16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

«Το Κίεβο διέσπασε τη γραμμή άμυνας των Ρώσων στα νότια»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ρήγμα προκάλεσε ο ουκρανικός στρατός στις ρωσικές γραμμές άμυνας στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με έναν από τους πιο υψηλόβαθμους στρατηγούς του Κιέβου.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάφσκι, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη γραμμή ρωσικής άμυνας».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από το Κίεβο για μία συμβολική νίκη με την ανακατάληψη του χωριού Ρομποτίνε.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ταρνάφσκι, οι δυνάμεις της Μόσχας «είχαν απλώς σταματήσει και περίμεναν τον ουκρανικό στρατό» και τώρα αναδιατάσσουν τα στρατεύματά τους από τις γραμμές του μετώπου μέσα στην κατεχόμενη Ουκρανία.

«Ο εχθρός αντλεί από τις εφεδρείες του, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Ρωσία. Αργά ή γρήγορα, θα τελειώσουν οι καλύτεροι στρατιώτες στους Ρώσους. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να επιτεθούμε περισσότερο και πιο γρήγορα», είπε ο στρατηγός.

Εξήγησε επίσης πως ο ουκρανικός στρατός καθυστέρησε στην αντεπίθεσή του γιατί «πέρασε περισσότερο από τον αναμενόμενο χρόνο για να αποναρκοθετήσει τα εδάφη» που είχαν καταλάβει οι Ρώσοι.

«Δυστυχώς, η απομάκρυνση των τραυματιών ήταν δύσκολη για εμάς. Και αυτό περιέπλεξε επίσης την προώθησή μας» πρόσθεσε, παραδεχόμενος πως το Κίεβο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες.

Σκοπός της ουκρανικής επίθεσης στον νότο είναι να φθάσουν τα στρατεύματα στην Αζοφική Θάλασσα, «κόβοντας» στη μέση τις περιοχές της νότιας Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία και αποκόπτοντας μια κρίσιμη διαδρομή εφοδιασμού προς και από τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ουκρανία: Ρωσικά πλήγματα σε λιμάνι στα σύνορα με Ρουμανία

Ζελένσκι: Η ουκρανική αντεπίθεση προχωρά

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι απέρριψε τις επικρίσεις περί βραδυπορίας της αντεπίθεσης.

Τις προηγούμενες ημέρες, μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν απογοήτευση για την αργή πρόοδο της επιχείρησης, φθάνοντας μέχρι του σημείου να κατηγορήσουν την ουκρανική στρατηγική.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν» σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Ανεξάρτητα του τι λέει ο οποιοσδήποτε, προωθούμαστε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα» συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Reuters.

Επικοινωνία Ζελένσκι – Μακρόν

Σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν για τους «τρόπους να διασφαλιστεί η λειτουργία» του διαδρόμου που δημιούργησε το Κίεβο στη Μαύρη Θάλασσα, για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας μετά την αποχώρηση της Μόσχας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Συζητήσαμε επίσης τους τρόπους να διασφαλιστεί η λειτουργία του διαδρόμου για τα σιτηρά και να ενισχυθεί η ασφάλεια της περιοχής της Οδησσού» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό