15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερεί ξανά τους ελέγχους στις εισαγωγές της ΕΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβαλε για δεύτερη φορά τον έλεγχο των εισαγωγών της ΕΕ και τώρα αναμένει ότι δεν θα είναι πλήρως σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουλίου 2022. Η Βρετανία καθυστέρησε την εφαρμογή ορισμένων ελέγχων εισαγωγών μετά το Brexit για δεύτερη φορά, λέγοντας ότι θα ολοκληρώσει σταδιακά τους ελέγχους μέχρι το επόμενο έτος και δεν θα τους επιβάλει τώρα, όταν οι αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας βρίσκονται υπό πίεση.

Παρόλο που η Βρετανία εγκατέλειψε την ενιαία αγορά της ΕΕ στα τέλη του περασμένου έτους, η βρετανική κυβέρνηση καθυστέρησε την εισαγωγή ελέγχων σε εισαγόμενα αγαθά, όπως τρόφιμα, για να επιτρέψει στις εταιρείες να προσαρμοστούν, σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες, που τα έθεσαν αμέσως σε εφαρμογή.

Ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Φροστ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι πλήρεις τελωνειακές διασαφήσεις και έλεγχοι θα εισαχθούν τώρα την 1η Ιανουαρίου 2022 και όχι την 1η Οκτωβρίου.

Πιστοποιητικά εξαγωγής για την υγεία, που πρέπει επίσης να εκδοθούν τον επόμενο μήνα, δεν θα απαιτηθούν μέχρι την 1η Ιουλίου 2022, μαζί με φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά και φυσικούς ελέγχους σε φρέσκα τρόφιμα και φυτά σε συνοριακούς σταθμούς ελέγχου.

Πλήρεις τελωνειακές διασαφήσεις και έλεγχοι την 1η Ιανουαρίου 2022

Πλήρεις τελωνειακές διασαφήσεις και έλεγχοι θα εισαχθούν την 1η Ιανουαρίου 2022, όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, αν και δηλώσεις ασφάλειας και ασφάλειας δεν θα απαιτούνται μέχρι την 1η Ιουλίου 2022.

Ο κ. Φροστ είπε ότι οι καθυστερήσεις είναι απαραίτητες επειδή η πανδημία του κορωνοϊού και οι πιέσεις της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού είχαν πλήξει ιδιαίτερα τον αγροδιατροφικό τομέα και προκάλεσαν ελλείψεις ορισμένων προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θέλουμε οι επιχειρήσεις να επικεντρωθούν στην ανάκαμψή τους από την πανδημία και όχι να αντιμετωπίσουν νέες απαιτήσεις στα σύνορα, γι ‘αυτό έχουμε ορίσει ένα ρεαλιστικό νέο χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή πλήρους συνοριακού ελέγχου», δήλωσε ο κ. Φροστ.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα μετά από συνομιλίες με τον υπουργό του υπουργικού συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Γκόουβ ότι περίμενε να προχωρήσουν οι καθυστερήσεις, αλλά η βρετανική βιομηχανία φαίνεται να έχει αιφνιδιαστεί από την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο όμιλος λόμπι, η Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών, δήλωσε ότι πολλοί κατασκευαστές θα «απογοητευτούν από την καθυστέρηση αυτής της ουσιαστικής αλλαγής».

Ο διευθύνων σύμβουλος Ίαν Ράιτ πρόσθεσε σε δήλωσή του: «Οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πολύ σημαντικό χρόνο και χρήμα στην προετοιμασία για το νέο καθεστώς εισαγωγών την 1η Οκτωβρίου 2021. Τώρα, μόλις 17 ημέρες πριν, το χαλί έχει τραβηχτεί.»

Ο Ράιτ είπε ότι αξιωματούχοι είχαν διαβεβαιώσει την ομάδα του «πρόσφατα ως χθες» ότι οι έλεγχοι «θα εφαρμοστούν όπως είχε προγραμματιστεί».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και Politico

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό