16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Τα μηνύματα πίσω από τα «γκάζια» του Κυριάκου Μητσοτάκη στους υπουργούς του

Ειδήσεις Ελλάδα

Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα που έστειλε στους υπουργούς του ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο πρωθυπουργός δεν θα ανεχθεί λάθη και αρρυθμίες στο κυβερνητικό έργο – Ο Αύγουστος καθοριστικός μήνας για την πορεία των πολιτικών εξελίξεων

Το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να είχε ύφος «μεταξύ σοβαρού και αστείου», ήταν όμως μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση για όσους ενδεχομένως δεν έχουν καταλάβει τη στρατηγική και τις προθέσεις του.

ειδησεισ

Όσοι γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία του πρωθυπουργού ξέρουν ότι δεν χρειάζεται να γίνει επιθετικός για να περάσει τις απόψεις του, μπορεί να το κάνει και με το… βαμβάκι. «Έχει υποπέσει στην προσοχή μου ότι ίσως κάποιοι να μην πιστεύετε ότι ακριβώς αυτή είναι η πρόθεσή μου», είπε αναφερόμενος στην εξάντληση της τετραετίας την οποία έχει προσδιορίσει χρονικά σε αρκετές δημόσιες δηλώσεις του.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών είχαν φουντώσουν οι συζητήσεις για πρόωρες κάλπες από ορισμένα γαλάζια στελέχη και θέλησε να φρενάρει αυτό το κλίμα, για να προλάβει την ένταση του φαινομένου στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να τρέξει με ταχύτητες του φωτός για να ανακάμψουν τα δημόσια έσοδα. Αν πέσουν κάτω τα μολύβια από τώρα, θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη και αυτό το νόημα είχε η παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Και με ύφος ελαφρά ειρωνικό συμπλήρωσε: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών». Επειδή ακριβώς μέχρι την εξάντληση της τετραετίας η διαδρομή είναι μεγάλη, πρακτικά θα έχουμε μια «παρατεταμένη» προεκλογική περίοδο και εδώ ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος το κυβερνητικό έργο να παρουσιάσει αρρυθμίες. Στο δρόμο για τις κάλπες νικητής θα βγει αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη και αυτό είναι που απασχολεί τον πρωθυπουργό. Ο κίνδυνος της υποτροπής σε αστοχίες και λάθη.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ανεχθεί από κανέναν άλλες αστοχίες διότι η ΝΔ έχει κάψει ήδη αρκετό πολιτικό λίπος από τους αστάθμητους παράγοντες της πανδημίας, της ενεργειακής ένδειας και της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Δεν έχει την πολυτέλεια να σηκώσει στις πλάτες της και λανθασμένες προσωπικές επιλογές ορισμένων εκ των στελεχών της. Προφανώς κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός θα προβεί και σε ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, όμως κάτι τέτοιο δεν συνδέεται με τις επισημάνσεις / προειδοποιήσεις που έκανε στο υπουργικό.

Ο ανασχηματισμός είναι μια κίνηση πολιτικού αιφνιδιασμού που δεν έχει τόσο μεγάλη σχέση με την τιμωρία ή την επιβράβευση συγκεκριμένων υπουργών. Πάντως την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε ένας ανασχηματισμός δεν έχει καμία απολύτως σκοπιμότητα και κανένα κέρδος διότι μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχει ξεχαστεί. Ένας «εκλογικός ανασχηματισμός» με πολιτικές αντικαταστάσεις τεχνοκρατών θα έχει ενδεχομένως ένα ενδιαφέρον λίγο πριν από το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες. Οι περισσότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ανακατέψει την τράπουλα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Με την ακρίβεια και τις πληθωριστικές τάσεις να πιέζουν οριζόντια τον κοινωνικό ιστό, δύσκολα θα ρισκάρει κάτι τέτοιο. Ο Αύγουστος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας αφού θα μπορέσει να μετρηθεί ποσοστικά και ποιοτικά το κυβερνητικό έργο με βασικό παράγοντα τον τουρισμό πάνω στον οποίο εναποτίθενται σημαντικές ελπίδες. Αν βγει το καλοκαίρι με ζεστό χρήμα στα ταμεία από την τουριστική βιομηχανία και χωρίς φυσικές καταστροφές, θα δώσει ένα θετικό πρόσημο για το κυβερνών κόμμα. Συνεπώς στο τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε δημοσκοπικά μια καθαρή εικόνα για το αν η ΝΔ υπέστη μεγαλύτερη φθορά ή αν κρατά τα ποσοστά της με ανοδικές τάσεις. Από την ανάλυση αυτών των στοιχείων θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα μεταξύ των οποίων και ο ανασχηματισμός και ο ακριβής χρόνος των εκλογών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό