16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τη Βουλή ενημερώνουν σήμερα ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ 

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου[email protected]ω

Ενημέρωση στα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα παράσχουν το μεσημέρι (12:00) ο Πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Γαμπρίτσιος. 

Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης  θα βρεθούν οι ετήσιες εκθέσεις για τη διαφάνεια στη χρήση του ανταποδοτικού τέλους των ετών 2018, 2019 και 2020. Το ζήτημα έχει ιδιαίτερο οικονομικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον καθώς η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που εισπράττουν το ανταποδοτικό τέλος για λογαριασμό της ΕΡΤ εμφανίζονται να της οφείλουν ποσό που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση χρήσης του 2020 της ΕΡΤ οι πάροχοι δεν έχουν αποδώσει στη Δημόσια Τηλεόραση ανταποδοτικά τέλη ύψους 100,5 εκατ. ευρώ. Τα μισά εξ αυτών (52,3 εκατ. ευρώ) αφορούν κυρίως τη ΔΕΗ. Με αυτά τα δεδομένα αναμένονται διευκρινίσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η ΕΡΤ για την είσπραξη των οφειλών καθώς και αναλυτική ενημέρωση για τα ποσά που οφείλει κάθε πάροχος στη Δημόσια Τηλεόραση.

Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να καλέσουν τους δύο επικεφαλής της ΕΡΤ να τοποθετηθούν και για την ποιότητα της ενημέρωσης της Δημόσιας Τηλεόρασης με αφορμή και την υπόθεση του ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Μόσχα ο οποίος, όπως επιβεβαιώθηκε, έδινε επί μήνες ρεπορτάζ ευρισκόμενος στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι η αποκάλυψη του πρωτοφανούς αυτού περιστατικού είχε ως αποτέλεσμα να διαγράψει το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ τον κ. Ζούλα για τρείς μήνες, τον Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης Φώτη Καφαράκη για έξι μήνες, τον Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημερωτικών Εκπομπών επίσης για έξι μήνες και την προϊσταμένη Εξωτερικού Δελτίου, Άννα Παπασωτηρίου για δύο μήνες. 

Στον απόηχο της διαγραφής των υψηλόβαθμων στελεχών της Δημόσιας Τηλεόρασης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν στις 5 Ιουνίου κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον αρμόδιο υφυπουργό και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, με την οποία ζητούσαν απαντήσεις για το αν θα παραμείνουν στη θέση τους «τα στελέχη της ΕΡΤ που διαγράφηκαν από την ΕΣΗΕΑ για παραπλάνηση κοινού». Πιο συγκεκριμένα οι ερωτώντες βουλευτές κάλεσαν τον κ. Οικονόμου να απαντήσει τα εξής: α) Μπορούν στελέχη που κατηγορούνται για παραπληροφόρηση να στελεχώνουν τον Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό τομέα και να έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών; β) Μπορούν να εκπροσωπούν την ΕΡΤ και την Ελλάδα σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς έχοντας απαξιωθεί δημοσιογραφικά ύστερα από την ποινή διαγραφής για εξαπάτηση των πολιτών; γ) Θα διατηρήσει τα στελέχη αυτά στις θέσεις τους, ύστερα από τις πρωτοφανείς ποινές που τους επιβλήθηκαν; Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα τον ρωτήσουν ευθέως τον κ. Ζούλα εάν προτίθεται να παραμείνει στη θέση του. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι αυξανόμενες καταγγελίες για λογοκρισία και άνωθεν παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα στην ΕΡΤ. Σημειώνεται ότι βάσει εκθέσεων διεθνών οργανισμών τα συγκεκριμένα περιστατικά αποτέλεσαν έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση της Ελλάδας στους δείκτες ελευθερίας του Τύπου τα τελευταία χρόνια. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό