17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τι έδειξε το μεγαλύτερο «πείραμα» παγκοσμίως

Ειδήσεις Ελλάδα

Απόλυτα επιτυχημένο αποδεικνύεται το «πείραμα» της τετραήμερης εργασίας στη Βρετανία, καθώς από τις 61 εταιρείες που συμμετείχαν στο εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα το 2022, ενώ τουλάχιστον 54 (89%) δήλωσαν ότι υιοθετούν την πολιτική την οποία συνεχίζουν τα εφαρμόζουν και 31 (51%) την καθιέρωσαν επίσημα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, η έκθεση της δεξαμενής σκέψης Autonomy, αναφέρει ότι όλοι οι διευθυντές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι δήλωσαν ότι η τετραήμερη εργασία είχε θετικό αντίκτυπο στην υγεία του 55% των εργαζομένων τους, που δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Η Juliet Schor, συγγραφέας της έκθεσης και καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College, περιέγραψε τα αποτελέσματα ενός έτους ως «εξαιρετικά» και είπε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι τα θετικά αποτελέσματα των μικρότερων ωρών εργασίας ήταν «πραγματικά και μακροχρόνια».

«Τα συνολικά αποτελέσματα διατηρήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις συνέχισαν ακόμη και να βελτιώνονται», δήλωσε  σε δήλωση.

«Η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι σημαντικά καλύτερες από ό,τι στους έξι μήνες. Η εξουθένωση και οι βελτιώσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή παρέμειναν σταθερές. Η ικανοποίηση από την εργασία και τα προβλήματα ύπνου μειώθηκαν λίγο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής βελτίωσης παραμένει».

Η έκθεση ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι τείνουν να χρησιμοποιούν την ημέρα τους για φροντίδα, χόμπι και δουλειές, με το προσωπικό να θέλει να δώσει προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο για το Σαββατοκύριακο.

«Ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα του πιλοτικού τετραήμερου εβδομαδιαίου προγράμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, σχεδόν κάθε εταιρεία με την οποία έχουμε μιλήσει αποφάσισε να διατηρήσει την τετραήμερη εβδομάδα», δήλωσε ο Will Stronge, διευθυντής έρευνας στην Autonomy.

«Οι βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής και τη γενική ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και οι μειώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης που διαπιστώθηκαν στο τέλος της δοκιμής διατηρήθηκαν όλα ένα χρόνο μετά», πρόσθεσε.

Οι εταιρείες 4 Day Week Campaign και η ερευνητική ομάδα Autonomy, που τρέχουν την πιλοτική δοκιμή, ανέφεραν στο Reuters ότι μετά την επιτυχία της πρώτης φάσης θα πραγματοποιήσουν μια δεύτερη στις 12 Ιουνίου, για την οποία έχουν ήδη λάβει εκατοντάδες αιτήσεις. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό