23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τεστ αίματος θα προβλέπει την άνοια πάνω από 10 χρόνια πριν διαγνωστεί

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα σημαντικό βήμα στην πρόληψη της άνοιας φαίνεται ότι κάνει η επιστήμη, με τους ερευνητές να βρίσκονται κοντά στην ανάπτυξη ενός νέου τεστ στο αίμα που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο άνοιας πάνω από δέκα χρόνια πριν την επίσημη διάγνωσή της.

Οι ελπίδες για αυτό το νέο τεστ αυξήθηκαν, αφού Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν βιολογικούς δείκτες για την πάθηση σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν σε περισσότερους από 50.000 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν στο ερευνητικό project με τίτλο UK Biobank.

Η ανάλυση του αίματος εντόπισε πρότυπα τεσσάρων πρωτεϊνών που προέβλεπαν την εμφάνιση της άνοιας γενικά, και της νόσου του Αλτσχάιμερ  και της αγγειακής άνοιας ειδικά, σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σε συνδυασμό με περισσότερους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση και η γενετική ευαισθησία, τα πρωτεϊνικά προφίλ επέτρεψαν στους ερευνητές να προβλέψουν την άνοια με εκτιμώμενη ακρίβεια 90%, σχεδόν 15 χρόνια πριν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα, λάβουν κλινική επιβεβαίωση της νόσου.

«Ελπίζουμε να το αναπτύξουμε ως κιτ προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο καθηγητής Jianfeng Feng, ο οποίος κατέχει θέσεις στο Πανεπιστήμιο του Warwick στη Βρετανία και στο Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα.

Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να προσεγγίσει τα 78 εκατομμύρια έως το 2030. Περίπου το 70% προκαλείται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με την αγγειακή άνοια, που προκαλείται από βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, να αποτελεί το 20% των περιπτώσεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό