22 C
Athens
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Το «γκάζι» της ΝΔ, το «αλαλούμ» στον ΣΥΡΙΖΑ και το «σημειωτόν» του ΠαΣοΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αναμέτρηση των τοπικών εκλογών, έτσι όπως εξελίσσεται η προετοιμασία, δείχνει ότι πάμε για επανάληψη του σκηνικού του 2019. Η ΝΔ μοιάζει πιο έτοιμη, ξεπέρασε με τρόπο εκπληκτικά ανώδυνο αναταράξεις και αντάρτικα και όλα δείχνουν ότι οδεύει προς ένα ακόμα εκλογικό περίπατο. Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ κέρδισε τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας και τους 2 από τους 3 μεγάλους δήμους. Εκεί που έχασε (Κρήτη και δήμο Πειραιά) άλλαξε ρότα και στηρίζει τους προερχόμενους από την κεντροαριστερά υποψηφίους, τον Αρναουτάκη και τον Μώραλη. Φαίνεται σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ να εισέρχεται καλύτερα προετοιμασμένη στην τελική ευθεία προς τις τοπικές κάλπες.

Το «γκάζι» της ΝΔ και η περιφέρεια Αττικής

Η τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα της ΝΔ ήταν η περιφέρεια Αττικής. Η αποπομπή Πατούλη δεν επέφερε τις αναταράξεις που ανέμεναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο περιφερειάρχης Αττικής παραδόθηκε σε χρόνο μηδέν και άνευ όρων. Το μήνυμα αυτή της άνευ όρων παράδοσης είναι ένα. Ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει πρόσωπο, όσο ισχυρό και αν νομίζει ότι είναι, το οποίο μπορεί να βάλει υποσημείωση σε οποιαδήποτε απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμα και στο πεδίο της, υποτίθεται, ανεξάρτητης αυτοδιοίκησης. Ο Πρωθυπουργός είναι πανίσχυρος.

Σήμερα ο κ. Χαρδαλιάς θα έχει συνάντηση, στα γραφεία της ΝΔ, με τους επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων της ΝΔ στην Αττική. Ο συνδυασμός του θα στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δεξαμενή των υποψηφίων του κ. Πατούλη , ενώ την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να κάνει και την πρώτη του εμφάνιση ως υποψήφιος. Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως υποψήφιος περιφερειάρχης την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι δύσκολη η μάχη στην περιφέρεια Αττικής; Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι μια εύκολη μάχη. Και ίσως ο βαθμός δυσκολίας να ήταν μεγαλύτερος αν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ είχαν καταφέρει να συμφωνήσουν στην στήριξη μιας υποψηφιότητας που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να διεκδικούσε με αξιώσεις τη μεγαλύτερη περιφέρειά της χώρας.

Ο πονοκέφαλος με τα «αντάρτικα»

Πέραν της Αττικής, υπάρχουν, για τη ΝΔ και άλλες κρίσιμες μάχες τις οποίες δυσκολεύει η ύπαρξη «αντάρτικων συνδυασμών». Χθες, με τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη συναντήθηκε, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα. Έχει να αντιμετωπίσει τον προερχόμενο από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή. Στο Βόρειο Αιγαίο ο Αλκιβιάδης Στεφανής έχει απέναντι του τον προεχόμενο από τη ΝΔ Κώστα Μουντζούρη. Η ΝΔ εμφανίζεται «διασπασμένη» και στις περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και για αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Το «αλαλούμ» του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν να ψάχνονται. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το «αλαλούμ» που υπάρχει στην Αθήνα. Το κενό ηγεσίας, οι προσωπικοί ανταγωνισμοί και η γενικότερη ασυνεννοησία παρατείνουν την εκκρεμότητα επιλογής υποψηφίου στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Σήμερα, υποτίθεται, θα υπάρξει λευκός καπνός. Αν τελικά δεχθεί να είναι υποψήφιος, τότε όλα καλά. Αν όχι, η τράπουλα θα ανακατευθεί ξανά. Η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στα ονόματα που, ήδη, έχουν πέσει στο τραπέζι. Κώστας Ζαχαριάδης, Κώστας Τσουκαλάς, Νίκος Φίλης, Όλγα Μπαλαούρα.

Πολλά θα κριθούν από τις ισορροπίες και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της κούρσας διαδοχής για την ηγεσία του κόμματος. ¨Όπως καταγράφεται στο ρεπορτάζ οι προηγούμενες συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας έδειξαν ότι το τοπίο είναι ρευστό. Παρατηρήθηκαν συμμαχίες που εξέπληξαν καθώς χαρακτηρίζονται «ανίερες» ενώ άλλες που θεωρούνταν ότι «στέρεες» αντιμετωπίζουν ζητήματα. Είναι εμφανές ότι η μάχη των τοπικών εκλογών θα δοθεί περισσότερο για την τιμή των όπλων. Στόχος να συγκρατηθούν, στο μέτρο του δυνατού, δυνάμεις ώστε να μην δοθεί η εικόνα μιας περαιτέρω κατάρρευσης.

Το «σημειωτόν» του ΠαΣοΚ

Το ΠαΣοΚ εισήλθε στην αναμέτρηση θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι αποτελεί την «αξιωματική αντιπολίτευση». Δεν είναι ένας φιλόδοξος στόχος, στην τοπική αυτοδιοίκηση οι δυνάμεις της Χαριλάου Τρικούπη υπερτερούν αυτών της Κουμουνδούρου. Το ζητούμενο ήταν αν μπορούν εκτός από την πριφέρεια της Κρήτης να βαφτούν «πράσινες» και άλλες περιφέρειες της χώρας. Και το αν το ΠαΣοΚ θα μπορούσε να πετύχει καλά αποτελέσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν εκλογικές μαύρες τρύπες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν υπάρχει σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή είναι να έχει το ΠαΣοΚ τους δικούς του συνδυασμούς στις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Ωστόσο, η προετοιμασία δείχνει να γίνεται με μάλλον αργούς ρυθμούς με αποτέλεσμα, στο παρασκήνιο να έχει αρχίσει να εκδηλώνεται «μουρμούρα» που στρέφεται προς τα μέλη της επιτροπής και τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό έχει τη σημασία του το ότι αύριο, επιτέλους, αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το δήμο Αθηναίων ο Χάρης Δούκας που έχει κάνει μια καλή προετοιμασία.

Σε κάθε περίπτωση, τι συμπέρασμα από την περίοδο της προετοιμασίας είναι ότι η ΝΔ θα βρεθεί στην αφετηρία της κούρσας προς τις δημοτικές εκλογές καλύτερα προετοιμασμένη. Οπότε και σε αυτή την αναμέτρηση το ζητούμενο δεν είναι ο νικητής αλλά το σκορ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό