16.6 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Τι βραδιά; Όταν η ΑΕΚΑΡΑ τρέλανε τη Ρεάλ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Φέτος συμπληρώνονται αισίως 19 ολόκληρα χρόνια από τη μαγική νύχτα του 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μπροστά σε περίπου 25 χιλιάδες θεατές αλλά και σε εκατομμύρια έκπληκτους Ευρωπαίους τηλεθεατές, η ΑΕΚ έκανε μία από τις έξι ισοπαλίες-ρεκόρ σε εκείνο τον όμιλο απέναντι στη «γαλαξιακή» πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2002 Ρεάλ Μαδρίτης.

Η ΑΕΚ των δέκα Ελλήνων (αφού η αναγκαστική αλλαγή του Χρήστου Μαλαδένη με τον Μίλεν Πετκόφ στο 16’ άφησε μοναδικό αλλοδαπό στην ενδεκάδα τον Κοσταρικανό κεντρικό αμυντικό Μαουρίτσιο Ράιτ) ανάγκασε τον Ζιντάν, τον Ραούλ, τον Φίγκο, τον Κασίγιας, τον Ρομπέρτο Κάρλος, τον Μακελελέ, τον Ελγκέρα και τους άλλους υπεράσους της Ρεάλ να… ιδρώσουν για να μην ταπεινωθούν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με 3-1, ενώ έχασε τεράστιες ευκαιρίες για το 4-2 και το 4-3 με τον Ντέμη Νικολαϊδη στο 52’ και με τον Μαλαδένη στο 87’. Η Ρεάλ ήρθε στην Αθήνα πλήρης (ο νεοαποκτηθείς Βραζιλιάνος Ρονάλντο ήταν τραυματίας).

Η αρχή έγινε στο 6ο λεπτό: φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα στο δοκάρι, επανάληψη από τον Ρώσο διαιτητή Βαλεντίν Ιβάνοφ και η νέα εκτέλεση στα δίχτυα μέσα ντελίριο χαράς, την ώρα που ο σκόρερ έδειχνε στον ουρανό, αφιερώνοντας το γκολ στον πρόσφατα χαμένο θείο του.

Η Ρεάλ ισοφάρισε στο 15’ με τον Ζινεντίν Ζιντάν και αμέσως μετά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναγκάστηκε να αλλάξει τον τραυματία Πετκόφ με τον Μαλαδένη. Η βραδιά έδειχνε να στραβώνει, όμως μέσα σε τρία λεπτά οι οπαδοί της ΑΕΚ πέταξαν στα ουράνια: 2-1 στο 25’ με κόρνερ του Τσιάρτα και κεφαλιά του Μαλαδένη στη πρώτο δοκάρι. Και στο 28, φάουλ του Τσιάρτα, η γνωστή κομπίνα με τον Νικολαϊδη και 3-1 με κεφαλιά του Ντέμη που έφτανε τα 25 ευρωπαϊκά γκολ με την ΑΕΚ!

Οι «γκαλάκτικος» προσπαθούσαν να καταλάβουν τι τους είχε συμβεί. Τρεις προσπάθειες εντός εστίας για την ΑΕΚ, τρία γκολ! Και πάλι επενέβη ο μεγάλος Ζιντάν για να μειώσει σε 3-2 στο 40’ με κοντινό σουτ στο ύψος του δεύτερου δοκαριού μετά από κόρνερ και πρώτη κεφαλιά του Ραούλ, όμως η ΑΕΚ πήγε στα αποδυρτήρια με 3-2.

Στο 52’ ο Ραούλ σούταρε στο οριζόντιο δοκάρι και στην αντεπίθεση ο Νικολαϊδης έχασε απίστευτο τετ α τετ για το 4-2. Στο 60’ ο Γκούτι ισοφάρισε με έξυπνο πλασέ και πλέον η ΑΕΚ είχε ως στόχο τουλάχιστον να μη χάσει στο μισάωρο που απέμενε. Οι δύο αλλαγές του Μπάγεβιτς, ωστόσο, ήταν ο Ιλια Ίβιτς και ο Κοσταρικανός μεσοεπιθετικός Βάλτερ Σεντένο. Η ΑΕΚ πήγαινε για τη νίκη και θα την έπαιρνε στο τέλος, αν ο κακός αγωνιστικός χώρος της Νέας Φιλαδέλφειας επέτρεπε στον Μαλαδένη να εκτελέσει σωστά τη «λόμπα» που επιχείρησε.

Ήταν η εποχή που κουμάντο στην ΑΕΚ έκανε ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος, όμως, δεν ήταν παρών στο γήπεδο. Μία μέρα νωρίτερα είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση για συκοφαντική δυσφήμιση του Κώστα Λαλιώτη σε παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ονομα» (της οποίας ήταν εκδότης) και το βράδυ εκείνο βρισκόταν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Μάλιστα δεν του είχε επιτραπεί ούτε να δει τον αγώνα τηλεοπτικά!

Ρόλο οικοδεσπότη στα επίσημα της Νέας Φιλαδέλφειας εκτελούσε ο 18χρονος γιος του Σταύρος που για τις ανάγκες της περίστασης είχε τη συμπαράσταση του… Αχιλλέα Μπέου. Ναι, στην ΑΕΚ τα έχουμε δει κι αυτά…

Στα αξιοσημείωτα επίσης, η τηλεθέαση του αγώνα στην Ισπανία. Η μετάδοση της τιτανομαχίας της Νέας Φιλαδέλφειας «κάρφωσε» στους δέκτες τους περίπου 6.332.000 Ισπανούς, αριθμό που αποτελούσε ρεκόρ για τις μεταδόσεις του Τσάμπιος Λιγκ 2002-03 από το κρατικό ισπανικό κανάλι ΤVE. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 10.26 ώρα Ισπανίας την ώρα δηλαδή που ο αγώνας πλησίαζε στη λήξη του, περίπου 8.523.000 Ισπανοί με ποσοστό 49.3% έβλεπαν τον αγώνα Ρεάλ-ΑΕΚ και παρακολούθησαν τον Χρήστο Μαλαδένη να χάνει την ευκαιρία για το 4-3!

H σύνθεση της ΑΕΚ: Χιώτης, Κωστένογλου, Ζαγοράκης (83’ Ίβιτς) Τσιάρτας (83’ Σεντένο) Πετκόφ (16’ Μαλαδένης) Κασάπης, Ράϊτ, Καψής, Κατσουράνης, Λάκης, Νικολαΐδης.

Στις 2 Οκτωβρίου

2/10/55 Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-1 (Πρωτάθλημα Αθήνας –στο 89’ έσωσε την παρτίδα για την ΑΕΚ ο Κουρτίδης)

2/10/60 ΑΕΚ-Προοδευτική 1-1 (Α’ Εθνική)

2/10/68 Ζενές Ες-ΑΕΚ 3-2  (Α’ Εθνική –ανώδυνη ήττα στο Λουξεμβούργο μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα και η πρώτη πρόκριση στην ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ ήταν γεγονός!)

2/10/77 ΑΕΚ-Πανιώνιος 5-1 (Α’ Εθνική)

2/10/83 Απόλλων Αθηνών-AEK 1-1 (Α’ Εθνική –αγώνας που έμεινε στην ιστορία για την αποβολή του Θωμά Μαύρου μετά από διένεξη με τον πάντα προκλητικό στα ματς με την ΑΕΚ Φαμπιάτο)

2/10/86 ΑΕΚ-Ίντερ 0-1 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –ο διαιτητής Ερικσον δεν μέτρησε το αυτογκόλ του Καλκατέρα μετά από κόρνερ της ΑΕΚ, αφού σφύριξε τη λήξη του ημιχρόνου!)

2/10/91 ΑΕΚ-Βλάζνια 2-0 (Κύπελλο ΟΥΕΦΑ –τα γκολ του Μπατίστα και του Παύλου Παπαϊωάνου σφράγισαν και τυπικά την πρόκριση)

2/10/95 ΑΕΚ-Ηρακλής 3-1 (Α’ Εθνική –ωραία εμφάνιση και αριστούργημα το γκολ του Τσιάρυα)      

2/10/97 Ντίναμπουργκ-ΑΕΚ 2-4 (Κύπελλο Κυπελλούχων –τυπική διαδικασία στη Λετονία μετά το 5-0 της Νέας Φιλαφέλφειας)

2/10/05 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 (Α’ Εθνική – Σοάρες έχασε την τεράστια ευκαιρία για το 2-0 και στη συνέχεια ο Ολυμπιακός γύρισε το ματς)

2/10/11 Πανιώνιος-ΑΕΚ 0-1 (Α’ Εθνική –το γκολ του Κώστα Μανωλά στο τέλος έσωσε προσωρινά τη θέση του προπονητή Χιμένεθ)

2/10/16 Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-0 (Παράδοση άνευ όρων απο την ΑΕΚ του Κετσπάγια)

2/10/18 ΑΕΚ – Μπενφίκα 2-3 (η ΑΕΚ άγγιξε επική ανατροπή, για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό