21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το σκληρό πόκερ ΔΕΠΑ Εμπορίας – Gazprom, η κόντρα Χατζηδάκη – Γερουλάνου για την προμήθεια… και η νέα ταυτότητα του ΤΑΙΠΕΔ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο παραμένει και θα είναι το κύριο καύσιμο στην εποχή της πράσινης μετάβασης.

Ως εκ τούτου οι τιμές του καυσίμου για το κόστος ηλεκτροπαραγωγής καθώς και για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οπότε οι παίκτες της ελληνικής αγοράς που προμηθεύονται από διάφορες πηγές, εκτός χώρας, φυσικά επιδιώκουν να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικές τιμές.

Η Ρωσία

Στην ελληνική αγορά ένας εκ των βασικότερων προμηθευτών φυσικού αερίου, παραμένει η Ρωσία.

Παρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η ελληνική αγορά συνέχιζε να εισάγει ποσότητες καυσίμου από την Gazprom.

Μάλιστα το 2023 το αέριο του ρωσικού κολοσσού αντιστοιχούσε στο 34,6% του συνόλου των εισαγωγών.

Διαπραγματεύσεις

Εδώ και μήνες, ως γνωστόν, η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Gazprom βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για θέματα τιμών αλλά της ρήτρας take or pay. Η ρήτρα αυτή ενεργοποιείται όταν η ελληνική εταιρεία δεν παραλάβει τις ελάχιστες ποσότητες φυσικού αερίου που έχει συμφωνήσει με την ρωσική. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δηλαδή καλείται να πληρώσει πέναλτι για αθέτηση της συμφωνίας.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως αναφέρουν πηγές, έχει εγείρει ζήτημα αθέτησης συμβατικών όρων από τη μεριά της Gazprom, καθώς η τελευταία βάσει της συμφωνίας που έχει με την ελληνική εταιρεία θα πρέπει να της πουλά αέριο σε τιμές ανταγωνιστικές έναντι άλλων πελατών της.

Κάτι τέτοιο υποστηρίζει η δημόσια επιχείρηση δεν τηρήθηκε.

H Gazprom

H Gazprom από τη μεριά της εγείρει ζήτημα αθέτησης από την πλευρά της ΔΕΠΑ Εμπορίας της αγοράς των ελάχιστων ποσοτήτων που έχουν συμφωνηθεί. Κι έτσι ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας take or pay.

Σε εξέλιξη

Μαθαίνω λοιπόν, ότι οι δύο εταιρείες συνεχίζουν ακόμη και συζητούν.

Με τον χρόνο να φτάνει στο τέλος του… Δηλαδή είτε θα τα βρουν οι δύο πλευρές είτε θα υπάρξει προσφυγή στη διαιτησία.

Το σημαντικότερο δε, ζήτημα είναι η συμφωνία μίας νέας τιμής. Τιμή η οποία θα αφορά τόσο τις ποσότητες του 2023 όσο και εκείνες για από τούδε και στο εξής, για το 2024.

Το παζάρι, λέγεται, είναι σκληρό. Και οι Ρώσοι δεν είναι και από τους εύκολους διαπραγματευτές.

Αλλά και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα…

Οψόμεθα…

——————–

Σύγκρουση

Σύγκρουση ξέσπασε χθες μεταξύ του βουλευτή του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Παύλου Γερουλάνου και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αντικείμενο της είναι το περίφημο σύστημα IRIS, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μία εξαιρετικά μεγάλη διάδοση. Κι η αλήθεια είναι πως αυτό συμβαίνει κυρίως μεταξύ των νεότερων ηλικιών!

Καταγγελία

Ο κ. Γερουλάνος σε ανάρτηση του αλλά και σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καταγγέλλει το γεγονός ότι οι τράπεζες ανακοίνωσαν την καταβολή προμήθειας προς τους επαγγελματίες που το χρησιμοποιούν. Όχι προς τους πολίτες. Προς το παρόν τουλάχιστον! Αργότερα βλέπουμε….

Προμήθεια

Ο βουλευτής του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι ως τώρα τρεις τράπεζες ανακοίνωσαν στους συνεργαζόμενους μ’ αυτές ότι για την χρήση του συστήματος IRIS θα καταβάλουν προμήθεια από 0,5% ως και 1% επί του τζίρου της συναλλαγής που κάνουν. Και φυσικά στις επόμενες πρόκειται και οι άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν…

Μπερδεύτηκε;

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε άτυπη ενημέρωση του αναφέρει ότι «ο κ. Γερουλάνος έχει μπερδευτεί σε σχέση με το σύστημα IRIS παρά το γεγονός πως έκανε την σχετική έρευνα. Και επαναλαμβάνει ότι οι πολίτες μπορούν να συναλλάσσονται με το συγκεκριμένο σύστημα χωρίς προμήθεια!

Ακοπα

Είναι προφανές ότι ο πελάτης ενός καταστήματος δεν θα πληρώνει προμήθεια. Δεν αναφέρεται σ΄ αυτό ο κ. Γερουλάνος. Αντιθέτως λέει πως θα πληρώνουν προμήθεια – που δεν πλήρωναν ως τώρα – οι επαγγελματίες που είναι συνδεδεμένοι. Έχω την εντύπωση πως ο βουλευτής δεν έχει μπερδευτεί. Απλώς οι τράπεζες βρήκαν ακόμη μία ευκαιρία να βγάλουν άκοπα χρήματα. Και μάλιστα από μία ιδιαίτερα δημοφιλή εφαρμογή. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν στη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης της σχετικής ερώτησης….

——————–

Το ΤΑΙΠΕΔ

Το ΤΑΙΠΕΔ από την εποχή των μνημονίων, οπότε και ιδρύθηκε, πέρασε μπόρες και κύματα για να βρει την ταυτότητα του (ως ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας).

Τα τελευταία τρία χρόνια, κατά κοινή ομολογία, εμφανίζει μεγάλη διαφορά ως προς την αποτελεσματικότητα του.

Οι επιτυχημένες αποκρατικοποιήσεις, η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και η ωρίμανση και δημοπράτηση έργων 3,5 δισ. ευρώ που αναβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής πιστοποιούν τα αποτελέσματα των ενεργειών της διοίκησης.

Το Τζάνειο

Ένα ακόμη δείγμα γραφής η διοίκηση του Ταμείου το έδωσε και με την ανακαίνιση του 1ου και του 3ου ορόφου του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Τους επισκέφτθηκε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και επικρότησε το έργο του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την ταχύτητα υλοποίησης του διαγωνισμού όπως και όλου του προγράμματος ύψους 300 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση νοσοκομείων και άλλων μονάδων του συστήματος υγείας.

Πρόκειται για τη νέα ταυτότητα του ΤΑΙΠΕΔ μετά τις αποκρατικοποιήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό