23.6 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά μέχρι τώρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου[email protected]

Την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19 και την ετοιμότητα, την ικανότητα και την ανθεκτικότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων σήμερα οι ευρωβουλευτές. Ο πρόεδρος του ΕΚ, Da Sassoli, θα εκπροσωπήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη Σύνοδο και θα απευθυνθεί στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων σήμερα Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου στις 11:00. 

Στις προτεραιότητες του ευρωκοινοβουλίου είναι η διαχείριση της πανδημίας και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε φθηνά, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα. 

Οι μέχρι σήμερα εργασίες των ευρωβουλευτών καταγράφονται ως εξής: 

Στις 30 Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων ζήτησαν από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Emer Cooke, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τα εμβόλια και τα θεραπευτικά φάρμακα για τον COVID-19, καθώς και τον μελλοντικό ρόλο του Οργανισμού.

Ο Emer Cooke διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι ο EMA είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις που θέτει η πανδημία. Τα υπάρχοντα εμβόλια παρέμειναν αποτελεσματικά μέχρι τώρα, με μελέτες να δείχνουν ότι μια πρόσθετη δόση ή αναμνηστικό εξασφαλίζει εκτεταμένη ανοσία, πρόσθεσε.

Οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία στις 29 Νοεμβρίου σχετικά με την παράταση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το οποίο έχει στόχο να βοηθήσει την ΕΕ να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και ικανή να συντονίσει την απάντησή της στις προκλήσεις για την υγεία. Η συλλογή και η μοντελοποίηση δεδομένων θα εναρμονιστούν και οι φορείς της ΕΕ και οι εθνικοί και διεθνείς ομόλογοί τους θα συνεργάζονται στενότερα.

Σε μια έκθεση που εγκρίθηκε στις 24 Νοεμβρίου, οι ευρωβουλευτές υπέβαλαν προτάσεις για να καταστούν τα φάρμακα πιο διαθέσιμα και οικονομικά, να καταστούν οι τιμές πιο διαφανείς και να προωθηθούν οι κοινές δημόσιες προμήθειες της ΕΕ. Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των ελλείψεων φαρμάκων, τη διασφάλιση πρόσβασης των ασθενών σε ασφαλείς, προσιτές και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, την αύξηση της διαφάνειας στις τιμές και τη δημόσια χρηματοδότηση Ε&Α και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της παραγωγής και της προσφοράς στην ΕΕ.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό