21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα 4 υγιεινά σνακ του «παντοπωλείου» που σας χορταίνουν με τρόπο απολαυστικό

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν, εκεί γύρω στις 3 το μεσημέρι, το αίσθημα της πείνας κάνει την εμφάνισή του, μια σακούλα πατατάκια ή ένα σοκολατένιο μπισκότο ίσως να είναι τα κατάλληλα «γιατρικά». Αυτού του είδους οι τροφές είναι πλούσιες σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, αλλά έχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να «κολάσουν» ακόμα και τους πιο πειθαρχημένους και αφοσιωμένους οπαδούς της υγιεινής διατροφής.

Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι τέτοια σνακ έχουν περάσει πολλά στάδια επεξεργασίας, δηλαδή έχουν σχεδιαστεί για να είναι βολικά και υπέρ το δέον… νόστιμα, καθώς συνδυάζουν αριστοτεχνικά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

«Αυτά τα τρόφιμα προωθούνται από το μάρκετινγκ και είναι αρκετά ακαταμάχητα», αναφέρει ο διατροφολόγος Rob Hobson στο Business Insider. «Θέλεις να συνεχίσεις να τρως περισσότερα από αυτά, αλλά υπάρχουν ελάχιστα επεξεργασμένα, πιο υγιεινά σνακ στα καταστήματα, αν ξέρετε τι να ψάξετε», πρόσθεσε.

Γιατί είναι βλαβερές οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές

Ο Hobson αποφάσισε να μειώσει την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων – UPF (Ultra-processed Food), τα οποία εν μέρει συνδέονται με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένους τύπους καρκίνου. Ευθύνονται επίσης, για την υπερκατανάλωση τροφής, την αύξηση σωματικού βάρους και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως γιατί τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι κακά για την υγεία μας, αλλά τα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είναι, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο Βρετανός ειδικός ορίζει τις υπέρ-επεξεργασμένες τροφές ως αντικείμενα που περιέχουν πέντε ή περισσότερα συστατικά -πολλά από τα οποία δεν θα βρίσκαμε σε μια φυσιολογική κουζίνα- τα οποία συχνά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και διατίθενται σε συσκευασίες που τραβούν την προσοχή.

Ο διατροφολόγος μοιράζεται μαζί μας 4 ελάχιστα επεξεργασμένα σνακ που βρίσκει εύκολα στα ράφια του παντοπωλείου και μπορεί να τα καταναλώσει χωρίς τύψεις, όταν πεινάει και δεν έχει χρόνο για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Μπάρες φρούτων και ξηρών καρπών

Οι μπάρες πρωτεΐνης τείνουν να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες, αν και σίγουρα μπορούν να έχουν τη θέση τους σε μια ισορροπημένη διατροφή, όταν καταναλώνονται με μέτρο.

O Hobson χαρακτήρισε τις μπάρες σνακ που φτιάχνονται μόνο με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς μια καλή τροφή που έχει υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Οι ξηροί καρποί είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης και περιέχουν λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Βούτυρο ξηρών καρπών και κέικ ρυζιού

Ο διατροφολόγος πρότεινε να αρπάξετε ένα βάζο ή ένα πακέτο με βούτυρο ξηρών καρπών, όπως φυστίκι ή αμύγδαλο με όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά και να το απλώσετε σε ένα κέικ ρυζιού.

«Αυτό είναι ένα ωραίο πρωτεϊνούχο σνακ», υπογραμμίζει.

Ποπ κορν

Μπορεί να έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε ποπ κορν βουτηγμένο σε αλάτι και βούτυρο στον κινηματογράφο, αλλά ο Hobson τονίζει ότι είναι ένα πολύ υγιεινό σνακ όταν τρώγεται σκέτο.

Το ποπ κορν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θεωρείται δημητριακό ολικής άλεσης, το οποίο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φρέσκα φρούτα

Αν και μπορεί να ακούγεται προφανές, τα φρέσκα φρούτα, όπως τα μούρα, τα πορτοκάλια και τα μήλα, είναι εύκολο να τα πάρετε και να τα φάτε εν κινήσει. Ίσως, μάλιστα, να είναι το λιγότερο επεξεργασμένο σνακ που μπορείτε να βρείτε. Απλά επιλέξτε το φρούτο της αρεσκείας σας και… απολαύστε το.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό