17.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τελικά, είναι πολύ εύκολο να απαλλαγείς από τα μικροπλαστικά στο πόσιμο νερό

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται κυριολεκτικά παντού στην καθημερινότητας μας, και μάλιστα ακόμα και οι πιο μεγάλες εταιρείες πώλησης εμφιαλωμένου νερού έχουν αναφέρει περιστατικά μόλυνσης. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να αφαιρέσουμε το μεγαλύτερο μέρος των μικροπλαστικών από το πόσιμο νερό μας.

Η αναπάντεχη απάντηση στο πώς να αφαιρέσετε τα μικροπλαστικά από το πόσιμο νερό σας είναι να βράσετε το νερό και στη συνέχεια να το περάσετε από ένα φίλτρο. Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Guangzhou και το Πανεπιστήμιο Jinan στην Κίνα έκαναν πολλαπλές δοκιμές τόσο σε μαλακά όσο και σε σκληρά νερά βρύσης. Διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που έβραζαν το νερό, μπορούσαν να απομακρύνουν έως και το 90% των μικροπλαστικών από το πόσιμο νερό.

Η ανακάλυψη ότι τα μικροπλαστικά μολύνουν ακόμη και το πόσιμο νερό μας δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου του πόσο διεισδυτικά μπορεί να είναι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι παρατήρησαν μεγαλύτερη απομάκρυνση των μικροπλαστικών και των νανοπλαστικών στα πιο σκληρά νερά της βρύσης (τα οποία έχουν περισσότερα μέταλλα), καθώς τα μικροπλαστικά παγιδεύτηκαν στην κρούστα που θυμίζει κιμωλία και σχηματίζεται όταν βράζουμε νερό σε βραστήρα ή κατσαρόλα.

Αν αναρωτιέστε πώς θα μπορούσατε να φιλτράρετε το δικό σας νερό στο σπίτι, οι ερευνητές λένε ότι χρησιμοποιώντας κάτι τόσο απλό όσο ένα πλέγμα από ανοξείδωτο ατσάλι που χρησιμοποιείται για το στράγγισμα του τσαγιού θα ήταν υπεραρκετό για να φιλτράρετε τα περισσότερα από τα πλαστικά κομμάτια που έχουν μείνει πίσω μετά το βράσιμο του πόσιμου νερού. 

Τόσο εύκολο, σαν να βάζεις ένα ποτήρι νερό που έλεγε και μια ψυχή…

Μπορείτε να διαβάσετε την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα εδώ.

*Η κεντρική φωτογραφία είναι του Anderson Rian on Unsplash

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό