16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το σβήσε γράψε του Θεοχάρη, στα κάγκελα η αγορά για τη «μπανανία» και ο λογαριασμός της Gazprom – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Σβήσε – γράψε

Σβήνουν και γράφουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς οι αντιδράσεις που έχουν λάβει τόσο από βασικούς επαγγελματικούς κλάδους όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές ανά την επικράτεια, είναι πάρα πολλές και σοβαρές όπως μαθαίνω.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης

Ο πληροφοριοδότης μου, μου αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να λειάνει τις γωνίες του νομοσχεδίου με βασικότερο πρόβλημα την ελάχιστη αμοιβή που μέχρι στιγμής δεν πέφτει κάτω από τα επίπεδα των 10.920 ευρώ. Αυτό όμως που φαίνεται να έτοιμοι στο υπουργείο Οικονομικών να διορθώσουν είναι το ποσοστό προσαύξησης ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του επαγγελματία και το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων του.

Ο κ. Κ. Χατζηδάκης

Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λέει ότι περιμένει να καταγραφούν όλες οι αντιδράσεις από φορείς και επαγγελματικές ομάδες για να κάνει ουσιαστικές αλλαγές, αλλά όχι όμως να αλλάξει τη βασική διάταξη που είναι η ετήσια ελάχιστη αμοιβή των 10.920 ευρώ ανά επαγγελματία.

Η σανίδα σωτηρίας

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών προσβλέπουν στην καθολική διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS προκειμένου να εξασφαλισθούν έσοδα για να μην χρειαστεί να επιβάλλουν και νέα πρόσθετα μέτρα, καθώς η επενδυτική βαθμίδα επιβάλλει στον κρατικό προϋπολογισμό αυξημένα έσοδα, πλεονάσματα και διαρκή ανάπτυξη.

Βλέπουν δηλαδή, τα POS κάτι σαν σανίδα σωτηρίας…

Άλλα η αγορά … κελεύει

Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας να ζει τον … μύθο του, ως «εθνικός αγορανόμος», αλλά τελικώς άλλα η αγορά … κελεύει! Την ίδια στιγμή που επέβαλε πρόστιμα σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών, η ΕΛΣΤΑΤ του επεφύλασσε μία οδυνηρή έκπληξη. Ο «πληθωρισμός των τροφίμων» τον Οκτώβριο ανήλθε στο 9,9%! Σημειώνοντας αύξηση έναντι του Σεπτεμβρίου.

Για την «μπανανία»!

Από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις λιανεμπορικές και προμηθευτικές δεν μπορεί ακόμη να «χωνέψουν» την αναφορά σε «μπανανία» του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Βεβαίως χαμηλόφωνα, διότι ουδείς σκέφτεται το ενδεχόμενο να «σταθεί» απέναντι στην κυβέρνηση. Πλην της Lidl Hellas, εκπρόσωπος της οποίας προχθές το βράδυ ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως επιθυμεί λιγότερες ρυθμίσεις και περισσότερο ανταγωνισμό. Σαφές το υπονοούμενο. Να σας θυμίσω μάλιστα πως η εν λόγω εταιρεία είναι μία από αυτές στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο επί της εποχής του κ. Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Ανάπτυξης….

Και οι πολυεθνικές

Αλλά και στην «πιάτσα» των πολυεθνικών παρά την ψύχραιμη στάση που εκπέμπεται από την κορυφή, για το γεγονός ότι ήδη σε δύο επιβλήθηκε πρόστιμο και άλλες έξι βρίσκονται υπό έλεγχο – και νομίζω πως δεν θα αργήσει η … «απανταχούσα» – τα στελέχη τους βρίσκονται στα κάγκελα! Και το «σούρνουν» για την … μπανανία» δεν λέγεται!

—-

Ο φόρος στο ρωσικό αέριο

Πρώτοι ενημερωθήκατε από τον ΟΤ για την αιφνιδιαστική επιβολή του βουλγαρικού φόρου στο transit ρωσικό φυσικό αέριο.

Φόρος ή τέλος, όπως θέλετε πείτε το έχει οριστεί στα 10,20 ευρώ/MWh και αυτόν τον χρεώνεται η Gazprom

Η απόφαση της Βουλγαρίας αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου που διακινούνται μέσω του Turk Stream και αυτές καταλήγουν στις χώρες της Ελλάδας, Ουγγαρίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ρουμανίας.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στις χώρες αυτές και στις εταιρείες που εισάγουν το αέριο της Gazprom.

Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης αποσαφήνισε πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας που προμηθεύεται ποσότητες μέσω του Turk Stream δεν επιβαρύνεται καθώς στη σύμβαση της με την Gazprom υπάρχει ρήτρα, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε φόρος τρίτου κι εκτός ελληνικών συνόρων δεν μετακυλίεται στην ελληνική εταιρεία.

Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος

Στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για το θέμα.

Και είχε επισημάνει τον κίνδυνο από την πρόκληση αναταραχής στην επάρκεια φυσικού αερίου στην περιοχή με δεδομένο ότι διακινούνται περί τα 16 δισ. κυβικά μέτρα.

Και το τόνισε αυτό στο ενδεχόμενο που η Gazprom δεν πληρώσει τον φόρο και η Βουλγαρία προχωρήσει στη διακοπή των ροών του αερίου της από το δίκτυο των αγωγών της.

Υπογράμμισε ακόμα και τους κινδύνους για την έκρηξη των τιμών.

Ο λογαριασμός…

Μαθαίνω πάντως, πως ήδη η Gazprom έχει αρχίσει και στέλνει ραβασάκια… στις εταιρείες – πελάτες της για τον φόρο.

Όχι απλά ενημερωτικά. Αλλά ειδοποιώντας τους και για τη μετακύλιση του κόστους.

Τώρα, το αν οι Ρώσοι πληρώσουν τον φόρο, δεν μπορώ να σας το εγγυηθώ… Τα στοιχήματα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να βάλουν το χέρι στην τσέπη…

Και ως προς το αν οι Βούλγαροι κόψουν το ρωσικό αέριο, πάλι δεν το στοιχηματίζω…

Ποια θα είναι η κατάληξη…; Εδώ θα είμαστε και θα σας ενημερώνουμε.

Ελπίζω να μην επιβεβαιωθεί ο κ. Μυτιληναίος…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό