24.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Τι είναι η παρενέργεια «Co toe» που προσβάλει τα δάχτυλα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το λόγο για τον οποίο μερικοί άνθρωποι που νοσούν από Co-19 αναπτύσσουν βλάβες που μοιάζουν με χιονίστρες στα δάχτυλα των ποδιών ή ακόμη και των χεριών, πιστεύουν οι επιστήμονες ότι μπορούν πλέον να εξηγήσουν.

Η κατάσταση αυτή του δέρματος είναι γνωστή ως «Co toe» και ενδέχεται να είναι μια παρενέργεια της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην καταπολέμηση του ιού, σύμφωνα με μελέτη.

Το σύμπτωμα έχει ως αποτέλεσμα φλεγμονή και κοκκινίλα στα χέρια και τα πόδια, με την πάθηση να διαρκεί μερικές φορές μήνες. Τυπικά αναπτύσσεται μέσα σε μια εβδομάδα έως τέσσερις εβδομάδες από τη μόλυνση και μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των ποδιών και των δακτύλων ή αλλαγή χρώματος.

Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Dermatology, εξέτασαν 50 συμμετέχοντες με την πάθηση και 13 με βλάβες παρόμοιες με τις χιονίστρες που προέκυψαν πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της μελέτης τα οποία βασίζονται σε εξετάσεις αίματος και δέρματος, φαίνεται πως δύο μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του συμπτώματος. Και τα δύο περιλαμβάνουν μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το σώμα για την καταπολεμήσει τον κορωνοϊού.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες ήταν ένας μηχανισμός που σχετίζεται και με τους δύο τύπους της πάθησης, ο οποίος έσπρωχνε το σώμα να παράγει μια ανοσοαπόκριση με υψηλά επίπεδα ορισμένων αυτοαντισωμάτων, τα οποία εσφαλμένα στοχεύουν και αντιδρούν με τα κύτταρα και τους ιστούς ενός ατόμου καθώς και με τον ιό. Βρήκαν επίσης μια επικάλυψη με ιντερφερόνη τύπου Ι, μια βασική πρωτεΐνη στην αντιιική απάντηση.

Τι είναι

Όπως αναφέρεται, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά επηρεάζει συχνότερα τα παιδιά και τους εφήβους.

Για μερικούς είναι ανώδυνο, αλλά το εξάνθημα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνο, προκαλώντας φαγούρα, με ευαίσθητες φουσκάλες και πρήξιμο.

Το δέρμα που έχει προσβληθεί μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή μοβ. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν επώδυνα εξογκώματα ή περιοχές με τραχύ δέρμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει πύον.

Παράλληλα, πολλές φορές δεν συνοδεύονται από κανένα από τα κλασικά συμπτώματα του Co, όπως ο επίμονος βήχας, ο πυρετός και η απώλεια ή η αλλαγή στη μυρωδιά ή τη γεύση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό