22.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το ξύλο στον ΣΥΡΙΖΑ, τα δυο στενά στα Τρίκαλα και ο καφές του Σκυλακάκη – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Δράμα

Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε, τα μέλη της ορκίστηκαν, έγινε παράδοση και παραλαβή σε νέα και παλιά υπουργεία. Χαμόγελα και παράτες! Όλα καλά. Όλα; Δυστυχώς όχι! Απ΄ ότι έμαθα υπάρχουν υπουργοί … δυστυχισμένοι, άλλος πολύ και άλλος λιγότερο.

Πρωθυπουργική «πρεμιέρα» Μητσοτάκη με συμβολική επίσκεψη στο Υπ. Οικονομικών

Ο κ. Κ. Σκρέκας

Ο ολοφυρμός κι ο κοπετός που ακούγεται από το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, έκανε πολλούς περιπατητές της περιοχής να δακρύσουν. Όχι δεν αναφέρομαι στον υπουργό Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αυτός ζει τον μύθο του «τσάρου», για να θυμηθώ τον μακαρίτη τον Γεράσιμο Αρσένη. Από τον τρίτο όροφο ακούγεται ο σπαραγμός. Πρόκειται για το νέο υπουργό Ανάπτυξης – το Επενδύσεων μας τελείωσε! – κ. Κώστα Σκρέκα.

Ο κ. Δ. Παπαστεργίου

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε στην «κεντρική πολιτική σκηνή» τον πρώην(;) δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και του ανέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ανταγωνιστής

Ισως γνωρίζετε ότι στον κ. Παπαστεργίου οφείλεται η απόδοση της «έξυπνης πόλης» στην πόλη των Τρικάλων. Και ο πρωθυπουργός σκέφτηκε να τον αξιοποιήσει στην κυβέρνηση. Να σας θυμίσω ότι ο κ. Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων. Αρα απέκτησε ανταγωνιστή και μάλιστα ισχυρό!

«και Επενδύσεων»;

Δεν έφτανε όμως αυτό, αλλά ο κ. Σκρέκας μετακινήθηκε από το κρίσιμο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον οποίο τοποθετήθηκε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Κι αυτός ίσως είναι το λιγότερο. Διότι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης συγκέντρωσε – με εντολή του πρωθυπουργού βεβαίως – όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνηση. Ετσι από το υπουργείο Ανάπτυξης χάθηκε το «και Επενδύσεων».

Αγορανομία;

Και ο κ. Σκρέκας μοιάζει να είναι μεταπολεμικός υπουργός … Αγορανομίας χωρίς να υπάρχει Αγορανομία! Σε άλλες εποχές θα κάναμε λόγο για «βουκολικό δράμα σε πράξεις τρεις», τώρα απλώς μιλάμε για ένα απλό «Θεσσαλικό δράμα».

Ποιότητα

Όμως ο κ. Σκρέκας μπορεί να δει και την καλή πλευρά των πραγμάτων. Δηλαδή θα έχει άπλετο χρόνο να έρθει πιο κοντά στους ψηφοφόρους του και να ακούει τα προβλήματα τους. Να περάσει … «ποιοτικό χρόνο» μαζί τους!

————————————————————
«Γαλλικά»

Θέλω να σας πληροφορήσω ότι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος εκτός από πολυτάλαντος άνθρωπος είναι πολύγλωσσος! Εκτός των άλλων, ομιλεί και την «γαλλικήν» απταίστως και μάλιστα ως αυθεντικός «μαλτέζος λεμβούχος», όπως έγραφε συνήθως παλαιός – μακαρίτης πλέον – δημοσιογράφος.

«American bar»

Με πληροφόρησαν, λοιπόν, ότι το βράδυ της περασμένης – και αποφράδας οφείλω να ομολογήσω – Κυριακής «την έπεσε» κατά το κοινώς λεγόμενο στον κ. Παναγιώτη Ρήγα, αιφνιδίως. Κι μετά από τα «γαλλικά» τον λόγο είχαν οι … καρέκλες και τα τραπέζια του γραφείου του πέμπτου ορόφου. Η φασαρία προκάλεσε την περιέργεια πολλών συνοίκων του ορόφου, οι οποίοι «είδαν και έπαθαν» να μαζέψουν τον μαινόμενο κ. Τζανακόπουλο.

Διεύρυνση

Ο λόγος της επίθεσης ήταν η … πολιτική εκτίμηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ότι για την ήττα φταίει η διεύρυνση του κόμματος. Και ο κ. Ρήγας είναι μεταξύ αυτών που υπερασπίζονται μετά πάθους. Βέβαια τέτοιου είδους … «εκδηλώσεις» που χρησιμοποιούνται ως «επιχείρημα» για την υπεράσπιση πολιτικών απόψεων ανήκουν μάλλον στο περιβάλλον των λεγόμενων «θυρών» των οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων, κι όχι στην πολιτική!

Στα όργανα!

Μαθαίνω όμως ότι το θέμα δεν πρόκειται να μείνει εκεί. Ο κ. Ρήγας, κατά τις πληροφορίες μου πρόκειται να το θέσει στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος – λέγεται ότι θα συνεδριάσει το Σάββατο – και θα ζητήσει την απομάκρυνση του από το κομματικό όργανο και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Θα γίνει; Είμαι περίεργος…

———————————————————————–
Ο κ. Π. Κάπρος

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος παρέδωσε χθες το χαρτοφυλάκιο του στον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Και πέραν ενός σύντομου απολογισμού που έκανε προχώρησε σε μία ουσιώδη σύσταση που καταδεικνύει την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στο δημόσιο:  «Νομίζω ότι και τις τέσσερις αυτές εβδομάδες, η συνεργασία και η αποτελεσματικότητα όλων εδώ ήταν εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά εξαίροντας τη δουλειά των στελεχών και των υπαλλήλων του υπουργείου:«Πάντοτε, βεβαίως, η δημόσια διοίκηση θέλει ενίσχυση και βελτίωση. Θέλει πρώτα απ’ όλα ψηφιακές υπηρεσίες», παρατήρησε και συνέχισε: «Όταν βλέπουμε τον τρόπο οργάνωσης μια ιδιωτικής εταιρείας και τον τρόπο οργάνωσης και επικοινωνίας εντός του υπουργείου, διαπιστώνουμε μια πολύ μεγάλη απόσταση, η οποία, όμως, είναι πάρα πολύ εύκολο στην σημερινή εποχή, όπως λέει και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, να αντιμετωπιστεί», τόνισε στέλνοντας και το μήνυμα του προς τη νέα κυβέρνηση

Η καθυστέρηση

Από τη χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έλειψαν και κάποια στιγμιότυπα, τα οποία δεν καταγράφηκαν στην ειδησεογραφία και σκέφτηκα να σας τα παραθέσω.

Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο υπουργός κ. Σκυλακάκης ήταν ακριβής στην ώρα κατά την οποία είχε προγραμματιστεί η τελετή. Ήταν στις 2 το μεσημέρι μπήκε στην αίθουσα συσκέψεων συνοδευόμενος από τον κ. Κάπρο κι έκατσαν στις θέσεις τους για τις δηλώσεις.

Οι δύο όμως υφυπουργοί η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο κ. Νίκος Ταγαράς δεν ήταν στην ώρα τους…. Καθυστέρησαν, να φτάσουν στην οδό Μεσογείων από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου κι έγινε η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε να αξιοποιήσει το χρόνο και έτσι ζήτησε από τους δημοσιογράφους να γνωριστούν.

Μέχρι εκείνοι να συστηθούν οι δύο υφυπουργοί έφτασαν με πρώτη την κυρία Σδούκου να μπαίνει στην αίθουσα χωρίς να πιστεύει ότι έστησε τον υπουργό…

Οι κάψουλες καφέ

Ο κ. Κάπρος παρέδωσε επίσης στον κ. Σκυλακάκη κι ένα σημείωμα με τα πεπραγμένα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Και δεν ήταν μόνο αυτό.

Όπως είπε στο νέο υπουργό: «Σας αφήνω και κάψουλες καφέ, όπως μου είχε αφήσει και ο κ. Κώστας Σκρέκας. Και σας τις αφήνω γιατί όπως έμαθα κύριε Σκυλακάκη στο υπουργείο που ήσασταν είχατε απαγορεύσει τις δαπάνες για καφέ», κατέληξε αστιευόμενος, με τον κ. Σκυλακάκη να απαντά με γέλιο στον κ. Κάπρο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό