19 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Τις επόμενες ημέρες τα SMS για καρκίνο του μαστού και τραχήλου της μήτρας

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Εθνικό Πρόγραμμα «Προλαμβάνω» που περιλαμβάνει 4 δράσεις προληπτικού ελέγχου, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής (26/4) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Παρόντος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Ε&Β Γουλανδρή, η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τις ημερομηνίες αποστολής των επόμενων SMS για εξετάσεις.

«Είναι ένα μοντέλο, με το οποίο εστιάζουμε στην Υγεία από την εστίαση στη νόσο και τη θεραπεία», ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη. Όπως ανέφερε, τα προγράμματα τώρα πραγματοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν και άλλοι χρηματοδοτικοί πόροι.

Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως οι γυναίκες δικαιούχοι θα λάβουν μηνύματα εντός του Μαΐου για έλεγχο για τον καρκίνο της μήτρας αλλά και όσες εμπίπτουν στα διευρυμένα κριτήρια για έλεγχο του καρκίνου του μαστού.

Πότε θα σταλούν τα μηνύματα για τους ελέγχους

Ειδικότερα για τον καρκίνο του μαστού: Διευρύνονται τα ηλικιακά όρια από 50-69 σε 45-74. Στις 8 Μαΐου θα ξεκινήσει η αποστολή των SMS στις νέες δικαιούχους.

Πάνω από 300 χιλιάδες υπεβλήθησαν σε ψηφιακή μαστογραφία και σε 20 χιλιάδες εντοπίστηκαν ευρήματα. Στόχος είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν γίνει 1,3 εκατομμύρια δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε γυναίκες.

Στις 13 Μαΐου ξεκινά η αποστολή μηνυμάτων σε δικαιούχες για έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στοχεύει 2,5 εκατομμύρια γυναίκες 21 έως 65 ετών.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, τα πρώτα μηνύματα θα αποσταλούν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ αφορά καθεμία και κάθε πολίτη 50 έως 69 ετών.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και αφορά όλους τους πολίτες 30 έως 70 ετών.

Παράλληλα, ετοιμάζεται πρόγραμμα ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Θα αρχίσει πιλοτικά σε 4 νοσοκομεία και όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη είναι έτοιμο το επιστημονικό πρωτόκολλο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον φόβο»

«Η πρόληψη αποτελεί εδώ και δεκαετίες τον φτωχό συγγενή της αντίληψης που έχουμε για το σύστημα υγείας», ανέφερε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να μην μπούμε στο νοσοκομείο ή αν μπούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα.

«Τι είναι αυτό που μας αποτρέπει να κάνουμε το αυτονόητο;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ο φόβος ή η αλαζονεία ότι δεν θα συμβεί σε εμάς. Πρωτίστως όμως είναι ο φόβος και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Και εδώ έρχεται η Πολιτεία με ένα βαρύ και ακριβό πρόγραμμα», εκτίμησε.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση σε όσες γυναίκες έλαβαν μήνυμα για έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού και δεν το αξιοποίησαν. «Μιλήσαμε για τις 300 χιλιάδες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν αλλά δεν μιλήσαμε για το 1 εκατομμύριο που δεν ανταποκρίθηκε. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στον εμβολιασμό κατά του HPV, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ μίλησε και για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.  

«Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλούμε για προληπτικές εξετάσεις πρέπει να μιλήσουμε και ευρύτερα για δημόσια υγεία και να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ξεκινώντας από τα παιδιά μας, ότι υπάρχουν 5 συνήθειες που είναι καθοριστικές για το πόσα χρόνια θα ζήσουμε και πόσο καλά θα ζήσουμε. Αν αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι. Κάποιος, ο οποίος δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις σε σχέση με κάποιον που πληροί και τις πέντε, μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια λιγότερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό