστονς με (115-96), μένοντας στο παρκέ 43 λεπτά.

Ωστόσο, ανάμεσα στους δύο παίκτες των Σπερς, υπήρξε ένας ακόμα «Τεξανός» που πέτυχε τετραπλή επίδοση, αυτή τη φορά για την ομάδα των Ρόκετς εις βάρος των Μπακς με 120-94, σε ένα παιχνίδι σαν σήμερα στις 29 Μαρτίου του 1990.

Πόσο σπουδαίο ήταν «Το Όνειρο»

Ο παίκτης αυτός ήταν ο κατά πολλούς κορυφαίος και πιο ταλαντούχος σέντερ στα χρονικά του αθλήματος, εν ονόματι Χακίμ Ολάζουον. Ο «Hakeem The Dream» φημιζόταν για την απίστευτη αμυντική του οξυδέρκεια και κυρίως για το αστείρευτο επιθετικό του ταλέντο, αποτελώντας έναν σωστό δάσκαλο του ποστ παιχνιδιού και του σουτ κοντινής και μέσης απόστασης.

Έχοντας τρομερό μπασκετικό IQ, ο Ολάζουον δε δυσκολευόταν να γεμίζει τη στατιστική του με υψηλά νούμερα σε όλους τους θετικούς τομείς, ώσπου στις 29 του Μάρτη του 1990 μπήκε στο κλειστό «κλαμπ» των τετραπλών επιδόσεων. Ο 27χρονος, τότε, Χακίμ ήταν δηλητήριο χωρίς αντίδοτο για τους Μπακς που «λύγισαν» από τους Ρόκετς με 120-94 και οι οποίοι αποτέλεσαν θύμα των 18 πόντων, των 16 ριμπάουντ, των 10 ασίστ και των 11 κοψιμάτων του Ολάζουον που αγωνίστηκε 40 λεπτά.

Έγινε μόλις 4 φορές σε 78 χρόνια ιστορίας και αυτός πήγε να το κάνει 2 φορές σε 26 μέρες

Η εν λόγω εμφάνιση αποτέλεσε παράδειγμα του πολυδιάστατου παιχνιδιού του άλλοτε εμβληματικού ψηλού του Χιούστον, όμως ακόμα πιο τρανό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι πήγε να κάνει quadruple double δύο φορές μέσα σε διάστημα 26 ημερών!

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου, ο Αμερικανονιγηριανός σέντερ κατάφερε να φορτώσει τους Γουόριορς με 28 πόντους, 19 ριμπάουντ, 9 ασίστ και 11 μπλοκ. Μετά το τέλος του αγώνα, οι Ρόκετς είχαν πιστώσει στον παίκτη τους μια ακόμα ασίστ φτάνοντάς τον στην τετραπλή επίδοση, όμως κατόπιν έρευνας, το ΝΒΑ αφαίρεσε αυτή την τελική πάσα και κατ’επέκταση περιόρισε τον Χακίμ στο triple double.

Ο τρόπος παιχνιδιού του όμως, προμήνυε πως δε θα αργούσε να γράψει ιστορία και εν τέλει δεν χρειάστηκε ούτε μήνα για να το καταφέρει και να εισαχθεί στην πολύ εκλεκτή λίστα των παικτών που έκαναν quadruple double σε έναν αγώνα ΝΒΑ, με τον σημαντικό αστερίσκο πως ο ίδιος πήγε να το κάνει δύο φορές μέσα σε έναν Μάρτιο!

Δείγμα της κλάσης ενός παίκτη που κατάφερε να πανηγυρίσει δύο φορές την κατάκτηση του πρωταθλήματος (1994, 1995) αποδεικνύοντας πώς ήταν το πρόσωπο της λίγκας στη διετία που ο Μάικλ Τζόρνταν είχε παρατήσει προσωρινά το μπάσκετ και δεν ήταν εκεί για να… μονοπωλεί το ενδιαφέρον στα 90s.

Αλέκος Χρυσικόπουλος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό