19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τι πρέπει να προσέξεις (πολύ) αν κοιμάσαι τη νύχτα με τη θέρμανση ανοιχτή

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ειδικοί έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις σε όσους κοιμούνται με την κεντρική θέρμανση ανοιχτή, προτρέποντας τους ανθρώπους να την απενεργοποιούν πριν κοιμηθούν προκειμένου να αποφύγουν τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Παρόλο που δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να κοιμάσαι σε ένα ζεστό περιβάλλον, ενώ ακούς τον άνεμο και τη βροχή να χτυπάνε το παράθυρό σου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να βάζεις τη θέρμανσή σου στο φουλ τη νύχτα δεν είναι η ιδανική λύση. Αυτό γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα και τα μαλλιά σου, να «εκτοξεύσει» τον λογαριασμό ρεύματος και να δημιουργήσει αντιαισθητική και επικίνδυνη μούχλα στους τοίχους.

Αν κοιμάσαι με πιτζάμες θα πρέπει να το ξανασκεφτείς (ακόμα και στο τσουχτερό κρύο)

Κόστος ενέργειας

Αν δεν θέλεις ο λογαριασμός ενέργειας να έρθει ακόμη πιο υψηλός, συνίσταται να κλείσεις την κεντρική θέρμανση του σπιτιού σου πριν ξαπλώσεις.

Ο Jess Steele, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας θέρμανσης στην BestHeating, δήλωσε: «Ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταίνεστε τη νύχτα χωρίς να αφήνετε την κεντρική θέρμανση ανοιχτή, είναι να έχετε τα καλοριφέρ σας σε λειτουργία για λίγες ώρες το βράδυ και στη συνέχεια να ρυθμίσετε έναν χρονοδιακόπτη ώστε η θέρμανση να ανάβει μια ώρα πριν ξυπνήσετε. Με αυτόν τον τρόπο εσείς δεν χρειάζεται να κλείσετε τελείως τη θέρμανση και ο λέβητάς σας δεν θα χρειαστεί να δουλέψει τόσο σκληρά για να επαναλειτουργήσει».

Μούχλα στους τοίχους

Ένα άλλο αποτέλεσμα του να αφήνεις τη θέρμανση ανοιχτή κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι η πρόκληση μούχλας. Ο ειδικός εξηγεί: «Το να έχετε τη θέρμανση ανοιχτή για μικρά χρονικά διαστήματα είναι μια καλή ιδέα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μούχλας, ειδικά το πρωί, αλλά το να την έχετε ανοιχτή όλη τη νύχτα μπορεί να οδηγήσει στη συγκράτηση και την παγίδευση υπερβολικής υγρασίας στον θερμότερο αέρα. Όταν ο ζεστός αέρας έρχεται σε επαφή με τα παγωμένα παράθυρα, μπορεί να δημιουργήσει υγρασία, η οποία στη συνέχεια εξελίσσεται σε πρόβλημα μούχλας».

Ξηρά, κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Η Laura Elliott, επικεφαλής στυλίστρια και εκπαιδεύτρια στο Neäl & Wølf τονίζει: «Το να περνάτε πολύ χρόνο σε ένα περιβάλλον με κεντρική θέρμανση μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό στην επιδερμίδα σας. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα μαλλιά μπορεί να γίνουν ξηρά και αφυδατωμένα κάνοντάς τα να φαίνονται και να είναι πιο εύθραυστα στην υφή. Ακόμη, εντείνεται το πρόβλημα της ψαλίδας. Για να καταπολεμήσετε αυτά τα προβλήματα και να τονώσετε τα μαλλιά σας, θα σας συνιστούσα πρώτα απ’ όλα να αυξήσετε τη χρήση θεραπειών περιποίησης, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε λίγη υγρασία και ενυδάτωση».

Συνέστησε επίσης να αποφεύγεται «το υπερβολικό θερμικό styling, καθώς αυτό μπορεί να αφαιρέσει περαιτέρω τα φυσικά έλαια των μαλλιών», προτρέποντας τους ανθρώπους να επιλέγουν άλλα στυλ χωρίς θερμότητα.

Από τη φθορά των δοντιών έως τη διαταραχή ύπνου: 5 παρενέργειες της αναπνοής από το στόμα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό