14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το «πράσινο μίλι» του Αλέξη Τσίπρα, ο νέος τσάρος της Οικονομίας και μια ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέος «τσάρος»

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Πελαγίδης προαλείφεται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης για νέος – προσωρινός – «τσάρος» της οικονομίας. Δηλαδή για υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών στη θέση του Χρήστου Σταϊκούρα και μέχρι να γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Είναι γνωστό πως ο κ. Πελαγίδης έχει καλές προσωπικές σχέσεις με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως λένε οι κακές γλώσσες και υπερβολικά φιλόδοξος….

Κίνδυνος

Στη Νέα Δημοκρατία απολαμβάνουν τη νίκη τους και αναδιαμορφώνουν απερίσπαστοι την προεκλογική τους τακτική με βάση τα νέα δεδομένα, χωρίς τον κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ πια – ο ενδοκεντροαριστερός εμφύλιος ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες μαίνεται…. Ποια είναι αυτά; Το ενδεχόμενο της επτακομματική ή και οκτακομματικής Βουλής. Είναι πιθανό; Προφανώς!

Μαζεύτηκαν

«Μαζεμένα πάντως «εμφανίζονται τα στελέχη της ΝΔ στις δηλώσεις τους. Κατόπιν εντολής βεβαίως μιας και η δήλωση του Αδωνι για 180 βουλευτές δεν άρεσε στο Μοσχάτο.

Φοβούνται στη ΝΔ ότι άλλες αλαζονικές δηλώσεις μπορεί να συσπειρώσουν ένα κομμάτι του πληθυσμού που ανήκει στον κεντρώο χώρο που δεν θέλει τον κ. Μητσοτάκη «ηγεμόνα».

Ενστικτο;

Τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάθε μέρα που περνά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Μου έλεγαν χθες ότι στη σημερινή Κεντρική Επιτροπή θα κυριαρχήσει το ένστικτο της επιβίωσης. Θα φανεί σε λίγες ώρες….

«Πολυτραυματίας»

Το κ. Αλέξη Τσίπρα μου τον περιέγραψαν ως «πολυτραυματία», τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ηδη διάφοροι έχουν αρχίσει και ακροβολίζονται και να ρίχνουν «τροχιοδεικτικές βολές», γι΄ αυτό και η «προεδρική φρουρά» έχει αρχίσει να διαμορφώνει ένα πλέγμα προστασίας γύρω του. Οι δηλώσεις του υπεύθυνου της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη απαντήθηκαν από την πρώην περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου με εξαιρετικά απαξιωτικό τρόπο. Είναι βέβαιο ότι αν αυτές οι επιθέσεις έχουν συνέχεια θα διαμορφώσουν ένα εξαιρετικά οδυνηρό περιβάλλον….

«53+»

Από την άλλη πλευρά είναι γεγονός ότι τα περισσότερα βασικά στελέχη των πάλαι ποτέ «53+» – βασικός κορμός της «Ομπρέλας» – απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές (μεταξύ των άλλων οι  κκ. Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Θεόδωρος Δρίτσας). Κατόρθωσαν να διασωθούν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόκειται για λογική εξέλιξη. Τοποθετημένοι στην αριστερά του κόμματος, η εκλογική τους βάση είχε την μεγαλύτερη διαρροή προς όμορους αριστερούς σχηματισμούς.

«Κλωτσοπατινάδα»

Πάντως ανάλογα με την τύχη που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου – και την «κλωτσοπατινάδα» που θα διαδραματιστεί από τις 26 και μετά – θα φανεί και το εύρος της προεδρικής αμφισβήτησης και θα εκδηλωθούν και οι προσωπικές φιλοδοξίες. Σας υπενθύμισα χθες για την τύχη που είχε η ΕΔΗΚ του κ. Γιάννη Ζίγδη….

Βαρύς ο Αλέξης

Το κλίμα στην Κουμουνδούρου σε κάθε περίπτωση είναι πολύ βαρύ από την Κυριακή το βράδυ. Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει απογοητευμένος από το αποτέλεσμα αλλά και από την «υποχρέωση» να οδηγήσει το κόμμα στις νέες εκλογές και σε μια νέα – ενδεχόμενη- συντριβή.

Οι πληροφορίες μας από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως αν τα ποσοστά του κόμματος δεν ανακάμψουν στις 25 Ιούνη τότε ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να δρομολογήσει τις εξελίξεις για τη διαδοχή του.

Το καλό και το κακό

Τι σημαίνει ανάκαμψη ποσοστών; Να ξεπεράσουν το 23%-24%, κι αν είναι όλο και πιο κοντά στο 30% τότε θα είναι όλοι χαρούμενοι.

Αν, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει 20%-22% ή γράψει μπροστά 1 μετά από αρκετά χρόνια, τότε οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

ΜΕΡΑ25

Ας αρχίσουμε με το ΜΕΡΑ25. Το 2,63% που απέσπασε το κόμμα του κ. Γιάνη Βαρουφάκη υπολείπεται περί τους 20.000 ψήφους για την είσοδο του στη Βουλή. Μπορεί να τους κερδίσει; Δεν το γνωρίζω. Αυτό όμως που ξέρω είναι πως σε διάφορους κύκλους της αριστεράς και κυρίως της αντισυστημικής – που δεν το ψήφισαν στις 21 Μαΐου – έχουν αρχίσει και ενεργοποιούνται αντανακλαστικά υποστήριξης του. Τι εύρος επιρροής θα έχουν – οι πιθανοί υποστηρικτές του – θα φανεί πριν από τις 25 Ιουνίου. Πάντως δεν θεωρώ απίθανο να αποσπάσει το 3%!

Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου διαψεύδοντας κάθε πρόβλεψη απέσπασε το διόλου ευκαταφρόνητο 2,89%. Είναι σε θέση να κερδίσει στις 25 Ιουνίου το 0,11% που της λείπει για την είσοδο της στη Βουλή; Όταν μιλάμε για τόσο μικρά ποσοστά, για λίγες χιλιάδες ψήφους και με μια ορισμένη δυναμική – μικρή βεβαίως, αλλά δυναμική – που έχει αποκτήσει τότε όλα είναι πιθανά. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής μπορεί να καθίσει στα έδρανα της!

Νίκη

Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της 21ης Μαΐου ήταν το ποσοστό που απέσπασε η Νίκη του θεολόγου και δασκάλου κ. Δημήτρη Νατσιού. Το 2,92%. «Μία χούφτα ψήφοι» του υπολείπονται για να υπερβεί το όριο της εισόδου του στη Βουλή. Η δυναμική του πρωτοεμφανιζόμενου εκλογικά κόμματος είναι εμφανής. Είναι η πρώτη φορά που τουλάχιστον ένα τμήμα της ελληνικής μοναστικής κοινότητας αποκτά πολιτική έκφραση και μάλιστα με – δυνάμει – όρους κοινοβουλευτικής παρουσίας. Θα βρει τους ψήφους που του λείπουν. Υπό κανονικές συνθήκες θα απαντούσα καταφατικά. Υπό κανονικές συνθήκες….

Επίθεση

Διότι η επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή αποτελεί τον χειρότερο εφιάλτη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄ αυτό θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να τον αποτρέψει. Δηλαδή να κάνει ότι περνά από το χέρι τους ώστε η Βουλή να μείνει πεντακομματική. Με την περίπτωση του ΜΕΡΑ25 δεν μπορεί να κάνει πολλά ή μάλλον σχεδόν τίποτα. Η γεωγραφική απόσταση είναι μεγάλη. Ούτε και με την Πλεύση Ελευθερίας μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα.

Χριστός Ανέστη!

Αντιθέτως η Νίκη κινείται σε όμορες περιοχές και εκεί έχει την δυνατότητα να παρέμβει. Με διάφορους μηχανισμούς και πρόσωπα – γι΄ αυτό και δεν θεωρώ ότι οι συνθήκες είναι κανονικές. Αν θα έχει αποτέλεσμα δεν το γνωρίζω. Σίγουρα όμως το πολιτικό μέγεθος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστιο, όσο και ο κρατικός μηχανισμός. Θα φανεί από την ανθεκτικότητα των πιστών του κ. Νατσιού – που ξεκινούν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη»!

Οι μοναχές

Μία … «γοητευτική» ιστορία γραφειοκρατικής τρέλας άρχισε να γράφεται  πριν από περίπου δύο χρόνια στην Ελλάδα. Μία ακόμη για να είμαι ακριβής! Πέντε μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων πέτυχαν να … μπλοκάρουν ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Και για την ακρίβεια την ασφάλεια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε πληθυσμός ενός εκατομμυρίου  κατοίκων και επιχειρήσεων φυσικά – της Πελοποννήσου.

Το έργο αφορούσε στην αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς της περιφέρειας στα 400 kV από 150 kV μέσα από την ανάπτυξη του λεγόμενου Δυτικού Διαδρόμου (Μεγαλόπολη – Πάτρα – Δυτική Στερεά Ελλάδα).

Τον Μάρτιο του 2021 το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων ενέκρινε τα ασφαλιστικά μέτρα των μοναχών κατά του έργου. Όχι παίζουμε….

Για 500 μέτρα

Ένα έργο ύψους 110 εκατ. ευρώ πλήρως αδειοδοτημένο έμεινε ανολοκλήρωτο για πέντε πυλώνες και 500 μέτρα…

Οι πέντε μοναχές πριν κερδίσουν τα ασφαλιστικά μέτρα παρεμπόδιζαν τις εργασίες μπαίνοντας μπροστά στις μπουλντόζες, με τον ΑΔΜΗΕ να μην μπορεί να τελειώσει το έργο και την κυβέρνηση απλά να παρατηρεί χωρίς να επιδιώκει να δώσει λύση…

Τον Φεβρουάριο του 2021 η Πελοπόννησος βυθίστηκε για ώρες στο σκοτάδι λόγω βλάβης στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου με τα φορτία του τότε συστήματος μεταφοράς των 150 kV να χάνονται!

Το σύστημα μεταφοράς της Πελοποννήσου ήταν κορεσμένο…

Δύο χρόνια μετά…

Χθες ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου της Πελοποννήσου. Δύο χρόνια μετά… Πάλι καλά!

Και με κόστος μεγαλύτερο, καθώς ο Διαχειριστής αναγκάστηκε να αλλάξει την όδευση των γραμμών μεταφοράς. Να κάνει νέες απαλλοτριώσεις, αδειοδοτήσεις, μελέτες και κατασκευές. Είμαι περίεργος αν αυτό το πάθημα θα γίνει μάθημα…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό