21 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα μερομήνια της αγοράς ελαιολάδου, τι θυμήθηκε ο Πατέλης, η κρυφή ελπίδα για Elpedison, το «πήγαινε – έλα» μιας τροπολογίας και τα τιμολόγια στην ΕΥΑΘ – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Άσχημα

Σήμερα δεν σας έχω καλά νέα! Όχι πως άλλες φορές ήμουν ευχάριστος, αλλά όσο να ‘ναι τα νέα ήταν καλύτερα απ’ τα σημερινά….

Περιορισμένη παραγωγή

Λοιπόν, μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Μου έλεγαν άνθρωποι έγκυροι από την αγορά του ελαιολάδου, πως τα μηνύματα του καιρού προδιαγράφουν μία ακόμη κακή χρονιά! Η φετινή. Δηλαδή αυτό πρακτικά είναι κακό μήνυμα για τους καταναλωτές. Και σημαίνει ότι η τιμή του ελαιολάδου θα παραμείνει υψηλή τουλάχιστον ακόμη μία χρονιά!

Κλιματολογικές

Μου έλεγαν συγκεκριμένα ότι οι θερμοκρασίες του Φεβρουαρίου ήταν 12 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες της εποχής. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κάνουν καλό στα δέντρα. Και επίσης δεν υπήρξαν και οι αναγκαίες βροχοπτώσεις….

Δύο μήνες

Η αγορά έχει σημαδέψει δύο μήνες, από τους οποίους «διαβάζει» το μέγεθος της παραγωγής. Ο πρώτος μήνας είναι ο Φεβρουάριος. Κι όπως σας είπα δεν είναι καλός. Ο επόμενος μήνας είναι ο Μάιος, διότι τότε δένει ο καρπός. Έτσι λοιπόν τα πρώτα μηνύματα είναι αρνητικά. Μένει να δούμε τα δεύτερα….

Και η Ισπανία

Εν τω μεταξύ σε παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες κινείται και η Ισπανία – που διαθέτει τον μεγαλύτερο ελαιώνα της Μεσογείου. Μου είπαν χαρακτηριστικά ότι «έριξε σε κάποιες περιοχές λίγες βροχές, αλλά όχι σπουδαία πράγματα. Ίσως όμως να είναι η κατάσταση λίγο καλύτερη απ’ ότι πέρυσι, αλλά μέχρις εκεί»!

Χωρίς αποθέματα

Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με μεγάλες δυσκολίες. Θα μπούμε δηλαδή σε δεύτερη χρονιά με χαμηλή παραγωγή και χωρίς αποθέματα αυτή τη φορά. Δηλαδή οι μέχρι τώρα δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο ότι ίσως η παραγωγή ελαιολάδου να κινηθεί περί τους 150.000 τόνους. Και βεβαίως τη νύφη θα την πληρώσει και πάλι ο καταναλωτής.

«Παγωμένη»

Αλλά και η αγορά, η οποία δείχνει σημάδια αποδιάρθρωσης. Δεδομένου ότι οι ελαιοπαραγωγοί δεν πουλάνε, προσδοκώντας 12 και 15 ευρώ το κιλό. Και οι αγοραστές δεν αγοράζουν ελπίζοντας να πέσουν οι τιμές. Και φυσικά οι εξαγωγείς έχουν αποφύγει να κλείσουν συμβόλαια με τους διεθνείς πελάτες τους! Μύλος….

Η Πειραιώς

Αναμφίβολα, το νέο success story στην οικονομία και την αγορά είναι το placement στην Πειραιώς.

Οι προσφορές των επενδυτών τα ‘σπασαν… Έδωσαν περί τα 11 δισ. ευρώ για να πάρουν μετοχές του 27%.

Και όπως αποκάλυψε ο ΟΤ μεγάλοι επενδυτές με γερά πορτοφόλια μπήκαν και έχτισαν ισχυρές θέσεις στην Πειραιώς.

Ο κ. Αλέξης Πατέλης

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης μίλησε για το placement στο οικονομικό ένθετο του ΟΤ στο One και στη δημοσιογράφο της ιστοσελίδας μας Αθανασία Ακρίβου.

Στα σχόλια που έκανε θυμήθηκε το 2019 τι συνέβαινε με την Πειραιώς και το έφερε ξανά στην επιφάνεια προκειμένου να καταδείξει την υπεροπροσπάθεια που καταβλήθηκε προκειμένου η τράπεζα να γυρίσει το μάτς… και πλέον να γράφει το δικό της success story.

Όπως είπε το 2019 η Πειραιώς είχε σοβαρά προβλήματα με την κεφαλαιακή της επάρκεια με τα κόκκινα δάνεια να υπερβαίνουν το 50% του χαρτοφυλακίου της.

Αποκάλυψε μάλιστα τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων ζητούσαν το κλείσιμο της τράπεζας. Σημείωσε δε, τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Ηρακλής» αλλά και την αύξηση του 1,4 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας εν μέσω επικρίσεων για την κίνηση αυτή.

Παρελθόν, όλα αυτά…

——-

Elpedison

Να συνεχίσω με τις αποκαλύψεις του ΟΤ και την απήχηση που έχουν.

Η χθεσινή είδηση για την Elpedison και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων της HELLENiQ ENERGY και Edison που αφορούν στη μετοχική σύνθεση της θυγατρικής τους, προκάλεσε ντόρο!

Θυμίζω, ότι οι δύο συνέταιροι κατέχουν από 50%, έκαστος, στην Elpedison, η οποία δραστηριοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές είναι κοντά στο να ξεκινήσουν συζητήσεις για το ποιος θα αποκτήσει το μερίδιο του άλλου.

Αναστάτωση

Μαθαίνω, ότι στην HELLENiQ ENERGY και την Elpedison, επικράτησε αναστάτωση μετά το δημοσίευμα και αναζητούσαν τη διαρροή… της πληροφορίας.

Πιο ψύχραιμες φωνές της αγοράς, μου έλεγαν χθες, ότι «το 50 – 50 των HELLENiQ ENERGY και Edison είναι εδώ και χρόνια επιτυχημένο.«Ωστόσο», οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν ότι «όλα στη ζωή κάνουν έναν κύκλο. Έτσι και οι σχέσεις. Ακόμα κι εκείνη στην Elpedison…»

Βέβαια, δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να βγει κάποιος άσσος από το μανίκι και οι δύο συνέταιροι να ανανεώσουν τη σχέση τους…

Μπορεί και να έχει να κάνει με εξελίξεις στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπου η HELLENiQ ENERGY κατέχει το 35%.

Δεν θα σας πω περισσότερα…

—Θρίλερ

Κι αν η υπόθεση της Elpedison προκαλεί μία αγωνία ένα σασπένς, η επόμενη πληροφορία εγείρει πιο έντονα συναισθήματα.

Σε θρίλερ, λοιπόν, εξελίσσεται η προώθηση της τροπολογίας που εδώ και περίπου δύο εβδομάδες ετοιμάζει το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για φθηνό «πράσινο» ρεύμα σε αγρότες και βιομηχανία. Ουσιαστικά αφορά τις εξαγγελίες για τη δρομολόγηση διμερών συμβάσεων αγοραπωλησίας ρεύματος για βιομηχανικούς καταναλωτές και αγρότες, με τις μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) οι οποίες θα τους τροφοδοτούν με ρεύμα να παίρνουν απόλυτη προτεραιότητα σε όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Το «πήγαινε – έλα»

Αρχικά, αναμένονταν να εισαχθεί ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, έπειτα σε εκείνο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμιο, ενώ χθες στελέχη του ΥΠΕΝ ανέφεραν ότι θα έμπαινε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (Pillar II) που εισήχθη στη Βουλή αργά το βράδυ. Αλλά ούτε εκεί τελικά έχει περιληφθεί.

Να δούμε εάν θα κατατεθεί τελικά ως τροπολογία όταν εκείνο εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια ή εάν τελικά θα συμπεριληφθεί στο πολύ-νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που αναμένεται και αυτό, από εβδομάδα σε εβδομάδα, να τεθεί σε διαβούλευση.

ΕΥΑΘ

Και θα κλείσω, δυστυχώς, όπως ξεκίνησα. Με μία δυσάρεστη είδηση.

Αλλά, μάλλον, πρόκειται για αναγκαίο κακό.

Όπως μαθαίνω η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) έστειλε προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων τα νέα τιμολόγια.

Δεν ξέρω αν ισχύουν τα περί αύξησης κατά 30% των παγίων και από 5% έως 15% των χρεώσεων στις κλίμακες κατανάλωσης νερού, αλλά ο λογαριασμούς στους Θεσσαλονικείς θα είναι φουσκωμένος…

Βέβαια, όπως θύμισε η διοίκηση της ΕΥΑΘ στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ζημιώθηκε σημαντικά από την ενεργειακή κρίση, ενώ τα τιμολόγια της για χρόνια τα είχε σταθερά…

«Αναγκαίο κακό» η αύξηση κατά τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, «το νερό, νεράκι» για τους καταναλωτές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό