18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα 4 πρόσωπα πίσω από τη σοκαριστική απόλυση του Sam Altman

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν μία αιφνιδιαστική, σοκαριστική απόλυση. O Sam Altman ένας σούπερ σταρ της τεχνητής νοημοσύνης, ο άνθρωπος πίσω από το ChatGPT και τη συνολική επιτυχία της OpenAI είδε ξαφνικά το βράδυ της Παρασκευής την πόρτα της εξόδου από την εταιρεία. Μία εταιρεία, που είχε συνιδρύσει μαζί με τον Έλον Μασκ και άλλους οραματιστές.

Λίγα λεπτά μετά την αποπομπή του Altman από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, το συμβούλιο ανακοίνωσε ότι χάνει τη θέση του προέδρου του ΔΣ και ο Greg Brockman, διατηρώντας τα υπόλοιπα καθήκοντά του στην εταιρεία. Ο ίδιος αποφάσισε να αποχωρήσει, δηλώνοντας έκπληκτος και απορημένος για τα όσα είχαν συμβεί. Καμία επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί, πέραν της γενικόλογης διατύπωσης του συμβουλίου πως «έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Altman να ηγείται».

Ούτε ο ίδιος έχει θελήσει να αποκαλύψει κάτι – προς το παρόν, ενώ εργαζόμενοι της εταιρείας, σύμφωνα με το Information, ζητώντας εξηγήσεις από το συμβούλιο έκαναν λόγο για «πραξικόπημα».

if i start going off, the openai board should go after me for the full value of my shares

— Sam Altman (@sama) November 18, 2023

Υπήρχαν μόνο 6 άνθρωποι στο συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των Altman και Brockman. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι 4 πέτυχαν να απολύσουν τον πρώτο και να αναγκάσουν σε παραίτηση τον δεύτερο, παραδίδοντας προσωρινά τα ηνία στην διευθύντρια τεχνολογίας, Mira Mourati.

OpenAI: Απέλυσαν τον Altman με βιντεο- κλήση και τώρα παραιτούνται οι ερευνητές κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα»

Ποιοι ήταν λοιπόν οι 4 που κατέλαβαν εξαπίνης τον Altman και συνολικά τον κόσμο της τεχνολογίας;

Ο Adam D’Angelo, CEO του site Quora, εντάχθηκε στο συμβούλιο της OpenAI τον Απρίλιο του 2018. Σε συνέντευξή του στον  Forbes τον Ιανουάριο, ο D’Angelo υποστήριξε ότι μία από τις δυνάμεις της OpenAI ήταν η δομή της που δεν στόχευε στο κέρδος. «Υπάρχει κάτι ουσιωδώς διαφορετικό σε σχέση με τις 5 μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ και η ελπίδα μου ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερο καλό στον κόσμο από το να γίνουμε απλά μία ακόμη επιχείρηση που θα γιγαντωθεί».

Η Tasha McCauley, συνιδρύτρια των Fellow Robots και GeoSim, καθώς και στέλεχος της RAND Corporation. Συμμετέχει επίσης στη συμβουλευτική επιτροπή του Διεθνούς Κέντρου Διακυβέρνησης της AI και έχει δεσμούς με το κίνημα του αποτελεσματικού αλτρουισμού.

Ο Ilya Sutskever – ο μόνος από τους συνιδρυτές της OpenAI, που εξακολουθεί να συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο. Ήταν στην ομάδα ερευνητών της Google έως τα τέλη του 2015 και όταν ιδρύθηκε η OpenAI αρχικά ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής ερευνών. Τον Ιούλιο η OpenAI ανακοίνωσε ότι ο Suskever ήταν συν- επικεφαλής μίας ομάδας που θα βοηθούσε στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων για την εποπτεία της AI σε περίπτωση που κάποια μέρα στο μέλλον γινόταν πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Στις 6 Οκτωβρίου είχε γράψει στο X (πρώην Twitter):  «Αν βάζεις την ευφυία πάνω από όλες τις ανθρώπινες ποιότητες, πρόκειται να περάσεις πολύ δύσκολα».

Η Helen Toner, διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενης Τεχνολογίας του Τζορτζταουν, εντάχθηκε στο συμβούλιο της OpenAI τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο ρόλος της, όπως τον έχει περιγράψει η ίδια: να σκέφτεται για την ασφάλεια σε έναν κόσμο, όπου η δημιουργία της OpenAI έχει παγκόσμια επιρροή. Να σημειωθεί ότι έχει ζήσει και εργαστεί για σημαντικό διάστημα και στο Πεκίνο και εξακολουθεί να συνεργάζεται με κινεζικά project ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό