18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Το δεκαήμερο που θα κρίνει την σταδιακή άρση των μέτρων

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Γιάννη Καμπουράκη[email protected]

Το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη και η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που είχε προηγηθεί, προκαλούν νέο κύμα πληροφοριών περί σταδιακής άρσης των μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές μεταφέρουν στην «Ν» ότι όντως προετοιμάζεται σχέδιο αργής και σταδιακής άρσης των περιορισμών. Τονίζουν όμως ότι αυτό γίνεται επειδή η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της, ουδείς γνωρίζει πότε οι ειδικοί θα δώσουν το πράσινο φως και προϋπόθεση για αυτό είναι οι επόμενες δέκα ημέρες να κυλήσουν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις στην καταγραφή της καμπύλης της πανδημικής κρίσης. 

Δεν επιβεβαιώνεται ότι προτεραιότητα στο σχεδιασμό αυτόν έχει η ολική επαναλειτουργία των σχολείων. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις όσο το δυνατόν πιο ομαλά και γι΄ αυτό μελετά την επαναλειτουργία της Γ΄ Λυκείου για την προετοιμασία των παιδιών για αυτόν τον σκοπό, δεν υπάρχει όμως εικόνα ότι σχεδιάζει την κανονική επαναλειτουργία σε όλες τις βαθμίδες, τουλάχιστον άμεσα. Αυτό περιγράφεται ως ένα πολύ μεγάλο βάρος που χωρίς το οριστικό οκ των ειδικών, δύσκολα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το σηκώσει.

Αποφάσεις αναμένεται να υπάρξουν και για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στην αγορά με προτεραιότητα στα εμπορικά καταστήματα όπου μπορούν να συνεχιστούν μέτρα ανάλογα με αυτά που ισχύουν σήμερα για φαρμακεία και super markets, ενώ δεν είναι ακόμα ορατό το τι θα γίνει και πότε με καφέ, εστιατόρια κλπ. όπου δύσκολα – εφόσον ανοίξουν – μπορεί να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ρόλο θα παίξει το γεγονός ότι ο καιρός αλλάζει και ήδη οι ιδιοκτήτες προετοιμάζονται για να μπορούν να δέχονται πελάτες σε εξωτερικούς χώρους (πεζοδρόμια, αυλές κλπ).

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

Παράλληλα, σχεδιάζεται η επιμήκυνση των περιορισμών για τις ευάλωτες και  ευπαθείς ομάδες. Το επικρατέστερο σενάριο σε αυτή τη φάση είναι μετά το τέλος Απριλίου – με προϋπόθεση ότι η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη – να περάσουμε  σε μία φάση όπου σταδιακά θα αίρονται μέτρα για τους νέους, τους εργαζόμενους, τις παραγωγικές ηλικίες και θα συνεχίζουν να ισχύουν οι περιορισμοί για τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

Αυτό προανήγγειλε επί της ουσίας και ο πρωθυπουργός στο τελευταίο τηλεοπτικό του μήνυμα όταν είπε  «θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα».

Προέχει η τήρηση των μέτρων το Πάσχα

Όλα τα παραπάνω αφορούν έναν σχεδιασμό επί χάρτου. Η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τις ημέρες που απομένουν τουλάχιστον ως τη Δευτέρα του Πάσχα, η κατάσταση να παραμείνει ελεγχόμενη και να μην υπάρξει χαλάρωση – όπως λένε στην κυβέρνηση – από την πλειονότητα των  πολιτών που εφαρμόζει τους περιορισμούς. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει σχέδιο για απαγόρευση κυκλοφορίας Ι.Χ., υπάρχει ωστόσο πολύ μεγάλη ανησυχία και εγρήγορση για τη στάση των πολιτών τις ημέρες που ακολουθούν, ως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την εικόνα που θα επικρατήσει στις εκκλησίες από την Μεγάλη Πέμπτη ως το Μεγάλο Σάββατο και το βράδυ της Ανάστασης και προαναγγέλλεται ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι και θα ενισχυθούν οι περιπολίες.  

Χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν ότι υπάρχει σενάριο πρόωρων εκλογών και θεωρούν τη συζήτηση άκαιρη και εκτός συγκυρίας. Λένε ότι η συζήτηση αυτή «επιστρέφει» κάθε φορά λόγω των παρεμβάσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπουν δημοσίως ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει πρόωρες εκλογές με την προϋπόθεση ότι εντός του Ιουνίου θα υπάρξει ύφεση της πανδημικής κρίσης και τα πράγματα σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία θα αρχίζουν να αποκαθίστανται.

Μία φράση του Πρωθυπουργού στο χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα, ωστόσο, «φούντωσε» την κουβέντα. «Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεργάτες του εξηγούν ότι αυτή η φράση προφανώς και δεν είχε να κάνει με σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ήταν όμως μία προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να απαντήσει στις έμμεσες και άμεσες κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι υπάρχει σχέδιο παράτασης των μέτρων – χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο – επειδή η παρούσα «έκτακτη» κατάσταση βολεύει την κυβέρνηση, καθώς κυβερνά χωρίς έλεγχο και αντίλογο, αφού τα πράγματα και η Δημοκρατία στη χώρα δε λειτουργούν κανονικά.

Είναι ενδεικτική η ερώτηση που δέχθηκαν χθες οι κ. Τσιόδρας και Χαεδαλιάς για το αν η συντηρητική πολιτική η οποία ακολουθείται στην Ελλάδα θα αργήσει να φέρει «ανοσία αγέλης» και συνεπώς άρση μέτρων, με τον κ. Τσιόδρα να απαντά ότι αναζητείται η χρυσή ισορροπία και αυτή ήταν η απόφαση που ελήφθη για να δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν εμβόλια και θεραπείες και αργότερα να επιστρατευθούν άλλες στρατηγικές που θα αφορούν στα νεότερα τμήματα πληθυσμού όπως νέοι και παιδιά, όπως να ανοίξουν σχολεία κλπ., σημειώνοντας ωστόσο ότι «είναι νωρίς ακόμα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό