20.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τα παιδιά στους ιδιώτες, οι γονείς στα νοσοκομεία με «χαρτί» απορίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Να επισκεφθούν τα νοσοκομεία… υπέδειξε στους ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες η υπουργός Εργασίας…

Σε μια προσπάθεια να πιεστούν ώστε να πληρώσουν τις εισφορές τους η κυβέρνηση δεν δίνει νέα παράταση «ασφαλιστικής ικανότητας» στους οφειλέτες. Παράταση θα δοθεί, κατ εξαίρεση -μετά από εισήγηση της κ.Δόμνας Μηχαηλίδου-, μόνο για τα παιδιά αυτών. Επίσης, τους αναπήρους και πληγέντες (πλημμύρες, φωτιές). Κατηγορίες οι οποίοι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται ιδιώτες ιατρούς και να λαμβάνουν τα φάρμακα από την αγορά.

Οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν στις ουρές των νοσοκομείων, επιβαρύνοντας έτσι την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας και δημιουργούντος προβλήματα διασποράς ιών και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων…

Αν και στο μέτρο υπάρχει κοινωνική πρόβλεψη για τα ευάλωτα μέλη (παιδιά, πληγέντες) ωστόσο, κατ αυτόν τον τρόπο αναμένεται να προκληθεί μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας. Την στιγμή που:

το υπουργείο Υγείας συστήνει την αποφυγή των τριτοβάθμιων δομών υγείας για… ψύλλου πήδημα. επιχειρείται η ανάπτυξη του οικογενειακού γιατρού (θεσμός πάντως ο οποίος καρκινοβατεί…) τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει και ελλοχεύει ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες (από ένα σύνολο σχεδόν 1,3 εκ.) έχουν αρρύθμιστες οφειλές στον ΕΦΚΑ και θα μείνουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη σε τρεις εβδομάδες.

Οι οφειλέτες των 500 ευρώ

Από αυτούς πάντως τους 500.000 οφειλέτες, περί τις 165.000 έχουν χρέος μέχρι 500 ευρώ. Ποσό που αντιμετωπίζεται σαν «εύκολα ρυθμιζόμενο» από το υπουργείο Εργασίας.

Από 1ης Μαρτίου όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ δεν θα διατηρήσουν την ασφάλιση Υγείας (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Η «ασφαλιστική ικανότητα», όπως αναφέρεται, συνδέεται ευθέως με την πίεση που ασκείται προς τους ελεύθερους επαγγελματίες να… πληρώσουν. Ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους ώστε να έχουν υγειονομική κάλυψη. Για όσο διάστημα εξυπηρετούν τις δόσεις της ρύθμισης. Γιατί, εάν σταματήσει η αποπληρωμή της οφειλής, διακόπτεται θα και η ασφαλιστική ικανότητα.

Για να επιτύχει δηλαδή το δημόσιο να εισπράξει τις οφειλές (θεμιτός στόχος), αφενός απειλεί τους ασφαλισμένους με υποβάθμιση των υγειονομικής φροντίδας και ταλαιπωρία (για παράδειγμα στα εξωτερικά ιατρεία εφημερεύοντος νοσοκομείου) και αφετέρου επιβαρύνει τα νοσοκομεία (τριτοβάθμια φροντίδα υγείας).

Αν και η πίεση προς τους οφειλέτες μοιάζει αναμενόμενη, την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε την τεκμαρτό φόρο των 1.200 ευρώ κατ ελάχιστον, αναδρομικά μάλιστα για το 2023, ενώ διατηρεί αλώβητο το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ στις ατομικές επιχειρήσεις…

Να σημειωθεί ότι πέρυσι, το… προεκλογικό 2023, δόθηκε στους ελεύθερους επαγγελματίες η δυνατότητα να πληρώσουν μόνο την (ανά μήνα) εισφορά υγείας, προκειμένου να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς να είναι απαιτητά και τα ασφάλιστρα για κύρια σύνταξη κ.λπ.

Φέτος όμως επανασυνδέθηκε η ασφαλιστική ικανότητα με την τακτοποίηση όλων των οφειλών προς των ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια είσπραξης μέρους των 45 δις ευρώ οφειλών, αν όχι η μη διεύρυνση του εν λόγω χρέους προς το ασφαλιστικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι από 1/1/2024 η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 175,83 ευρώ στην κατώτατη ασφαλιστική κλάση συν 10 ευρώ υπέρ ασφάλισης κατά της ανεργίας (για υγειονομική περίθαλψη πηγαίνουν τα 62,4 ευρώ το μήνα) και για τους αγρότες 161,8 ευρώ (για υγεία 36,3 ευρώ).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό