20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Το μυστικό της επιτυχίας του Μαρκ Κιούμπαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Μαρκ Κιούμπαν αποτελεί μία αρκετά γνωστή φυσιογνωμία. Και μέσα από τον κόσμο του NBA, αλλά και… πέρα του αθλητισμού μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής «Shark Tank». Ο 65χρονος επιχειρηματίας πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών των Ντάλας Μάβερικς για ένα ποσό που εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 3.5 δις ευρώ και το flash.gr κάνει μία σύντομη αναδρομή στον… ανώμαλο δρόμο που ακολούθησε προς την κορυφή!

Για να πετύχεις στον χώρο των επιχειρήσεων χρειάζεται να έχεις το… μικρόβιο μέσα σου από μικρός. Αυτό ακριβώς ισχύει και στην περίπτωση του Μαρκ Κιούμπαν. Όταν ήταν μόλις 12 ετών πούλαγε σακούλες σκουπιδιών για να αγοράσει ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια που του άρεσε. Στη συνέχεια έβγαζε το… χαρτζιλίκι του από παλιά νομίσματα και γραμματόσημα, ενώ όταν ήταν στο κολέγιο εργαζόταν σε μπαρ και σε μία εταιρεία διανομής φυλλαδίων. Ήταν ξεκάθαρο πως είχε στο… αίμα του την δουλειά του πωλητή!

Στα 27 του άνοιξε την δική του επιχείρηση, μία εταιρεία software με την ονομασία «MicroSolutions». Ο Κιούμπαν πήγε στο ATM να σηκώσει χρήματα μία ημέρα, όταν είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό… άδειο! Μέσα υπήρχαν μόνο 2.000 δολάρια, αφού η γραμματέας του έκλεβε συστηματικά από εκείνον, πλαστογραφώντας την υπογραφή του. Συντετριμμένος ο Κιούμπαν, είδε περισσότερες από 80.000 δολάρια να εξαφανίζονται και τα χρήματα τόσο της επιχείρησης, όσο και του ίδιου να κάνουν… φτερά.

Εκκίνησε σχεδόν εξ ολοκλήρου από την αρχή, αλλά αυτό έμελλε να αποτελέσει το μυστικό της επιτυχίας του. «Ήταν σκ@τ@, αλλά παράλληλα ήταν το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ, επειδή αυτό με ανάγκασε να μεγαλώσω αρχ…», ανέφερε χαρακτηριστικά ως καλεσμένος σε podcast. Η ζωή του δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδανική, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο περνούσε ατελείωτες ώρες στο σπίτι του, δοκιμάζοντας νέες τεχνολογίες και η έλευση των υπολογιστών ήρθε να τον επιβραβεύσει για τους κόπους και τις θυσίες του.

Πούλησε την εταιρεία του για 6 εκατ. δολάρια το 1990, σε ηλικία 32 ετών, και στη συνέχεια υπήρξε συνιδρυτής της «AudioNet», η οποία μετονομάστηκε σε «Broadcast.com» μετά την εξαγορά της από την «Υahoo» για 5.7 δις δολάρια το 1999! Στα 40 του, ο Κιούμπαν ήταν δισεκατομμυριούχος και εκεί είναι που η φήμη του «εκτοξεύθηκε». Έχοντας πλέον μετακομίσει στο Ντάλας και όντας τεράστιος οπαδός των σπορ, παρευρέθηκε στον εναρκτήριο αγώνα των Μάβερικς και εντυπωσιάστηκε από αυτό που είδε, αλλά όχι με τον τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί…

Οι άδειες κερκίδες ήταν αυτό που του τράβηξαν το μάτι και τον έκαναν να θελήσει να φέρει τον κόσμο στο γήπεδο! Αγόρασε την ομάδα θέλοντας να πουλήσει περισσότερα εισιτήρια και να προσφέρει καλό θέαμα στους φιλάθλους, διδάσκοντας παραδειγματικά τους υπαλλήλους του. Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ένα φανταχτερό γραφείο στα κεντρικά των Ντάλας Μάβερικς, όμως αντ’ αυτού προτίμησε να βρίσκεται στην ίδια αίθουσα με το υπόλοιπο προσωπικό. «Σκασίλα μου το γραφείο. Ήθελα όλοι να δουν ότι αν τους ζητήσω να κάνουν κάτι, θα το κάνω κι εγώ μαζί τους. Αν τα συμφέροντα όλων συμβαδίζουν, τότε οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να δουλεύουν για εσένα!», είχε τονίσει σε συνέντευξή του.

Έτσι, άρχισε να παίρνει τηλέφωνο κατοίκους της πόλης θέλοντας να τους επαναφέρει στο γήπεδο: «Το ξέρετε πως είναι πιο φθηνό το να παρακολουθήσετε ένα παιχνίδι των Μάβερικς, από το να πάτε την οικογένειά σας στα McDonalds;» και «ο πρώτος αγώνας είναι κερασμένος από εμένα», ήταν δύο από τις πιο κλασικές του ατάκες. Οι μέθοδοί του έπιασαν… τόπο και η αξία του συλλόγου είχε τριπλασιαστεί το 2014 (765 εκατ. δολάρια), έπειτα από το πρωτάθλημα του NBA που κατέκτησε το 2011, με μπροστάρη τον γνωστό και μη-εξαιρετέο Ντιρκ Νοβίτσκι.

Η δημοτικότητά του αυξήθηκε δραματικά από την επί 16 συναπτά έτη παρουσία του στο «Sharks Tank», ενώ οι επιτυχίες των Μάβερικς έφεραν την αξία της ομάδας στα 3.3 δις δολάρια. Με νέο «πρωταγωνιστή» τον Λούκας Ντόντσιτς, ο Κιούμπαν προσπάθησε να χτίσει τα… θεμέλια για έναν ακόμη τίτλο και, μολονότι αυτός δεν έχει έρθει ακόμα, το πρότζεκτ «εμπνέει» εμπιστοσύνη. Και κάπως έτσι, ο 65χρονος επιχειρηματίας κατέληξε από την… απόγνωση, στην πώληση της ομάδας του Ντάλας για 3.5 δις δολάρια.

Ποιο είναι το… κερασάκι στην τούρτα όμως; Ότι θα παραμείνει στα ηνία και θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο για το αγωνιστικό κομμάτι! Απίθανο…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό