17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Τα μηνύματα, τα πολιτικά «ανοίγματα» και η νέα σελίδα στο κόμμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη[email protected]

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας από το 3ο συνέδριο του κόμματος, που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται αύριο. Στόχος του Συνεδρίου είναι να σταλεί μήνυμα μιας νέας αρχής, με άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία, ενεργότερη συμμετοχή των μελών αλλά και αξιοποίηση νέων προσώπων.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως «η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει φτάσει» και  επιδιώκουν να καταθέσουν μια συγκεκριμένη πρόταση για την επόμενη ημέρα με στόχο μια «προοδευτική κυβέρνηση». Στόχος είναι να αξιοποιήσουν το πολιτικό momentum, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι ικανοποιημένη από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της ακρίβειας. 

Η οικονομία επομένως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων, με το ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει μια πρόταση πέντε σημείων με έμφαση στην στήριξη του κόσμου της εργασίας, των συνταξιούχων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. O Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για:  την ακρίβεια, την εργασία, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνική προστασία και τη νέα γενιά αλλά και σε μία μακροπρόθεσμη δέσμευση που είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις

«Απλώνουμε  το χέρι μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» σημείωσε ο πρόεδρος του  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μιλώντας  για  «μια συμμαχία ανάπτυξης και προόδου με δικαιοσύνη, που θα αναδείξει και θα στηρίξει την προοδευτική κυβέρνηση». 

Μάλιστα κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους , υπογραμμίζοντας πως  «ούτε  αποκλείουμε αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανέναν. Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και με διαφορά στην κάλπη της απλής αναλογικής». Στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν φθορά της κυβέρνησης λόγω του κύματος  ανατιμήσεων και δεν αποκλείουν έναν εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο. 

Στόχος είναι να συγκροτηθεί ένα ευρύ προοδευτικό μέτωπο, κατά τα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών  χωρών.  Να σημειωθεί πως κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου προβλήθηκε μεταξύ άλλων βίντεο με χαιρετισμούς ευρωπαίων πολιτικών όπως για παράδειγμα του  σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αν. Κόστα. Επίσης επιστολή με αφορμή το Συνέδριο απέστειλε στον Αλέξης  Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Π. Σάντσεθ.

Η αλλαγή σελίδας στο κόμμα

Σήμερα θα γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα- για την οποία θα αποφασίσει το Συνέδριο- προβλέπει :

-Για την Κεντρική Επιτροπή να μπορούν να ψηφίσουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου 

-Για την εκλογή προέδρου να μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα της κάλπης.

«Σας καλώ να εμπιστευτούμε χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα, και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος.Όλα τα μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, από όπου κι αν ξεκινάει το πολιτικό τους βιογραφικό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους συνέδρους.

Η έγκριση αυτών των προτάσεων θα οδηγήσει σε κάλπες το ΣΥΡΙΖΑ στις 15 Μαΐου  για την εκλογή του προέδρου και των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Η πρόταση αναμένεται να περάσει με ευρεία πλειοψηφία καθώς υπέρ έχουν ταχθεί μεταξύ άλλων η Κίνηση Μελών, η ΡΕΝΕ, οι πασοκογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η Γέφυρα. Διαφωνία  έχει εκφράσει η Ομπρέλα (Ε.Τσακαλώτος, Π.Σκουρλέτης, Ν.Φίλης κ.α.) που κατέθεσε δική της πρόταση. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό