20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το πλάνο των δύο μηνών για τη λήξη της καραντίνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected]

Στις 4 Μαΐου ξεκινά το πλάνο τη σταδιακής άρσης των περιορισμών και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα της πανδημικής κρίσης.

Στο αυριανό – εκτός απροόπτου – τηλεοπτικό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για τη συντεταγμένη προσπάθεια μετάβασης στην κανονικότητα που επιτρέπουν τα δεδομένα και οι ειδικοί, θα αναδείξει τη σημασία της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της ψυχικής υγείας των πολιτών, αλλά και την ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας και θα τονίσει ότι η ατομική στάση (τήρηση αποστάσεων, τακτικό πλύσιμο χεριών, προφυλάξεις, αποφυγή συνωστισμού κλπ) είναι πλέον ο καταλύτης για να πετύχει το νέο σχέδιο και για να μην έχουμε επιστροφή των περιορισμών.

Το πρώτο μέτρο θα είναι η κατάργηση των μηνυμάτων για μετακίνηση στο 13033 και θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, καθώς θα επαναλειτουργήσουν τα μικρά καταστήματα (κομμωτήρια κλπ), τηρώντας ωστόσο περιορισμούς όπως ο αριθμός των ατόμων σε σχέση με τα τετραγωνικά, λειτουργία με ραντεβού κλπ. Αυτονοήτως, θα επιτραπεί και η μετακίνηση των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν. Στις 4 Μαΐου αναμένεται η κατάργηση των περιορισμών στις μετακινήσεις από και προς την περιφέρεια, εκτός από τα νησιά, όπου η άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων προγραμματίζεται να γίνει σε δεύτερη φάση.

Από την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν πολυκαταστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις. Τα πολυκαταστήματα θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα super markets και οι μεγάλες επιχειρήσεις αναμένεται να εφαρμόσουν κυκλική λειτουργία με εργαζόμενους που θα δουλεύουν κάποιες ημέρες κανονικά και κάποιες ημέρες με τηλεργασία.

Από 1η Ιουνίου αναμένεται επίσης και το άνοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων, μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στην κατηγορία 6 (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους).

Δύο εβδομάδες μετά, στις 15 Ιουνίου αναμένεται να τεθούν σε επαναλειτουργία οι δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια και  κατασκηνώσεις, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσουν με όριο πληρότητας που θα οριστεί.

Ειδικά για την εστίαση θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις (μόνο έξω, με λιγότερα τραπέζια και περιορισμό των ατόμων ανά τραπέζι), ενώ αντίστοιχες ανακοινώσεις και ειδικοί κανόνες λειτουργίας περιορισμοί στη λειτουργία θα υπάρξουν για κέντρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα)

Δύο εβδομάδες μετά, στις 29 Ιουνίου αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, αλλά οι δημόσιες συναθροίσεις θα συνεχίσουν να περιορίζονται στα 10 άτομα.

Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (έως 1,5 μέτρο για τον ανοικτό χώρο και έως 2 μέτρα για τον κλειστό χώρο) και κάθε τραπέζι έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια).

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν και με δεδομένο ότι η λειτουργία των σχολείων είναι ίσως το πλέον ευαίσθητο θέμα του σχεδίου, όλα δείχνουν ότι η Γ’ Λυκείου θα επιστρέψει στις τάξεις στις 11 Μαΐου, ενώ η Β’ και η Α’ Λυκείου, όπως και οι τρείς τάξεις του Γυμνασίου, δύο εβδομάδες μετά.

Για το Δημοτικό, το Νηπιαγωγείο και τους Παιδικούς Σταθμούς οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες. Το βασικό σενάριο πάντωςθέλει την επαναλειτουργία τους μία εβδομάδα μετά το γυμνάσιο, δηλαδή τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου.

Ανοικτό, επίσης, είναι το ενδεχόμενο να μην τηρηθεί απουσιολόγιο μέχρι την τυπική λήξη της χρονιάς, για την οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η παράτασή της, όπως και οι ακριβείς ημερομηνίες των Πανελληνίων Εξετάσεων για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως και των προαγωγικών για τις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Η εικόνα που δίνεται από κυβερνητικές πηγές είναι ότι η άρση των περιορισμών δεν θα ισχύσει, αρχικά, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους, τουλάχιστον για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Άλλωστε σε γνώση της κυβέρνησης είναι στοιχεία μετρήσεων που θέλουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (πάνω από 70%) να αισθάνεται και να δηλώνει ανασφαλής να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ανάμεσά τους γονείς που δηλώνουν ότι δεν θα στείλουν στο σχολείο τα παιδιά τους όταν τα σχολεία ξανανοίξουν και παππούδες και γιαγιάδες που λένε ότι φοβούνται να κρατήσουν τα εγγόνια τους, μετά το σχολείο. 

Ακόμα, θα υπάρξει αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που πλέον θα αφορά τον καθένα μας, αφού δοθούν αναλυτικές οδηγίες για τη τήρηση των αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μασκών στους κλειστούς χώρους κτλ. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό