21.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Εκτός της νέας κυβέρνησης τα «γεράκια» Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκτός της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία τα «βαριά χαρτιά» του Ερντογάν στα Ελληνοτουρκικά, οι μέχρι πρότινος υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του ανακοίνωσε χθες 03-06- 2023 ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ετσι στη νέα του κυβέρνηση μένουν έξω τα γεράκια του για τα ελληνοτουρκικά.

Αναλυτικά όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου:

«Ολοκληρώσαμε μια εκλογική διαδικασία που ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας μας. Προσεύχομαι στον Θεό οι εκλογές, που γνώρισαν πολλές πρωτιές στην ιστορία της χώρας μας, να είναι ωφέλιμες για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Η Τουρκία δεν διεξήγαγε απλώς εκλογές στις 14 και στις 28 Μαΐου, αλλά αποφάσισε επίσης πώς θα ήταν ο επόμενος αιώνας.

Ποιοι είναι οι νεοι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών

Οι τρεις νέοι υπουργοί στα νευραλγικά χαρτοφυλάκια είναι:

Ο νέος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν

Χακάν Φιντάν

Ο Χακάν Φιντάν είναι Τούρκος διπλωμάτης και ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) της Τουρκίας από το 2010 μέχρι σήμερα. Θεωρείται πολυεργαλείο του Ερντογάν.

Έγινε γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε νευραλγικής σημασίας διπλωματικές υπηρεσίες.

Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent. Εργάστηκε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Φιντάν έχει θητεύσει σε δύο εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ανάπτυξης (UNIDO).

Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν. Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο νέος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ

Γιασάρ Γκιουλέρ

Ο νέος υπουργός Αμυνας, θεωρείται ως ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα στον Ερντογάν που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το συριακό ζήτημα όπου αναμένεται να θέσει τα δικά του δεδομένα.

Η επιλογή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ στη θέση του υπουργού Άμυνας εκτιμάται ότι θα σημάνει σημαντική μετατόπιση στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επρόκειτο να αποστρατευθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του ορίου ηλικίας του, αλλά με κατεπείγοντα νόμο το AKP αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά πέντε έτη, διατηρώντας τον έτσι στη θέση του. Η ηλικία αποστράτευσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου αυξήθηκε από τα 67 στα 72 χρόνια.

Ενδιαφέρον έχει δε πως ο Γκιουλέρ διαδέχεται τον Ακάρ για δεύτερη φορά. Ο Γκιουλέρ έγινε τον Ιούλιο του 2018 ο 30ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαδεχόμενος τον Χουλουσί Ακάρ.

Είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες το καλοκαίρι του 2016 αλλά την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Μεχμέτ Σιμσέκ

Εν μέσω της διαρκούς πτώσης της τουρκικής λίρας, η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ εκτιμάται ως ιδιαιτέρως στοχευμένη στην κατεύθυνση της στήριξης και της ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας.

Ο Σιμσέκ, προτού ριχθεί στον στίβο της τουρκικής πολιτικής το 2007, έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, από την UBS στη Νέα Υόρκη έως τη Merrill Lynch στο Λονδίνο.

Στα πρώτα βήματα της καριέρας του είχε εργαστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα (1993-1997).

Η αναγνώριση ήρθε το 2015, τότε που οι επενδυτές εξέφραζαν σοβαρές ανησυχίες για τους χειρισμούς του Ερντογάν. Τότε ο τραπεζίτης διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές.

Είχε, μάλιστα, συνδεθεί με τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ του 2009 και του 2015.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέταζε εδώ και καιρό την τοποθέτηση του Σιμσέκ στο ΥΠΟΙΚ, λόγω των σημαντικών επαφών με ξένους επενδυτές.

Η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών με τον Ερντογάν έγινε τον περασμένο Μάρτιο, μετά το πέρας της οποίας ο Σιμσέκ είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλλω σε κάθε θέμα του τομέα μου».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό