18.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τι σηματοδοτεί για την αγορά ενέργειας η αύξηση μ/κ της ΔΕΗ

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μια ΔΕΗ με μικρότερη συμμετοχή του κράτους, με προσανατολισμό πράσινο και εξωστρεφή θα αναδυθεί στις αρχές Νοεμβρίου, με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ που προαναγγέλθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Οι ανταγωνιστές της επιχείρησης καλούνται να τοποθετηθούν απέναντι στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τη διπλή κίνηση (άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της επιχείρησης μέσω της ΑΜΚ και το Δημόσιο να αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο μέτοχο μεν, με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας δε, με ποσοστό 34% από 51% προηγουμένως). Η ΔΕΗ από την πλευρά της στέλνει μήνυμα ότι αλλάζει σελίδα και με την αύξηση κεφαλαίου ενισχύει τη ρευστότητά της και ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις: Αφενός να επιταχύνει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, αφετέρου να προχωρήσει σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων πράσινης ενέργειας, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ταμειακή ενίσχυση

Η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ κατά 17% (με την πώληση του αντίστοιχου μεριδίου που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ σε στρατηγικό επενδυτή) αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, στην οποία μάλιστα γινόταν ρητή αναφορά στην τελευταία έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε προ ολίγων ημερών. Με τον τρόπο που «δομήθηκε» η ΑΜΚ, η υποχρέωση αυτή φαίνεται να εκπληρώνεται με διαφορετικό όμως τρόπο. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ, τα κεφάλαια θα ενισχύσουν το ταμείο της ΔΕΗ – αντί να διατεθούν στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, όπως θα συνέβαινε εάν η πώληση του 17% γινόταν μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, «είναι συνειδητή επιλογή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να γίνει με διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης της εταιρείας μέσω ξένων θεσμικών επενδυτών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς και η περαιτέρω απεμπλοκή της ΔΕΗ από τους περιορισμούς και τις αγκυλώσεις του Δημοσίου». Η χαλάρωση του «εναγκαλισμού» του Δημοσίου και της ΔΕΗ άλλωστε είχε ξεκινήσει με τον ν. 4643/2019, με τον οποίο -μεταξύ άλλων- καταργήθηκε η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανομένους στην επιχείρηση, εισήχθη ευέλικτο πλαίσιο για τις προμήθειες και ενισχύθηκε η εταιρική της διακυβέρνηση. Τοποθετούμενοι στις αιτιάσεις περί απώλειας του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι «ένα ποσοστό 34% με ευρεία διασπορά μετοχών (του υπόλοιπου ποσοστού) δεν οδηγεί σε απώλεια του πραγματικού ελέγχου… Το ελληνικό Δημόσιο θα παραμείνει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη “χρυσή μετοχή”, που διασφαλίζει ότι μεγάλο μέρος στρατηγικών αποφάσεων θα παραμείνει υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο, πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στο σύνολο των ευρωπαϊκών πρώην μονοπωλίων».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι «η ΔΕΗ αλλάζει το παραγωγικό της μοντέλο, δεν είναι πλέον μια επιχείρηση που το Δημόσιο βάζει λεφτά… Χρειάζεται υγιή κεφάλαια για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να προσφέρει καλές υπηρεσίες προς τους Έλληνες πολίτες».

Οι εργαζόμενοι

Διαφορετική είναι η ανάγνωση του μέλους του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπροσώπου των εργαζομένων Παντελή Καραλευθέρη, που σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα e-ptolemeos σχολίασε ότι με το ποσοστό του Δημοσίου στο 34% «η ΔΕΗ δεν θα μπορεί εύκολα να παίρνει αποφάσεις στήριξης της ελληνικής βιομηχανίας, των αγροτών, των καταναλωτών. Δεν θα μπορεί να έχει τιμολόγια υπέρ των αδύναμων. Όλα αυτά θα μπορεί να τα έχει μόνο με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, να δίνει παροχές εφόσον τη συμφέρει στον ανταγωνισμό ή αν οι παροχές πληρώνονται από το Δημόσιο ή αλλού».

Πολύ πρόσφατα εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε αναλυτές και αναφερόμενος στην ΔΕΗ, σημείωσε ότι «πλέον η ΔΕΗ δεν έχει τον κοινωνικό ρόλο που είχε πριν, καθώς η τωρινή διοίκηση τη λειτουργεί περισσότερο με τη λογική της επιχείρησης, με την προσοχή της στραμμένη στους μετόχους της και στα αποτελέσματά της, και λιγότερο ως μια εταιρεία κοινής ωφέλειας». Άποψη που συμμερίζονται και άλλοι παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό